Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Sipilän hallitus petti nyt yhden antamansa lupauksen” – virkanimityksen ”etukäteiskäpälöinti” herättää ihmetystä

Jukka-Pekka Flander

– Sipilän hallitus petti nyt yhden antamansa lupauksen, että poliittisten virkanimitysten aika on ohi. Ei näytä olevan, arvelee SDP:n kansanedustaja Mika Kari Demokraatille.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Joukko hallintovaliokunnassa toimivia SDP:n kansanedustajia on jättänyt Ylen mukaan kantelun oikeuskansleri Tuomas Pöystille. Aiheena on meneillään oleva sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikön viran täyttäminen.

Ministeriö julisti kansliapäällikön määräaikaisen viran haettavaksi 29. lokakuuta, ja hakuaika päättyi 19. marraskuuta. Ylen haltuunsa saaman kantelun allekirjoittaneet Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen pitävät hakuaikaa hyvin poikkeuksellisena, sillä nykyisen kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen virkakausi päättyy vasta ensi vuoden syyskuussa.

Yle muistuttaa, että kokoomustaustaisena pidetty Sillanaukee nimitettiin kansliapäälliköksi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) aikana.

Koska uusi kansliapäällikkö nimettäisiin tehtäväänsä lokakuun 2019 alusta, tilanne on hyvin poikkeuksellinen: virkaa ollaan täyttämässä peräti vuoden etuajassa.

– Noin vuotta ennen virkakauden päättymistä ja tilanteessa, jossa sote-uudistuksesta ei ole vielä mitään nähtävissä läänitetään hyvin keskeinen virka omilla, Mika Kari sanoittaa.

– Pidän perusteltuna kantelussamme sitä, että peräänkuulutamme avointen virkanimitysten välttämättömyyttä. Se ei ole pelkästään politiikan teon kannalta uskottavaa. Se on uskottavuuskysymys myös kansalaisten puolelta, kun johtavia viranhaltijoiden paikkoja täytetään, että nämä prosessit ovat avoimia ja ennalta läpikäytyjä, hän jatkaa.

”Ei tämäntyyppinen virkanimitysten etukäteiskäpälöinti ainakaan lisää luottamusta.”

Mika Kari toteaa, että tällaista etuottoa, jossa hallitus läänittää jo vuotta ennen itselleen paikkoja ei ole viime aikoina nähty.

– Hakijoiden pitää olla tasavertaisessa asemassa. Varmasti olisi hallitukselta syytä vielä miettiä tätä prosessia… Tämän aukijulistamiseen ja hakuun olisi voinut lähteä sitten vaikka keväthankien aikaan.

Onko nähtävissä, että sotea halutaan pitää näpeissä ja ohjeistaa sitä tulevan hallituskauden aikana riippumatta siitä, keitä hallituksessa on vai joko tässä haiskahtaa jokin hallituskuviokin kaiken tämän taustalla?

– On mahdotonta arvioida, mitä hallitus tätä asiaa edistäessään on arvioinut, mutta ei tämäntyyppinen virkanimitysten etukäteiskäpälöinti ainakaan lisää luottamusta siihen, että virkavalmistelussa tehdyt asiat olisivat virkavalmistelun asioita. Päinvastoin se antaa vähän ikävän jälkimaun siitä, että virkavastuulla tehdyt asiat ovat osa poliittista valmistelua. Pitäisin kyllä edelleenkin tarpeellisena erottaa virkavastuun ja poliittinen vastuun toimintatavat toisistaan, Mika Kari sanoo.

– Olisin odottanut, että pääministeri olisi paimentanut omaa hallitustaan sillä tavalla kuin hän on antanut hallituksen aloittaessa kansan ymmärtää, Kari päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE