Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Sinimusta liike joutui karsimaan kovalla kädellä ohjelmaansa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Etnisesti yhtenäistä Suomea ajava Sinimusta liike joutui karsimaan yleisohjelmaansa kovalla kädellä, ennen kuin se sai oikeusministeriön hyväksynnän huhtikuun lopussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Liike karsi yli kaksi kuukautta kestäneen hyväksymisprosessin aikana alun perin yli 50-sivuisen ohjelmansa vajaaseen kahdeksaan sivuun.

Sinimusta liike poisti ohjelmastaan muun muassa ajatuksen etnisestä rekisteristä, josta olisi käynyt ilmi Suomessa asuvien ihmisten etniset, kielelliset ja uskonnolliset taustat. Oikeusministeriössä arvioitiin, että liikkeen ajamaa etnistä rekisteriä käytettäisiin syrjivään tarkoitukseen eli tiettyjen henkilöryhmien seuraamiseen, eristämiseen ja jopa laillisesti saadun kansalaisuuden oikeudettomaan pois viemiseen.

Samoin Sinimusta liike karsi ohjelmastaan sen mediapoliittisen osuuden, joka oikeusministeriön mukaan tähtäsi suomalaisten sananvapauden rajoittamiseen. Mediaohjelmallaan Sinimusta liike pyrki säätämään laittomaksi esimerkiksi sen viestittämisen, että isän, äidin ja lasten muodostama ydinperhe olisi korvattavissa oleva asia. Sinimustan liikkeen itsensä mielestä ”epäkansallisen mediaympäristön muokkaaminen on edelleen yksi puolueemme päämääristä, ja se on
luettavissa myös ministeriön hyväksymästä ohjelmasta”, liike viestii sähköpostitse kommenttina STT:n uutiseen.

Sinimusta liike karsi ohjelmastaan myös liikkeen ajaman kaikkien vuodesta 1990 alkaen myönnettyjen Suomen kansalaisuuksien uudelleenkäsittelyn, mitä oikeusministeriössä niin ikään pidettiin ongelmallisena.

Sinimusta liike kertoi keskiviikkona aloittaneensa kannatuskorttien keräämisen sen jälkeen, kun oikeusministeriö oli huhtikuun lopussa hyväksynyt liikkeen yleisohjelman.

Puoluerekisteriin pääsyä varten tarvitaan vähintään 5  000 äänioikeutetun henkilön allekirjoittamaa kannattajakorttia, joissa nämä ilmoittavat kannattavansa yhdistyksen merkitsemistä puoluerekisteriin.

Sinimustan liikkeen mukaan sen tavoitteena on kerätä tarvittavat kannattajakortit tämän ja ensi vuoden aikana ja osallistua seuraaviin eduskuntavaaleihin rekisteröityneenä puolueena.

Sinimustan liikkeen lyhennetty ohjelma on esillä oikeusministeriön puoluerekisteri.fi-sivustolla, jonka avulla liike voi kerätä kannatusilmoituksia.

Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun mukaan yleisohjelman roima lyheneminen johtuu siitä, että oikeusministeriöstä pyydettiin tiivistelmää alkuperäisestä, yli 50-sivuisesta ohjelmasta.

– He totesivat, että puolueen yleisohjelma olisi mielellään lyhyempi ja että he eivät ottaisi yli 50-sivuista ohjelmaa käsittelyyn, että saisiko siitä mahdollisesti tiivistelmän. Me lähetimme tiivistyspyynnön perusteella tämän meidän 50 sivun ohjelman sisällöllisesti muuttumattomana, mutta lyhyemmin ilmaistuna ja sen verran karsittuna, että se pienempään sivumäärään menee, Kuru sanoi STT:lle.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kiistää, että ministeriöstä olisi pyydetty tiivistelmää Sinimustan liikkeen yli 50-sivuisesta ohjelmasta.

– Emme me ole pyytäneet mitään tiivistelmää, mutta kiinnitimme edellä mainittujen ongelmakohtien lisäksi huomiota siihen, että nämä yleisohjelmat eivät yleensä ole näin pitkiä, Jääskeläinen sanoi.

Sinimustan liikkeen oikeusministeriölle alun perin toimittama ohjelma on edelleen esillä liikkeen nettisivuilla ilman, että oikeusministeriön ongelmalliseksi toteamia kohtia olisi mitenkään editoitu.

Jääskeläisen mukaan ei ole korrektia, että liike pitää nettisivuillaan esillä ongelmalliseksi todettua ohjelmaa, vaikka kyseessä ei olekaan puoluelain tarkoittama yleisohjelma.

– Onhan se mahdollista, että heille on jäänyt vahingossa vanha ohjelma roikkumaan heidän sivuilleen, Jääskeläinen sanoo.

Uutisesta julkaistu STT:n pidempi juttuversio kello 22.25 ja lisätty tieto Sinimustan liikkeen sähköpostista liittyen STT:n uutiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE