Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

SEY:n toiminnanjohtaja maa- ja metsätalousministeriön linjauksista turkistarhaukseen: ”Tämä on melko häpeällistä”

Maa- ja metsätalousministeriön kertoi alkukesästä uusista linjauksistaan eläinsuojelulakiin. Suomen Eläinsuojelyhdistysten liiton (SEY) toiminnanjohtaja Kati Pullin mukaan niissä on suuria puutteita, mutta myös yksittäisiä askelia parempaan suuntaan.

– Lain lähtökohdat ovat hyvät, kunhan niitä vain toteutettaisiin myös käytännössä.

Merkittäviä epäkohtia ovat lehmien paikalleenkytkeminen ja se, ettei laki vaadi eläimille jatkuvasti saatavilla olevaa juomavettä niiden pysyvässä pitopaikassa.

Myöskään turkistarhaukseen uusi linjaus ei näytä tuovan muutoksia.

– Tämä on melko häpeällistä. Samaan aikaan kuulemme uutisia taas uusista Euroopan maista, joissa koko ala lopetetaan lainsäädännöllä.

Hyvinä asioina Pulli näkee emakoiden pidon kieltämisen siemennyshäkeissä sekä eläinten tainnuttamisen poikkeuksetta ennen teurastamista.

Pulli esiintyi toukokuussa turkistarhauksen epäkohtia koskevassa Ylen MOT-ohjelmassa. Palaute oli pelkästään positiivista. Vasta julkaistussa Eviran tarkastuksessa jopa 66 prosentilla turkistarhoista oli puutteita (tarkastettuja tarhoja 38). Tulos ei yllätä Pullia, koska lukemat eivät ole aiemminkaan olleet hyviä. Hän ihmettelee, miksi asiaan ei oikeasti kiinnitetä huomiota, kun puutteet toistuvat vuodesta toiseen.

Lisää aiheesta

– Minusta se kertoo koko alan välinpitämättömyydestä eläinsuojelusäädöksiä ja eläinten hyvinvointia kohtaan.

Pullin mukaan osalla Suomen lemmikeistä menee oikein hyvin, toisilla taas huonosti. Hän on ilahtunut varsinkin tutkimustiedosta, jota on viimeaikoina tullut paljon lisää.

Huomattavina ongelmina Pulli näkee lemmikkien ylipainon ja selkeät laiminlyönnit hoidossa. Kissojen ja koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti olisivat olennainen edistysaskel.

–  Eläimiin suhtautuminen kertoo aika paljon siitä, millainen ja kuinka hyväntahtoinen ihminen tai kulttuuri on; miten se pystyy asettumaan äänettömien ja heikoimpien asemaan ja kuinka aktiivisen edelläkävijän roolin se uskaltaa ottaa.

Pullin tunnelmat uuden eläinsuojelulain toteutumisesta ovat yhtä aikaa odottavat ja pelkäävät. Hän oudoksuu eläinsuojelurikosten rangaistusten pienuutta.

– Olisi senkin takia tärkeä saada eläimen arvo kirjattua lakiin, että eläimiin kohdistuvista rikoksista annettaisiin tuntuvampia rangaistuksia.

Pullin mukaan yhtenäisen ja selkeän linjan löytäminen eläinsuojeluasioissa olisi paikallaan myös sosialidemokraateille.

– Toivon, että myös demarit ottaisivat aktiivisemman roolin eläinsuojelussa ja eläinten hyvinvoinnin edistämisessä, hän kiteyttää.

Lähde: www.evira.fi

Lue koko Kati Pullin laaja haastattelu torstain 20. heinäkuuta Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE