Politiikka

Sipilä rikkoi lupauksensa ja sai heti tylyn kuittauksen – ”emme neuvottele poliitikkojen kanssa tai välityksellä”

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Metsäteollisuuden neuvottelut jumittavat.
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Metsäteollisuuden neuvottelut jumittavat.
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Metsäteollisuuden neuvottelut jumittavat.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puuttui keskiviikkona meneillään oleviin palkkaneuvotteluihin. Yllättäen tulleessa ulostulossa Sipilä varoitti pilaamasta kilpailukyvyn parantamiseksi tehtyä työtä.

Sipilä on aiemmin varonut puuttumasta palkankorotuskeskusteluun, mutta sanoi nyt MTV:lle, että nollalinja palkkaneuvotteluissa on kohtuuton.

– Tällä kierroksella ei saa nyt sössiä sitä, mitä kilpailukyvyn eteen on tehty useamman vuoden ajan. Se alkaa nyt näkyä työllisyydessä ja hyvässä kehityksessä, Sipilä sanoi eduskunnassa.

– Ymmärrän kyllä sen, että 0,0 ei kuulosta työntekijöistä hyvältä, Sipilä jatkoi.

Työnantajapuolen Metsäteollisuus ei ilahtunut Sipilän puheista. Se ehdotti aiemmin, että työehtosopimusta jatkettaisiin vuodella ilman palkankorotuksia. Palkansaajapuolen Paperiliitto on ollut tyrmistynyt tarjotusta nollakorotuksesta.

Sipilä kiisti, että olisi lausunnollaan asettunut neuvotteluissa palkansaajien puolelle.

– Kyllä poliitikkona on aina tässä välissä. Ymmärrän hyvin molemmat näkökannat, Sipilä sanoi.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arveli, että Sipilä on ehkä kuunnellut Paperiliiton puheita. Vanhalan mukaan Sipilä voi näin todeta ja Paperiliitto on samaa mieltä.

– Pitääkö pääministerin ylipäätään puuttua (palkankorotuksiin), se on sitten toinen asia, Vanhala sanoi STT:lle.

”Metsäteollisuus ei neuvottele poliitikkojen kanssa tai välityksellä”

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen kommentoi Sipilän puheita Twitterissä kysymällä, mahtaako pääministerillä olla näkemystä myös metsäteollisuuden muita aloja jäykempien työehtosopimusten kohtuullisuudesta. Metsäteollisuus on Jaatisen mukaan tyytymätön muun muassa alihankinnan käyttökieltoon, jota muilla aloilla ei ole, sekä joulu- ja juhannusseisokkien moninkertaisiin kompensaatioihin.

Jaatinen ei halunnut kommentoida Sipilän puheita muuten. Hän viestitti STT:lle, ettei Metsäteollisuus neuvottele palkoista poliitikkojen kanssa tai välityksellä.

Tuomas Savonen, Mikko Isotalo, Nina Törnudd

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat