Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.10.2019 08:57 ・ Päivitetty: 3.10.2019 09:03

Sixten Korkman: Usko järkeen ja tietoon on horjunut – ”Meillä on Donald Trump, meillä on Boris Johnson, meillä on erilaisia kaalipäitä vallankäyttäjinä monissa maissa myös EU:n sisällä”

Talousvaikuttaja Sixten Korkman puolustaa tuoreen selvityksen tulkintaa siitä, että globalisaatio ei ole romuttanut hyvinvointivaltiota – ainakaan vielä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kalevi Sorsa -säätiön vt. tutkimuspäällikön Ari-Matti Näätäsen keskiviikkona julkistetussa selvityksessä ”Globalisaatio. Hyvinvointivaltion tuhoaja, pelastaja vai sivustaseuraaja” tarkasteltiin kansainvälisen kilpailun kiristymisen vaikutuksia hyvinvointivaltioiden julkisten sektoreiden kokoon, sosiaali- ja terveysmenoihin sekä tuloeroihin 14 kansainvälisen tutkimuksen perusteella.

Selvityksen perusteella globalisaatio on kaventanut länsimaissa julkista sektoria, mutta väite globalisaation tuloeroja lisäävästä ja sosiaalista hyvinvointivaltiota rapauttavasta vaikutuksesta vaikuttavat liioitellulta.

– Tutkimuskirjallisuuden keskeisin tulos on, että markkinatalous ei ole johtanut hyvinvointivaltioiden alasajoon länsimaissa. Väite valtioiden omaehtoisen finanssipolitiikan tilan vähentymisestä ei näy tilastoissa tai saa vahvistusta tutkimuksessa. Väite perustuu 1960-luvulla esitettyyn teoriaan, joka on pahasti vanhentunut, Näätänen sanoo Demokraatille.

– Päinvastoin tilanne on se, että markkinatalouden kasvu johtaa useiden tutkimusten mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenojen kasvuun, koska toimivat hyvinvoiva väestö on taloudelle tärkeämpää kuin alhainen verotus. Lisäksi markkinatalouden kehitys ei ole yhteydessä esimerkiksi tuloeroihin länsimaissa, sen sijaan Kiinassa ja Intiassa markkinatalous on lisännyt tuloeroja.

Korkman kommentoi Näätäsen tutkimusta julkistustilaisuudessa Helsingissä. Hän sanoo, että muun muassa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on iso julkinen sektori, paljon sosiaalipolitiikkaa ja toimiva hyvinvointivaltio.

Lisää aiheesta

– Tämä on nähtävä sitä vasten, että globalisaatio antaa toisaalta resursseja, joita voidaan käyttää, ja toisaalta aiheuttaa pelkoja, jolloin ihmiset hakevat turvaa, jota hyvinvointivaltio voi antaa.

Korkmanin mukaan siihenkin pitää kuitenkin varautua, että hyvinvointivaltio joutuu ahtaammalle.

– Ei ole vain niin, että globalisaatio vähentää kansallista itsemääräämisoikeutta – tätäkään ei pidä dramatisoida – mutta jos ajatellaan pitkän tähtäimen kehitystä, kyllähän me voimme edelleen toteuttaa sellaista koulutuspolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa tai tutkimuspolitiikkaa, joissa olemme edelleen täysin päätösvaltaisia.

Koetuksella ei ole vain globalisaatio vaan myös poliittinen järjestelmämme, sivistyksemme, kulttuurimme.

Korkman nostaa esiin myös sen, että keskinäisen riippuvuuden vahvistuminen tarkoittaa samalla sitä, että tarvitsemme enemmän kansainvälistä yhteistyötä ratkaistaksemme yhteisiä ongelmia, kuten ilmastonmuutosta.

– En ole sanomassa, että tarvitsemme jonkin maailmanhallituksen, mutta tarvitsemme toimivampaa kansainvälistä yhteistyötä. Sellaista valistunutta itsekkyyttä, että kaikki ymmärtävät, että yhteinen etumme on se, että toimimme riittävästi yhdessä.

Korkman sanoo, ettei kansallisvaltiot ovat ja pysyvät, mutta samalla Suomikin tarvitsee muun muassa vahvaa Euroopan unionia.

– Huolena ei ole vain se, että tällä hetkellä meillä on Donald Trump, meillä on Boris Johnson, meillä on erilaisia kaalipäitä vallankäyttäjinä monissa maissa myös EU:n sisällä. Huolena on myös se, että toivoisi että järki voittaa, mutta tuntuu siltä, että tässä ei haluta käyttää järkeä.

Korkman näkee, että valistuksen ajoista jatkunut usko järkeen ja tietoon on horjunut.

– Tämän uskon horjuminen, valitusajan perinnön romuttuminen ja korvautuminen kansalliskiihkoisella populismilla, joka viis veisaa faktoista ja totuudesta, on surullinen osa tätä tematiikkaa. Koetuksella ei ole vain globalisaatio vaan myös poliittinen järjestelmämme, sivistyksemme, kulttuurimme, että pystymmekö kunnioittamaan niitä arvoja, jotka ovat auttaneet meitä niin paljon usean sadan vuoden aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU