Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Smer voitti Slovakian vaalit – miten käy Ukrainan aseavulle?

LEHTIKUVA / AFP / TOMAS BENEDIKOVIC
Robert Fico.

Vasemmistopopulistinen Smer-puolue on voittanut Slovakian ennenaikaiset parlamenttivaalit, kertovat slovakialaismediat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maan yleisradioyhtiö RTVS, sanomalehti Slovak Spectator sekä TV Markiza -kanava ovat julistaneet Smerin vaalien voittajaksi, kun lähes kaikki äänet on laskettu.

Smer-puolue on väläyttänyt Ukrainan aseavun lopettamista sekä arvostellut EU:ta ja sotilasliitto Natoa. Lisäksi puolueen johtajan, entisen pääministerin Robert Ficon Venäjää myötäilevät kommentit ovat aiheuttaneet huolta länsimaissa.

59-vuotis Fico on vannonut, ettei Slovakia lähetä “ainuttakaan patruunaa” Ukrainalle ja vaatinut parempia välejä Venäjään.

Smer on nyt saamassa noin 23,3 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä on keräämässä Edistyksellinen Slovakia -puolue (PS) noin 17 prosentin kannatuksella.

Kolmanneksi suurin puolue tulee olemaan Smer-puolueesta eronnut sosialidemokraattinen HLAS-SD noin 15 prosentin kannatuksella.

Muiden puolueiden kannatus on jäämässä alle kymmenen prosentin.

SLOVAKIAN puolueilla parlamenttiin pääsemiselle on viiden prosentin äänikynnys. Puoluekoalitioilla äänikynnys on seitsemässä prosentissa. Parlamenttipaikkoja olisi ääntenlaskennan perusteella saamassa kuusi puoluetta sekä yksi kolmen puolueen koalitio.

Smer oli ollut vaalien ennakkosuosikki, mutta äänestyksen päätyttyä julkaistut ovensuukyselyt olivat povanneet PS:lle niukkaa voittoa. Ääntenlaskennan lähestyessä loppuaan PS:n saalis on kuitenkin jäämässä useita prosenttiyksiköitä kyselyiden ennusteista.

TV Markiza -kanavan kyselyn mukaan PS oli saamassa noin 23,5 ja RTVS:n kyselyn mukaan noin 20 prosenttia äänistä. Smer-puolueen vastaavat lukemat kyselyissä olivat noin 21,9 ja 19,1 prosenttia.

Vaalivoittaja tarvitsee enemmistöhallituksen muodostamiseksi myös pienempien puolueiden tukea 150-paikkaisessa parlamentissa.

FICON suosio on kommenttiensa vuoksi herättänyt huolta lännessä Ukrainan tukijoiden keskuudessa. Hän on kohdistanut vaalikampanjassaan kritiikkiä myös EU:ta, Natoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Ukrainalle tukeaan vannonut PS:n johtaja Michal Simecka oli toivonut äänestäjiä “valitsemaan tulevaisuuden” ja vannonut johdattavansa Slovakian pois “menneestä” viitaten Ficon aiempiin pääministerikausiin.

Slovakia on ollut sodan aikana mukana EU:n pakoterintamassa ja tukenut Ukrainaa aseellisesti merkittävällä tavalla, mutta kyselyiden mukaan suuri osa slovakialaisista suhtautuu Ukrainan tukemiseen yhä nihkeämmin ja syyttää länttä sodasta.

Vaalikampanjoissa disinformaatiota on levitetty runsaasti, ja tutkimusten mukaan puolet kansasta on altista uskomaan esimerkiksi Venäjän levittämiä valeuutisia.

-  Jotkut uskovat, että rauha saavutetaan Ukrainalle annettavan tuen lopettamisella. Siitä olen eri mieltä, Slovakian presidentti Zuzana Caputova kertoi aiemmin uutistoimisto AFP:lle.

Edellisissä vuoden 2020 vaaleissa valtaan noussut oikeistokoalitiohallitus kaatui monien vaiheiden jälkeen keväällä, ja siitä asti 5,4 miljoonan asukkaan maata on hallinnut teknokraattihallitus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE