Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilän pakolaiskiintiö-ehdotus yllätti kokoomuksen täysin – Risikko ihmettelee, missä oli tuki budjettiriihestä

Sisäministeri Paula Risikko ihmettelee Juha Sipilän toimintaa pakolaiskiintiö-kysymyksessä. Hän kertoo aikovansa soittaa Sipilälle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ehdotus Suomen pakolaiskiintiön nostamisesta 2000:een on yllättänyt hallituskumppani kokoomuksen. Esimerkiksi sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo lukeneensa asiasta mediasta.

– Kyllä se vähän yllätti siitä syystä, että ollaan juuri pidetty budjettiriihi ja hän (Sipilä) ei siellä tukenut minua esityksen suhteen, Risikko myöntää Demokraatille.

Sisäministeriö ehdotti budjettiin, että pakolaiskiintiötä nostettaisiin 750:stä takaisin 1050:een, jossa se on normaalisti Suomessa ollut.

Siihen, mistä Sipilän toiminnan epäloogisuus johtuu, Risikko ei osaa vastata.

– En osaa sanoa. Minä sain kuulla tämän, suoraan sanottuna, nyt vasta tiedotusvälineiden kautta.

– Sen tiedän, että Orpo on tukenut minua triossa. Tämä (Sipilän tuore ehdotus) oli minulle aika lailla yllätys. Täytyy soittaa ja kysyä, mihin tämä oikein perustuu.

– Budjettiriihessä tuli selvä tieto, että tämä meidän (sisäministeriön) esitys ei mennyt läpi, kun lähdimme maltillisesti ajamaan pakolaiskiintiön nostoa 1050:een. Mitäpä siinä sitten kun sanotaan, ettei tullut tukea, ja nyt yhtäkkiä pari viikkoa riihen jälkeen luen asiasta mediasta. En osaa sanoa tähän yhtään mitään muuta, Risikko kummastelee.

Lisää aiheesta

“Yritän miettiä, mikä tämän sai aikaiseksi.”

Sipilä kertoi omista näkemyksestään tänään Ylen Haloo Eurooppa -podcast-ohjelmassa. Pääministeri antoi ymmärtää, että pakolaiskiintiön nostosta pitäisi saada EU-tason linjaus.

Tämäkin ehdotus on erikoinen. Paula Risikko huomauttaa, että sisäministeriön budjettiriiheen tehdyn esityksen taustalla oli nimenomaan se, että EU eli Euroopan komissio oli patistanut jäsenmaita ottamaan lisää pakolaisia.

– Nimenomaan kyse on siitä, että pitäisi ottaa pakolaisia suoraan pakolaisleireiltä. He ovat kaikkein hädänalaisimmassa asemassa ja heillä on jo pakolaisstatus. Näin nämä henkilöt myös välttyisivät pakolaisia kuljettavien rikollisjärjestöjen hyväksikäytöltä ja heidän käyttämiltään vaarallisilta reiteiltä. Senkin takia pakolaiskiintiön nostaminen olisi järkevää.

– Komissio on ottanut jäsenmaihin jo yhteyttä, että tämä on kyllä tiedossa jo EU:ssa. Ei tässä ole mitään uutta.

Budjettiriihessä pakolaiskiintiötä olisi siis kokoomuslaisen sisäministerin johdolla haluttu kasvattaa 1050:een, mutta näin ei käynyt. Nyt Sipilä nostaisi kiintiön 2000:een. Risikko ei osaa sanoa, miksi ilmoille on nyt heitetty luku 2 000.

– Yritän miettiä, mikä tämän sai aikaiseksi. Voi kun tuki olisi tullut vähän aiemmin. Sehän on vaan hienoa toisaalta, että pääministeri on nyt tullut tälle linjalle, Risikko sanoo ja viittaa pakolaiskiintiön nostoon.

Hän pitää varmana, että komissio kysyy uudelleen Suomen kantoja asiaan. EU:n sisäministerit ovat koolla jo torstaina.

“Hyvä kysymys, koska budjettiriihi on jo käyty.”

Sininen tulevaisuus on kertonut tänään tiedotteessaan vastustavansa Suomen pakolaiskiintiön nostamista. Maltillisesta nostamisesta se on kuitenkin valmis keskustelemaan, “kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan”.

Nyt kysymys kuuluukin, mitä kaikesta seuraa. Aikovatko keskusta ja kokoomus viedä pakolaiskiintiön noston läpi.

– Hyvä kysymys, koska budjettiriihi on jo käyty. Siellä piti päättää. On hankala juttu, kun hallituksen budjettiesityksestä ei ollut vielä muste kuivanut ja tällainen esitys tulee nyt yhtäkkiä, Risikko summaa.

Lisäys: STT on kertonut tänään kello 20.18, että Sipilän Ylen Haloo Eurooppa -podcast-haastattelu oli tehty kesäkuussa. Ylen toimittaja on kuitenkin kertonut tarkistaneensa Sipilältä Turun puukkoiskun jälkeen, onko tämä edelleen kiintiön nostamisesta samaa mieltä. Sipilä vastasi myöntävästi. Hallituksen budjettiriihi kokoontui noin 2 viikkoa Turun iskun jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE