Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Seuraava ratkaiseva taistelu on ympäröidä Mekele panssarivaunuilla” – Etiopian armeija käskee Tigrayn siviilejä pakenemaan henkensä edestä

LEHTIKUVA / AFP Ashraf Shazly
YK pelkää pakolaisten määrän pian nousevan satoihin tuhansiin. Kuvassa pakolaisia Um Rakuban leirillä 21.marraskuuta 2020.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed antoi sunnuntaina kapinallisen Tigrayn osavaltion johtajille 72 tuntia aikaa antautua ennen kuin hallituksen joukot iskevät koko voimallaan Tigrayn pääkaupunki Mekeleen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tuhon tienne on lähestymässä loppuaan, ja me kehotamme teitä antautumaan rauhanomaisesti. Käyttäkää tämä viimeinen tilaisuus, Abiy sanoi tv-puheessaan.

Tigrayn siviiliasukkaita kehotettiin pakenemaan ennen hyökkäys alkaa. Armeijan tiedottaja Dejene Tsegaye sanoi, että armeija aikoo aloittaa lopullisen hyökkäyksen ja piirittää puolen miljoonan asukkaan Mekelen.

– Seuraava ratkaiseva taistelu on ympäröidä Mekele panssarivaunuilla, hän sanoi.

Asukkaiden on paras hankkiutua alta pois.

– Pelastautukaa. Teille on annettu ohje irrottautua juntasta, ja sen jälkeen armoa ei anneta.

Etiopian pääministeri ja viime vuoden rauhannobelisti Abiy Ahmed aloitti Tigrayn vastaisen sotilaallisen hyökkäyksen marraskuussa syytettyään Tigrayn kapinallisjoukkoja hyökkäyksistä kahta sotilastukikohtaa vastaan.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat paenneet Tigrayn taisteluja ja satoja on kuollut. YK pelkää pakolaisten määrän pian nousevan satoihin tuhansiin. Tiedon saanti Tigrayn tilanteesta on hankalaa, koska Etiopia on katkonut yhteyksiä sinne. Abiyn hallitus sanoo armeijan vallanneen useita kaupunkeja Tigrayssa viime päivien aikana ja lähestyvän Mekeleä.

Tigrayn valtapuolueen joukkoja johtava Debretsion Gebremichael vakuutti joukkojensa panevan kovan kovaa vastaan Mekelessä.

Etiopian politiikkaa aiemmin johtanut Tigrayn kansan vapautusrintama (TKVR) on joutunut maassa sivuraiteelle ja on kapinoinut Abiyn johtoa vastaan.

Abiy on torjunut kaikki tarjoukset aloittaa rauhanneuvottelut kapinallisten kanssa.

Uutisen alkuun päivitetty Abiy Ahmedin osuus klo 20.43.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE