Pääkirjoitukset

”Seutukaupungit jääneet sivurooliin” – Salonen: Suomi tarvitsee monimuotoista kaupunkipolitiikkaa

Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen pitää pienempien kaupunkien kohtaloa tärkeänä koko maan elinvoiman kannalta.
Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen pitää pienempien kaupunkien kohtaloa tärkeänä koko maan elinvoiman kannalta.
Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen pitää pienempien kaupunkien kohtaloa tärkeänä koko maan elinvoiman kannalta.

Kansanedustajat eri puolueista ovat yhdessä jättäneet eduskunnan puhemiehistölle keskustelualoitteen seutukaupunkien asemasta.

Suomessa on noin 50 seutukaupunkia, jotka ovat alueensa elinkeinojen ja palveluiden keskittymiä. Kansanedustajat peräänkuuluttavat keskustelua niiden elinvoiman kehittämisestä ja tulevaisuudesta.

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen muistuttaa, että seutukaupungit ovat jääneet sivurooliin viime aikaisessa keskustelussa suurkaupunkien tulevaisuudesta.

Kotisivullaan julkaisemassaan kirjoituksessa Salonen toteaa, että kaupungistuminen on globaali megatrendi, jota ei voi kääntää poliittisin päätöksin.

– Ihmiset haluavat asumaan kaupunkeihin. Myös Suomen kaupungistuminen on tosiasia, hän kirjoittaa.

Sen ei kuitenkaan Salosen mielestä tarvitse tarkoittaa sitä, että Suomessa väestö keskittyy muutamaan suurkaupunkiin muun maan tyhjentyessä.

– Pienempiä seutukaupunkeja tarvitaan keskuskaupunkien lisäksi vahvistamaan maakuntien elinvoimaisuutta myös laajemmin.

Suomen kaltainen vientivetoinen maa ei menesty, jos se nojaa vain muutamaan suureen kaupunkiin.

Valtiovarainministeriön tuoreessa selvityksessä tunnistetaan haasteet, jotka näitä alueita ovat koskettaneet 2000-luvun alusta asti.

Huoltosuhteen heikentyminen, valtion työpaikkojen katoaminen sekä rakennemuutokset ovat koetelleet seutukaupunkeja. Samalla kuitenkin tunnistetaan niiden kehittämisen tarve: teollisen Suomen ydinalueina seutukaupungeilla on suuri merkitys esimerkiksi Suomen viennissä.

Salosen mukaan Suomi tarvitsee monimuotoista kaupunkipolitiikkaa, jossa seutukaupungit ovat tärkeä osa suurempien kaupunkien rinnalla.

– Selvityksessä ehdotetaankin seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa, johon on syytä suhtautua myönteisesti. Seutukaupunkien välistä yhteistyötä tulee myös entisestään tiivistää. Ennen kaikkea kaupunkien on kuitenkin oltava ketteriä ja vaikutettava itse omaan tulevaisuuteensa. Valtio ei silti saa unohtaa, että Suomen kaltainen vientivetoinen maa ei menesty, jos se nojaa vain muutamaan suureen kaupunkiin.

– Ihmisillä on myös oltava mahdollisuuksia asua muuallakin kuin suurkaupungeissa, sillä elämänlaatuaan voi kohentaa lyhyillä työmatkoilla, avarammalla asumisella, turvallisella ympäristöllä ja yhteisöllä, joka välittää toisistaan.

Seutukaupungeista tarvitaankin nyt Salosen mielestä keskustelua enemmän kuin koskaan, niin Suomen viennin ja elinvoimaisuuden kuin ihmisten valinnanmahdollisuuksienkin vuoksi.

– Pienempien kaupunkien kohtalo on tärkeä myös Satakunnan kannalta. Meidän tulisi yhdessä miettiä, kuinka pitää Satakunta elinvoimaisena. Pori on toki kiistaton maakunnan keskus ja kasvun moottori, mutta tarvitaan myös muita keskuksia, Satakunnan vaalipiiristä eduskuntaan valittu Salonen painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat