Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä ryhmäkokouksen jälkeen: “Muutamalle maakunnalle varmaan vuoden lykkäys on ihan iloinen uutinen”

Hallituksen sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuodella. Maakunnat voivat tämän vuoksi aloittaa toimintansa vasta vuonna 2021. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat juuri käsitelleet muutoksen ja kaikki ryhmät ovat sen hyväksyneet.

– Kaikki ryhmät ovat nyt tehneet yksimielisen päätöksen. Nyt päästään sitten eteenpäin ja huomenna käydään sitten tuolla salissa keskustelemassa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi medialle illalla keskustan ryhmähuoneen suulla eduskunnassa.

– Nyt on kaikkein tärkeintä se, että tiedetään, että uudistus viedään määrätietoisesti eteenpäin ja sillä on nyt uusi aikataulu ja sen mukaan päästään eteenpäin. Uudistus on äärimmäisen tarpeellinen, Sipilä sanoi.

Sipilä kiisti sen, että keskustalle olisi ollut tärkeää saada maakuntavaalit järjestettyä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Nyt maakuntavaalit siirtyvät eduskuntavaalien jälkeen. Sipilän mukaan tämä ei ryhmässä puhuttanut.

– Ei tästä keskusteltu eikä meille koskaan ole mikään vaalien ajankohta ollut merkittävä. Me olemme vain pitäneet kiinni siitä virkamiesarviosta, kuinka paljon vaaleista tarvitaan toimeenpanoaikaa siihen, että maakunnat pääsevät aloittamaan.

Vaalien ajankohdasta ei enää yhtä varmoin äänenpainoin.

Sipilän äänenpainot vaalien ajankohdasta olivat miedontuneet. Vielä päivällä hän oli puhunut maakuntavaalien olevan toukokuussa. Nyt hän painotti, että eduskunta päättää asiasta, kun häneltä kysyttiin voisivatko sekä eduskunta-, euro- että maakuntavaalit olla yhtä aikaa.

Lisää aiheesta

– Se on sellainen asia, kun tässä on uusista vaaleista kysymys niin eduskunta päättää. Tässä on nyt vain linjattu se, mitä hallitus tulee esittämään.

Ainakin SDP:stä oli kummasteltu, miten pääministeri voi mennä itse ilmoittamaan, milloin Suomessa vaaleja pidetään.

Kun Sipilältä kysyttiin, harmittaako uudistuksen lykkääminen, hän totesi, että maakunnissa olisi ollut kaikki edellytykset päästä uudistuksessa eteenpäin.

– Tietenkin muutamalle maakunnalle varmaan vuoden lykkäys on ihan iloinen uutinen. Heille tulee vähän pidempi valmistautumisen aika. Varmasti tämä otetaan osassa maata positiivisesti vastaan, mutta osassa maata oltaisiin oltu valmiita aloittamaan jo ehkä vähän aikaisemminkin, Sipilä sanoi ja viittasi siihen, että osa maakunnista olisi halunnut käynnistää sote-keskukset jo ennen vuoden 2022 määräaikaa.

Rajoituslaki saamassa jatkoa.

Sipilä toisti jälleen illalla kantansa, jonka mukaan uudistuksen siirtyminen voi aiheuttaa maakunnissa soteen liittyviä ulkoistamispäätöksiä, jotka eivät ole “kokonaisuuden kannalta loppuun asti harkittuja ja rationaalisia”.

Täytyykö yksityistämisiä rajoittaa jotenkin uudella lainsäädännöllä?

– Rajoituslain jatkoa varmasti mietitään sitten, että tuleeko siihenkin vuoden jatko. Todennäköisesti tulee.

Kyse on kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslaista, jonka säännöstöä hallitus on jo tiukentanut.

Sipilän mukaan tähän mennessä ei ole keskusteltu kuin rajoituslain jatkamisesta muttei sen tiukentamisesta.

Sipilä sanoo sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisen maksavan noin 200 miljoonaa euroa.

– Se on se suuruusluokka, mikä vuodelle 2020 tarvitaan sitten lisää rahaa. Sen yksityiskohdat selviävät tässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE