Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sinikeltaiset liput liehuvat jälleen Hersonissa – Zelenskyi: kaupunki on nyt meidän

AFP / LEHTIKUVA / ANDREY BORODULIN

Ukrainan joukot pääsivät perjantaina Hersoniin Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mediatietojen mukaan ukrainalaisjoukot pääsivät Hersonin kaupungin keskustaan. Sosiaalisessa mediassa levisi kuvia, joissa Ukrainan liput liehuivat kaupungin virallisten rakennusten lippusaloissa ja joissa ihmiset juhlivat Hersonissa ukrainalaisjoukkojen kanssa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle puhuneen Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Juri Sakin mukaan Ukrainalla oli perjantaina “lähes täysi kontrolli” Hersonista. Alueelle jääneitä venäläissotilaita kehotettiin antautumaan.

Myöhemmin perjantai-iltana Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu Telegramissa, että Hersonin kaupunki on nyt “meidän”, tarkoittaen sen olevan nyt ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

VENÄJÄ kertoi perjantaiaamuna saaneensa päätökseen joukkojensa vetämisen pois Dneprjoen länsirannalta Hersonin alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että Hersonin kaupunki ja muut merkittävät alueet ovat ukrainalaisjoukkojen hallussa ja että venäläisjoukot ovat nyt Dneprjoen itäpuolella.

Venäjän puolustusministeriön tiedottajan Igor Konashenkovin mukaan vetäytyminen oli saatu päätökseen varhain aamulla. Joukoista tyhjennetylle alueelle ei jätetty “minkäänlaista” sotakalustoa eikä Venäjä menettänyt vetäytymisessä ainuttakaan sotilasta, hän sanoi.

Konashenkovin mukaan samalla myös “halukkaita” asukkaita oli siirretty pois alueelta.

Venäjä kertoi vetäneensä alueelta 30  000 sotilasta.

UKRAINA suhtautui alun perin epäluuloisesti Venäjän ilmoitukseen vetäytymisestä. Venäjä myös hämmensi perjantaina ilmoittamalla, että Hersonin kaupunki Etelä-Ukrainassa kuuluisi yhä Venäjälle vetäytymisestä huolimatta.

Asiasta puhui Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Peskovin mukaan Hersonin kaupunki on yhä Venäjän alaisuudessa, eikä siihen asiaan ole tulossa muutosta.

Lähellä Krimin niemimaata sijaitseva Herson on yksi Ukrainan alueista, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin on laittomasti liittänyt Venäjään.

Peskov kiisti vetäytymisen olleen nöyryytys Venäjälle, tviittasi asiasta kysynyt BBC:n toimittaja. Peskov kiisti myös Venäjän katuvan Putinin ilmoitusta Hersonin liittämisestä Venäjään.

UKRAINAN eteneminen on nopeutunut Venäjän alettua vetäytyä Hersonin alueelta tällä viikolla. Ukrainan on onnistunut vallata takaisin yli 40 asuinaluetta ja kylää eteläisessä Ukrainassa, sanoi presidentti Zelenskyi perjantaina.

Zelenskyi myös vihjaisi päivittäisessä puheessaan torstai-iltana, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa voidaan aloittaa siinä tapauksessa, että Ukraina saa takaisin kaikki menettämänsä alueet. Hänen mukaansa Ukrainan on edettävä “loppuun asti” taistelukentällä ja diplomatian kautta, “jotta Ukrainan lippu voidaan nostaa kaikkialla maassa”.

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime päivinä toistuvasti otettu esille mahdollisuus rauhanneuvottelujen elvyttämisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE