Nyheter

Ärkebiskop Tapio Luoma försvarade allas lika värde i en Yle-intervju

Laura Kotila/Statsrådets kansli/Wikimedia Commons
Statsminister Sanna Marin och ärkebiskop Tapio Luoma i januari 2021.

Tapio Luoma, ärkebiskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, blev intervjuad av Yle den 22 mars 2024. Intervjun handlade om alla människors lika värde och berörde även regeringen Orpos ekonomiska politik.

ABL

 

 

En viktig utgångspunkt för intervjun var att man inte kan mäta människovärde utgående huruvida man är i lönearbete eller inte. Yle hade samlat in berättelser från vanliga människor som känner sig mindre värda i ett samhälle som i allt högre grad handlar om pengar, arbete och produktivitet.

Ärkebiskop Luoma kommenterade också förra sommarens rasismdiskussion.

– I samband med rasismdiskussionen kände jag igen i mig själv att inte heller jag är helt fri från fördomar. Om man börjar tänka att en annan kultur eller religion eller en människa som lever på ett annat sätt på något sätt i grund och botten är sämre eller mindre värd, nog måste man hela tiden försöka bli av med det tänkandet, sade ärkebiskop Luoma till intervjuaren Sean Ricks.

Luoma erkände att han hade erfarenheter från skoltiden både från den mobbades och mobbarens perspektiv och menade att det som är gemensamt för båda positionerna är att man vill bli accepterad av andra.

Också regeringens ekonomiska politik kom på tal.

– Ärkebiskopen kan inte ge ekonomiska råd. Vad jag ändå kan lyfta fram är att på basis av vilken sorts människobild vi gör politik i det här samhället.

Intervjuaren påpekade att regeringens nedskärningspolitik motiveras med ansvarsfull hushållning.

– En ansvarsfull hushållning är på sin plats. Men om man informerar om nedskärningarna på ett kallt sätt och det känns hårt, då är det svårt att få människorna att förstå varför det gäller just mig. Jag tycker att det har verkat att man dikterar, svarade ärkebiskopen.

Luoma nämnde att nu verkar det att det blir också skattehöjningar men att i början verkade det som nedskärningarna skulle riktas mot de svaga i samhället, samtidigt som man undviker skattehöjningar. Ärkebiskopen betonade att det inte är kyrkans uppgift att sträva till ett regeringsbyte utan det handlar om att se till att de som inte får sin röst hörd skulle få sin röst hörd i samhället.

I oktober 2023 tog ärkebiskopen kraftigt ställning för de svaga i samhället i en bloggtext.

– Ett samhälle som baserar sig på välgörenhet är ytterst skört för många, skrev Luoma den gången och försvarade kyrkans uppgift att delta i samhällsdebatten.

I intervjun fick Luoma även ta ställning i frågan om samkönade äktenskap. Han försvarade biskoparnas uttalande om att vigsel av par av samma kön bör möjliggöras inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och betonade att det ligger i kyrkans intresse. Själv har Luoma ändrat ståndpunkt i frågan, vilket han motiverade med att världen har förändrats.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE