Politiikka

Sipilän laskuoppi ei vakuuta Anna Kontulaa: ”Väite ansiosidonnaisen nousemisesta ei ihan tarkalleen ottaen ole totta”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ihmettelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja sen uudistamisesta.

Sipilän sanoo Talouselämän haastattelussa, että esitys ansiosidonnaisen muutoksista ei ole mikään leikkaus.

— Se jopa nostaa ansiosidonnaisen tasoa, jos olet aktiivinen työnhakija.

Lehti kirjoittaa, että työllisyysryhmän mallissa työttömyyden alun korvauksettomia omavastuupäiviä vähennetään kahdella. Samalla jokaiselle kolmen kuukauden työttömyysjaksoille lisätään kolme uutta omavastuupäivää. Niiltäkin saa korvauksen, jos henkilö on ollut työssä vähintään viikon tai 18 tuntia neljän viikon aikana taikka työllistymistä edistävissä palveluissa vähintään viisi päivää.

Kontula pohdiskelee Sipilän laskuoppia Facebookissa.

”Jos olen ymmärtänyt oikein, Sipilän väite ansiosidonnaisen nousemisesta ei ihan tarkalleen ottaen ole totta.”

”Ajatuksena tässä on, että kun työttömyysjakson alun omavastuupäiviä vähennetään seitsemästä viiteen, käteen jäävä korvaus kasvaa. Mutta omavastuuaika ei ole nytkään seitsemää päivää, vaan viisi. Eduskunta vasta käsittelee Sipilän hallituksen esitystä omavastuupäiviä nostamiseksi seitsemään”, Kontula huomauttaa.

Kyse on eräänlaisesta silmänkääntötempusta.

”Hallitus aikoo nyt ensin leikata työttömyysturvaa (mm.) lisäämällä omavastuupäiviä viidestä seitsemään. Vaikka tämä muutos ei ole vielä maalissa, tässä se oletetaan toteutetuksi ja kehutaan seuraavaa uudistusta siitä, että siinä omavastuupäivät työttömyysturvan alussa lyhenevät takaisin nykyiselleen, jonka myötä työttömyysturva kasvaa (toki samalla työttömyysturvaa leikataan muualta).”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat