Nyheter

Skottdrama med dödlig utgång i en skola i Vanda

Wikimedia Commons
Skolan i Vanda där skolskjutningen inträffade.

En skolskjutning har inträffat i en skola i Dickursby storområde i Vanda den 2 april 2024.

ABL

 

 

Den misstänkta har gripits nära kommungränsen till Vanda i Helsingfors. Först rapporterades det att tre barn i 12-årsåldern hade skadats allvarligt och senare bekräftade polisen att ett barn hade dött.

Polisen larmades vid niotiden till Viertolan koulu i Bäckby. Alla inblandade går i årskurs sex. Polisen har mordvapnet som ägs av en nära släkting till den som hade skjutit.

Brottsrubriceringen är mord och mordförsök men på grund av den misstänktas ringa ålder blir det ingen åtalsprövning.

– Det är klart att alltför många unga kämpar med problem med sin mentala hälsa. Vi måste klara av att ingripa tidigare, sade statsminister Petteri Orpo (Saml) på regeringens presskonferens efter dådet.

Inrikesministeriet har beordrat en sorgflaggning som gäller alla statliga myndigheter på onsdagen och riksdagen kommer att inleda onsdagens plenum med en tyst minut.

– Jag är chockad över händelserna i Vanda. Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga till den avlidna eleven, skriver president Alexander Stubb på X.

 

– Det är svårt att föreställa sig den smärtan som nu finns i familjerna. Mitt djupa deltagande till de anhöriga av den omkomna och krafter i en svår situation till offren, deras nära och kära och hela skolgemenskapen, skriver SDP:s ordförande Antti Lindtman på X. Han är dessutom ledamot av Vanda stadsfullmäktige.

– I min hemstad har det i dag inträffat något som aldrig borde få inträffa. Mina tankar är hos offren, deras anhöriga och alla på Viertolan koulu, skriver forsknings- och kulturminister Sari Multala (Saml). Även hon är ledamot av Vanda stadsfullmäktige.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE