Huvudnyheter

JHL fortsätter exportbranschernas strejk med en vecka till

Vesa Tyni
- Man måste även i fortsättningen beakta arbetstagarnas behov i förhandlingarna om anställningsvillkoren i Finland. Om regeringen tvingar igenom sina reformer, kan följande avtalsrörelse bli historiskt svår, säger JHL:s ordförande Håkan Ekström.

Strejken fortsätter eftersom regeringen inte har presenterat några realistiska alternativ till förändringarna som hotar arbetstagarnas rättigheter. Den nya politiska strejken slutar söndagen den 7 april.

ABL

 

 

JHL och de övriga FFC-anslutna förbunden fortsätter fortfarande den politiska strejken inom exportbranscherna. Strejken började den 11 mars och förlängdes redan för andra gången. Strejkens nya slutdag är söndagen den 7 april.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och arbetsminister Arto Satonen (Saml.) sammanträdde onsdagen den 20 mars, men regeringen erbjöd inga alternativ till reformerna som håller på att rasera arbetslivet. Sedan dess har regeringen inte kallat till nya sammanträden.

I den nyaste strejken deltar cirka 1 000 medlemmar i Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. JHL:s strejker påverkar järnvägsfrakten och verksamheten i flera hamnar runt om i landet.

För JHL:s del är de strejkande arbetsplatserna desamma som 25-31.3. Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för liv, hälsa eller egendom. Man vill inte heller äventyra Finlands försörjningsberedskap genom strejkerna. Fackförbundet JHL ger ekonomiskt stöd till andra fackförbund i vilka en stor mängd medlemmar strejkar.

Den politiska strejken riktar sig mot regeringens planer på nedskärningar i arbetslivet och den sociala tryggheten. Regeringen har redan gjort nedskärningar i bostadsbidraget och arbetslöshetsskyddet. Regeringens lista över arbetslivsförsämringar inkluderar begränsning av strejkrätten och underminering av kollektivavtalens allmängiltighet. Reformerna är enbart till fördel för arbetsgivarna.

Regeringen försöker även driva igenom den så kallade exportmodellen, där allas löneförhöjningar skulle bindas till exportbranschernas. Regeringen har uttryckt vilja att förhandla endast om denna fråga. Det är emellertid svårt att förhandla enbart om exportmodellen, om lagstiftningen samtidigt exempelvis försämrar villkoren för lokala avtal och förtroendemännens ställning, påminner JHL:s ordförande Håkan Ekström.

– Man måste även i fortsättningen beakta arbetstagarnas behov i förhandlingarna om anställningsvillkoren i Finland. Om regeringen tvingar igenom sina reformer, kan följande avtalsrörelse bli historiskt svår.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE