Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Sipilän hallitus jälleen työsuhdeturvan kimpussa

Viime vuosisadan alusta asti palkansaajat ovat taistelleet kestävämmän työsuhdeturvan puolesta. Työsuhdeturva on palkansaajien toimeentulon, työturvallisuuden, työajan pituuden, eläkkeiden ja työttömyysturvan ohella asioita, joiden puolesta on alusta saakka taisteltu ja joiden edistämiseksi palkansaajat ovat yhteisrintamaan ryhtyneet ja ay-liikkeen perustaneet. Nämä ovat niitä keskeisiä asioita, joista meidän palkansaajien tulee nykyäänkin yhdessä huolehtia. Sillä nämä asiat kuuluvat meille ja ovat edelleen hyvinvointimme keskeinen perusta.

Jukka Pekka Matintupa

Kunnallisneuvos, Alajärvi

Sipilän hallitus katsoi jälleen kerran asiakseen kaikkien työajan pidennysten, leikkausten ja kikyjen jälkeen iskeä suoraan palkansaajaliikkeen ytimeen. Ei ole siis ihme jos koko liike jäsenistöineen on noussut työsuhdeturvan heikennyksiä vastaan.

Kuten Sipilän hallituksen toimintatapoihin kuuluu, ei työelämäasioita valmistella kolmikannassa. Näin ei tehty myöskään irtisanomislakia valmistellessa, vaan se tehtiin pikaisesti ja erityisen herkällä korvalla Suomen Yrittäjiä kuunnellen. Kummastusta herättääkin se, että juuri Suomen Yrittäjien edustamissa pienissä jäsenyrityksissä olisi erityisen suuri tarve irtisanoa työntekijöitä heidän henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella. Tämä lienee tutkimuksen arvoinen työelämän erityispiirre.

Eurooppalainen käytäntö on, että irtisanominen vaatii asiallisen ja painavan syyn. Tästä painavasta perusteesta ollaan nyt Suomessa luopumassa osassa työpaikoista ja näin otettaisiin pitkä harppaus taaksepäin aina sinne viime vuosisadan alun turvattomuuden, isäntävallan ja patruunoiden aikaan.

Suomalainen irtisanomissuoja ei ole läheskään niin vahva kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Esimerkiksi Ruotsissa riitautetun työsuhteen päättämistä ei saa saattaa voimaan ennen kuin asia on käsitelty oikeudessa.

Nyt voimassaolevan työsopimuslain mukaan henkilöön liittyviä perusteita ovat esimerkiksi työvelvoitteiden vakava rikkominen tai se, ettei työntekijä enää kykene selviytymään työtehtävistään. Nykyisessä lainsäädännössä henkilöperusteisina syinä ovat lisäksi muun muassa työntekijän sopimaton käytös, luvattomat poissaolot, alkoholinkäyttö työpaikalla tai jopa pitkään jatkunut sairaus. Lisäksi työnantaja voi vedota työnantajan ja työntekijän väliseen luottamuspulaan, jos työntekijä esimerkiksi moittii työnantajaansa julkisesti. Nykyisen lain mukaan syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Työntekijän sairaus, vamma tai tapaturma ei ole peruste, ellei työkyky ole vähentynyt olennaisesti ja pitkäaikaisesti. Samoin esimerkiksi työntekijän poliittiset, uskonnolliset tai muut mielipiteet tai osallistuminen yhdistystoimintaan eivät voi olla irtisanomisperusteita.

On todella suurenluokan muutos, jos painava peruste näistä kriteereistä poistetaan, sillä se johtaisi eittämättä “pärstäkerroin-irtisanomisten” lisääntymiseen sekä työnantajan ja työntekijän keskinäisen luottamussuhteen rapautumiseen. Tiedetty tosiasia on, että työsuhteen epävarmuus lisää työntekijöiden stressiä ja heikentää työhyvinvointia.

Ehdotuksen sukupuoliarviointia ei myöskään tehty, ei tietenkään. Nähtävissä on että pienet hyvinvointialan yritykset ovat juuri niitä naisvaltaisia aloja, joiden työntekijät tulevat eniten kärsimään irtisanomissuojan heikentämisestä. Kuten tiedetään Sipilän hallitus tähtää siihen, että nämä pienet hyvinvointiyritykset vastaisivat suurelta osin sote-palveluista maakuntauudistuksen jälkeen. Haluaako Sipilä romuttaa jo ennalta näiden alojen työsuhdeturvan?

Kirjoittaja on JHL:n aluepäällikkö Alajärveltä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE