Politiikka
28.6.2022 10:20 ・ Päivitetty: 28.6.2022 10:20
Sisäministeriöltä yllättävä viime hetken pykäläehdotus – vaarantuuko valmiuslain läpimeno?
Eduskunnan hallintovaliokunnassa on syntynyt viime hetken vääntöä rajavartiolain pykälämuodoista. Kansanedustajat eivät pääse kesätauolle ennen kuin laki on salissa hyväksytty ja oppositiopuolue perussuomalaisten lakiin kytkemä valmiuslain uudistus on kasassa.
Mikäli rajavartiolakia koskeva hallintovaliokunnan mietintö ei perussuomalaisia tyydytä, puolue voisi äänestää puolustusvaliokunnassa tekemänsä valmiuslain vastalauseen puolesta. Tämä kaataisi valmiuslain, jonka läpimeno edellyttää eduskunnassa 5/6 enemmistön. Jännitettävää saattaakin riittää ensi viikolle asti, jolloin eduskunta on vielä parina päivänä koolla ja jolloin on määrä äänestää valmius- ja rajavartiolaeista.
Tuoreen kiistan ytimessä on hallintovaliokunnan sisäministeriöltä saama vastine, jossa ministeriö kommentoi lausuntovaliokuntien kuten perustuslakivaliokunnan kantoja rajavartiolakiin.
Demokraatin tietojen mukaan ministeriön vastine sisältää kokonaan uuden version lakiesityksen pykälästä 16, joka liittyy maahantulon keskittämiseen ja sen vaikutuksiin haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden kuten lasten ja vammaisten kannalta. Vihreän ministeri tuore esitys on yllättänyt muut puolueet. Sisäministeriö on vastineessaan kirjoittanut keskittämisen vaikutuksista pykälään laajemmin kuin perustuslakivaliokunta olisi edellyttänyt.
Perustuslakivaliokunta (PeV) pyysi lausunnossaan hallintovaliokuntaa ottamaan huomioon vaikutukset haavoittuvimpiin turvapaikanhakijoihin, mutta se ei laittanut kantaansa ponnen taakse.
Kaikkea turvapaikanhakemista Suomi ei voi rajoillaan keskeyttää kansainvälisten sopimusten vuoksi. Keskittämisellä tarkoitetaan käytännössä tilannetta, jossa itäraja jouduttaisiin sulkemaan Venäjän hybridioperaation seurauksena ja maahantulo mahdollisine turvapaikkahakemuksineen keskitettäisiin Helsinki-Vantaan lentokentälle.
Keskittämisen vaikutukset voitaisiin Demokraatin tietojen mukaan ratkaista hallintovaliokunnassa kolmella tavalla: Täydentämällä pykälää 16 joko sisäministeriön tai perustuslakivaliokunnan ehdottamalla tavalla tai kirjaamalla vaikutukset pykälän ulkopuolelle valiokunnan mietintöön. Ainakin vihreät yrittänevät puolustaa sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) esittämää pykälämuutosta, kun taas toisella laidalla perussuomalaiset voisivat todennäköisesti tyytyä mietinnön tekstiin tehtävään kirjaukseen.
Vihreät on tiettävästi käsitellyt asiaa tänään myös eduskuntaryhmän tasolla.
Perussuomalaisille ja kokoomukselle sisäministeriön pykäläehdotus ei kelpaa ja sitä tuskin monet muutkaan puolueet pitävät välttämättömänä.
“Toivon, että valmiuslaki ja rajavartiolaki saadaan täksi kesäksi voimaan”
Kokoomukselle on tärkeää, että mietinnössä mainitaan selkeästi voimankäyttöä koskevien ohjeistuksen muuttumisesta. Jatkossa rajaviranomaisilla on oikeus estää maahantulo muualta kuin avoimilta raja-asemilta voimakeinoin myös tilanteissa, joissa maahan pyritään rauhallisesti. Demokraatin tietojen mukaan Rajavartiolaitos on käytännössä tullut tälle kannalle ja muuttanut kantaansa voimankäyttöön.
Hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie toteaa, että rajavartiolaista käydään tänään valiokunnassa valmistavaa keskustelua. Torstaille on myös varattu valiokunnan kokouksia, joissa mietinnän pitäisi valmistua.
Hän painottaa, että perustuslakivaliokunnan lausunnossa viime viikolla tuli selkeät nuotit.
– Kokoomukselle on tärkeää saada valiokunnassa selkeä kanta siihen, että turvapaikanhaku voidaan keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaan rajanylityspaikalle. Toinen asia on se, etä rajamiesten voimankäyttövaltuuksista saadaan kaikissa tilanteissa riittävän selkeä teksti valiokunnan mietintöön hallituksen esityksen perusteluksi, Talvitie kommentoi.
– Perustuslakivaliokunta laittoi kaksi asiaa ponnen taakse ja jätti yhden asian hallintovaliokunnan harkintaan, miten kiinnitetään huomiota keskittämisen vaikutuksiin erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin turvapaikanhakijoihin. Tästä varmaan valiokunta käy tänään keskustelua, miten tämä huomio, joka ei siis ole perustuslakivaliokunnan ponnen takana, kirjataan valiokunnan mietintöön, hän jatkaa.
Saadaanko valmiuslaille 5/6 enemmistö vai onko uhkakuvia ilmassa?
– Toivon, että tahtotila on tarpeeksi vahvaa, niin että sekä valmiuslaki että rajavartiolaki saadaan täksi kesäksi voimaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.