Politiikka
8.6.2018 11:11 ・ Päivitetty: 8.6.2018 11:54
”Sipilä ja Orpo ovat itsekin pihalla” – Timo Harakka vaatii hallitusta perumaan lupaamansa pilottirahat
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) vaatii Sipilän (kesk.) hallitusta perumaan soten valinnanvapauspilotteihin lupaamansa rahasummat.
– Oli hallituksen toiminnassa sitten kyse ennakoivasta päätöksestä tai linjauksesta, tai mistä tahansa aikomuksesta, niin tiettyyn tarkoitukseen on jyvitetty yksityiskohtaisia summia rahaa, Harakka muistuttaa.
– Ainoa oikea teko on peruuttaa toukokuun 15. päivänä tehty rahanjako, 100 miljoonaa euroa, samoin kuin lisätalousarvion toinen 100 miljoonan euron varaus.
Toimeenpanoa vai ei?
Julkisuudessa on kohistu hallituksen kaavailemista valinnanvapauspilotoinneista sekä hallituksen niihin ehdollisesti jo lupaamista rahasummista.
Hallitus kertoi 15. toukokuuta julkaisemassaan tiedotteessa ”päättäneensä”, kenelle pilotointiin aikaisemmin korvamerkityt 100 miljoonan euron rahat myönnetään valinnanvapauslain astuessa voimaan. Rahaa oli voinut hakea julkisessa haussa. Sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi myös hallituksen ministerit sekä esimerkiksi perustuslakivaliokunta ovat puhuneet nimenomaisesti tehdystä päätöksestä.
Hallituksen pilottikaavailut nousivat jälleen esille, kun perustuslakivaliokunta antoi viime perjantaina lausuntonsa soten valinnanvapaudesta. Lausunnossa pidetään ongelmallisena, että hallitus on hätäillyt ja alkanut toimeenpanna pilotteja ennen kuin valinnanvapauslakia on hyväksytty.
Lisää aiheesta
Toimeenpanon on nähty alkaneen viimeistään silloin, kun ministeriö julkaisi ehdollisten pilottirahojen saajia. Tätä mieltä olivat Demokraatin haastattelussa myös riippumattomat professorit Juha Lavapuro, Tuomas Ojanen sekä Pauli Rautiainen. Asiasta on kanneltu myös oikeuskanslerille.
Hallituksen näkökulma on erilainen. Sen mukaan toimeenpano ei ole alkanut, koska raha ei ole vielä liikkunut. Asiantuntijoiden tulkinta pohjasi kuitenkin siihen, että rahasummien jakamisesta oli nimenomaisesti tehty päätös, oli se ehdollinen tai ei.
Torstaina sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tehneensä virheen. Ministeriöstä kerrottiin, ettei toukokuussa ole vielä tehty mitään päätöksiä, vaan ainoastaan sote-uudistuksesta vastaavan ”reformiministerityöryhmän hyväksymä ennakoiva linjaus”.
– Totta. Tiedotteemme vastasi tältä osin sitä käytäntöä, että vastuuministeri tekee päätökset reformiministerikokouksen linjauksen mukaisesti. Eli tiedotteemme oli liian suorasukainen, ministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila vastasi eilen Demokraatille terminmuutoksesta huomautettaessa.
Kyse on siitä, että rahan on luvattu liikkuvan ylipäänsä.
Harakka toteaa puolestaan perjantaina Demokraatille, ettei ministeriön ”tunnustus” muuta tilannetta hänen mielestään millään tavoin.
– Ennakoivaa toimeenpanoa ei voi tehdä, kun ei ole perusteita, hän toteaa viitaten siihen, ettei valinnanvapauslaki ole vielä lainvoimainen.
– Valtion rahaa ei voi jakaa, kun ei ole perusteita.
Harakka katsoo, että oli ”päätös” muotoiltu teknisesti miten hyvänsä, hallitus on silti selvästi jo toteuttanut rahan jakamista.
– Rahaa on luvattu. Oli toimenpiteen nimi sitten mikä vain. Saivartelu ei ole tässä oikea vastaus. Näille luvatulle 200 miljoonalle eurolle on kyllä oikein hyvää käyttöä vaikkapa terveydenhuollon edistämisessä, hän painottaa.
Harakka toteaa näyttävän vahvasti siltä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä pääministeri Juha Sipilä eivät tunnu itsekään ymmärtäneen, missä ongelma piilee.
– Kyse ei ole ollenkaan siitä, milloin raha liikkuu. Kyse on siitä, että rahan on luvattu liikkuvan ylipäänsä.
– Jos Sipilä ja Orpo ovat itsekin näin pihalla omasta esityksestään, niin sote-uudistus on varmaan liikaa myös heille.
Perustuslakivaliokunta ole mikään seisova pöytä.
Liian aikaisen toimeenpanon lisäksi Harakka nostaa esiin, kuinka perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt nyt jo kahteen kertaan huomiota myös itse pilottilain sisältöön. Valiokunta onkin arvioinut sekä kesäkuussa 2017 hallituksen ensimmäisen valinnanvapausesityksen yhteydessä että myös viime perjantaisessa lausunnossaan pilottilakiesityksen uhkaavan suomalaisten tasavertaista kohtelua.
Vasta eilen torstaina saatiin ministeriöstä kuitenkin ilmoitus, että valinnanvapauspilotoinnin valmistelu ”seisautetaan” perustuslakivaliokunnan huomioiden johdosta. Hallituksen odotetaankin ottavan lakien sisältöön nyt kantaa vastineessa, jonka se antaa perustuslakivaliokunnan lausunnosta. Vastineen on arvioitu valmistuvan ensi viikolla.
Harakka ei voi ymmärtää, kuinka pilottilakien konkreettiseen sisältöön ei ole tehty vaadittuja muutoksia jo aikaisemmin. Hänen mukaansa on suorastaan käsittämätöntä, että hallitus on suhtautunut perustuslakivaliokunnan lausuntoon näin välinpitämättömästi.
– Olen sanonut jo aikaisemminkin, ettei perustuslakivaliokunta ole mikään seisova pöytä, mistä hallitus valikoi itselleen sopivimmat kohdat, hän tuhahtaa.
– Kaikki perustuslakivaliokunnan tekemät huomiot pitää panna täytäntöön. Varmuuden vuoksi olisi vielä parempi tehdä muutoksia nöyremmällä otteella kuin olisi välttämätöntä.
Jutun toiseksi viimeisestä lainauksesta poistettu kohta ”ja muuttaa vain niitä” klo 14:53.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.