Politiikka
1.3.2018 13:21 ・ Päivitetty: 1.3.2018 13:21
Sipilä: Keskustalla valmiutta tarkastella oppivelvollisuuden pidentämistä 18 vuoteen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) raottaa ovea oppivelvollisuuden pidentämiselle 18 vuoteen.
– Me emme ole vielä tehneet linjauksia seuraavia vaaleja varten, mutta olen todennut useampaan otteeseen sillä tavalla, että myös keskustassa pitää olla valmiutta tarkastella tätä asiaa uudelleen, Sipilä sanoi tänään politiikan toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.
– Minusta pitää huolella käydä läpi, onko tämä oikea työkalu siihen, että saadaan suurempi osa suomalaisista käymään toinen aste loppuun, hän jatkoi.
Sipilän mukaan asia pitää ratkaista seuraavan hallituksen hallitusohjelmaneuvotteluissa.
SDP on ajanut pitkään oppivelvollisuuden pidentämistä. Hiljattain myös vihreät ilmoitti kannattavansa asiaa.
Pitää nyt talouskasvua pitkälti oman hallituksen ansiona.
Sipilä on myös terävöittänyt kantaansa siihen, mistä Suomen talouskasvu johtuu. Nyt hän antaa asiasta suurinta kiitosta omalle hallitukselleen eli se ei niinkään johtuisikaan esimerkiksi maailmantalouden suhdanteista. Sipilälle muistutettiin Kesärannassa, että aiemmin hän olisi antanut ymmärtää, ettei kysymys talouskasvun syistä ole niin keskeinen.
Lisää aiheesta
– Se (talouskasvu) johtuu niistä toimista, mitä Suomessa sekä yhteisöissä, yrityksissä, työmarkkinoilla että hallituksessa on tehty. Suomi on vasta nyt päässyt tuohon maailmantalouden sykliin ja Euroopan talouden sykliin. Me olimme siitä 7–8 vuotta ulkona. Siitä tässä on kysymys. Nyt on päästy sykliin mukaan ja kasvetaan Euroopan kärkikastissa tällä hetkellä.
Kysymykseen, lukeeko Sipilä talouskasvun nimenomaan tämän hallituksen ansioksi, Sipilä vastasi kyllä.
– Tämän hallituksen aikana tämä käänne on tapahtunut, hän jatkoi.
Työ- ja osatyökyvyttömyyteen etsittävä apua.
Sipilä kertoi toimittajille myös keskustelustaan Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtajan Silja Paavolan kanssa.
– Silja Paavola sanoi, että heidän kassan jäsenistä, jotka eivät ole aktiivimallin piirissä, 58% on työkyvyttömiä tai osittain työkyvyttömiä. Eli ne joiden työttömyysjakso kestää yli 3 kuukautta.
Sipilän mukaan nyt aiotaankin selvittää työntekijäjärjestöjen kanssa, onko muillakin aloilla tilanne vastaavankaltainen
– Todennäköisesti toisilla aloilla se on vähän alhaisempi, mutta joka tapauksessa se on suuri ja silloin puhutaan rakenteellisen työttömyyden osasta ja siitä, että kyllähän meillä systeemissä on aika paljon pielessä, jos työttömyyden hoitamisen keinoin hoidetaan työkyvyttömiä ihmisiä.
Sipilän mukaan hallitus paneutuu työkyvyttömien ja osatyökyvyttömien suureen määrään myös kilpailuministerityöryhmässä.
– Tätä nyt tutkitaan huolella. En osaa luvata, löytyykö siihen näin lyhyellä tähtäimellä jo tällä vaalikaudella ja kehysriihessä ratkaisuja, mutta tämä on yksi niistä suurista 2020-luvulle mentäessä. Kyllä meillä pitää olla myöskin keinoja kuntouttaa paremmin työkykyisiksi ja samoin osatyökykyisille pitää löytyä ratkaisuja, miten heidät saadaan paremmin työelämään.
EU-rahoituskehysneuvottelut siirtämässä päätettäväksi Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.
Sipilältä kysyttiin myös, miten hän suhtautuisi keskustan ja sinisten vaaliliittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.
– Sellaista keskustelua ei ole käyty, hän sanoi.
– Minähän suhtaudun kaikkiin asioihin hirveän avoimesti. Tällaista kysymystä ei ole käyty enkä pidä kovin todennäköisenä, hän jatkoi.
EU:n rahoituskehysneuvotteluista Sipilä totesi pitävänsä melko selvänä, että päätökset asiassa venyvät Suomen EU-puheenjohtajauuskaudelle, joka alkaa kesällä 2019.
– Muuten rahoituskehyksistä pitäisi olla yksimielisyys tämän vuoden lopussa ja ikinä sitä ei ole tehty seitsemän kuukauden aikana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.