Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

25.2.2025 12:25 ・ Päivitetty: 25.2.2025 12:30

Shokkiäänestys YK:ssa – näin reagoivat Petteri Orpo ja hallituksen ministerit

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Ukrainan sodasta USA:n valmisteleman päätöslauselman, jossa ei kritisoida Venäjää.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Simo Alastalo

Demokraatti

Ensimmäisessä YK:n yleiskokouksen äänestyksessä niin Venäjä kuin USA vastustivat päätöslauselmaa, jossa tuomitaan Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota. Vastaan äänestäneissä olivat myös Pohjois-Korea, Valko-Venäjä ja Sudan. Yleiskokous kuitenkin hyväksyi päätöslauselman.

Lisäksi turvallisuusneuvosto hyväksyi USA:n ajaman päätöslauselman. Siinä ei kutsuta Venäjää hyökkääjäksi eikä siinä ole mainintaa Ukrainan alueellisesta koskemattomuudesta. USA sai tässä Venäjän tuen.

– Tämän äänestyksen pitäisi olla todellinen herätys niille, jotka ovat suhtautuneet Trumpin puheisiin vain ”neuvottelutaktiikkana”. Yhdysvallat äänesti Ukrainaa vastaan yhdessä Venäjän, Pohjois-Korean, Valko-Venäjän, Unkarin, ja Israelin kanssa. On selvää, että Yhdysvaltojen ulkopoliittinen linja on tehnyt täyskäännöksen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela jyrähti tiedotteessaan.

EDUSKUNNASSA käsitellään tänään sote-välikysymystä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ehti kommentoida YK-päätöksiä lyhyesti eduskunnassa ennen täysistunnon alkua.

Orpolta kysyttiin, kuinka hyvänä liittolaisena USA:ta voidaan pitää, kun se äänestää samassa nipussa Venäjän, Pohjois-Korean ja Valko-Venäjän kanssa.

– Sanon vain, että se on todella suuri muutos Yhdysvaltain politiikassa. Tämä täytyy nyt analysoida, Orpo sanoi.

Enempää hän ei ehtinyt kiireeltään kommentoida.

– Iso muutos, hän lisäsi matkalla istuntoon.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi äänestyksen olevan huolestuttava uutinen.

– USA:n hallinnon uutta asentoa juodutaan tässä vähän tarkastelemaan kriittisellä silmällä. Tämmöinen äänestyskäyttäytyminen ei tietysti hyvältä näytä.

Asiaa kommentoi myös RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anders Adlercreutz.

Hän kommentoi USA:n äänestyskäyttäytymistä ”järisyttäväksi linjanmuutokseksi” sellaiselle maalle, jolta perinteisesti on nähty hyvinkin erilaista kantaa.

– Olen tietenkin iloinen siitä, että Suomen ja EU:n linja tässä asiassa pysyy.

Esimerkiksi siitä Adlercreutz ei olisi vielä huolissaan, että USA saattaisi jättää jopa Naton. Toisaalta hän toteaa, että moni itsestään selvänä pidetty asia on muuttunut lyhyessä ajassa.

Hän kuitenkin haluaa loppu viimein uskoa, että kyseessä ovat Trumpin presidenttikauden alun epämääräisyydet. Adlercreutz toivoo ja odottaa, että vanha linja palautuu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU