Nyheter

Tarja Filatov betonar eftervården av kriserna

Foto: Topi Lappalainen
Riksdagsledamot Tarja Filatov i Tavastehus.

ABL träffade riksdagsledamot Tarja Filatov i Tavastehus efter att riksdagsledamöterna hade varit på torget den 25 augusti och träffat en hel del människor där.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Stämningen på torget var otroligt fin. Där var mycket folk och människorna var på gott humör, de kom för att prata och önska Sanna Marin lycka till. Ur medborgarnas synpunkt kändes det bra.

Filatov hade varit på Live-säätiös strategipalaver och inte deltagit i det socialdemokratiska mötet annat än att hon var närvarande vid torget.

– Det var glädjande att tonåringar och något äldre ungdomar kom till torget. De ville helt tydligt prata med Sanna och ta bilder och förmedla sina egna hälsningar.

Filatov betonar att SDP har alltid varit ett starkt parti i Tavastland och var dessutom största parti i välfärdsområdesvalet.

– Utgångsläget inför riksdagsvalet är bra. Vi har en medlemsomröstning om kandidater. Det finns både erfarna kandidater och nya namn. Vi får hoppas att vi får en bra regional representation i kandidatgänget och att de representerar olika yrkesgrupper och att den gemensamma kampanjen kommer att löpa bra. Styrkan i Tavastland har varit att vi har gjort saker tillsammans.

Filatov påminner om att trots att att varje kandidat har sin kampanj och det finns olika regioner inom valkretsen, har det alltid lyckats att ha en gemensam runda som också har stött nya kandidater.

– Jag kandiderar själv till omval och jag anser att valet handlar om hur Finland sköter eftervården av de här kriserna. Kommer alla att hållas med eller blir det en paniklösning där man prioriterar ekonomin alltför mycket? Det är självklart att man ska tänka på budgeten men om vi bara beaktar budgetbalansen och inte alls ser på vad annat som pågår i samhället, kommer tillväxten att avmattas.

Filatov betonar att det viktiga är att ta itu med konsekvenserna av coronakrisen och följderna av kriget i Ukraina, till exempel sanktionernas effekter på den finländska ekonomin.

– Det är extremt viktigt att människorna, speciellt de unga, håller kvar hoppet och tron på framtiden. Vi har drabbats av två hårda slag och de har påverkat den mentala hälsan för alla. När vi tänker på framtida utmaningar och ekonomins hållbarhet, är sysselsättningen fortfarande en central fråga.

Med tanke på sysselsättningen lyfter Filatov fram kunnandet och tillkomsten till arbetskraft.

– Frågan om arbetskraft har med offentlig service och Finlands konkurrenskraft att göra. När det gäller kunnandet kan vi inte vara ett land som sysslar med lågprisproduktion. Det kan vi inte konkurrera med utan det finns alltid någon som kan producera billigare och då måste vi satsa på kunnandet.

Filatov påminner om Sanna Marins tal på riksdagsgruppens sommarmöte i Kuopio där hon talade om utbildningsfrågor.

– De här målen som gäller satsningar på utbildning är enligt mig helt centrala. Här i Tavastland har vi en yrkeshögskola med dragningskraft, med tanke på att hit kommer det många från Nyland. Det gäller för oss att kunna erbjuda arbete åt de människor som kommer hit på grund av studierna. Då här frågorna bör var och en tänka på i Finland ur den egna regionala centralortens synvinkel.

Alltid när man har en kris har man också en god möjlighet att göra saker på ett totalt nytt sätt”

Filatov påminner dessutom om klimatförändringens betydelse, att man inte ska glömma den frågan.

– Alltid när man har en kris har man också en god möjlighet att göra saker på ett totalt nytt sätt. Nu när vi har en energikris som följd av sanktionerna, bör vi tänka på en struktur som är mer hållbar än förr. Förlusten om biologisk mångfald är dessutom väldigt viktig, fast man inte talar om den lika mycket. Därför förstår man inte utmaningarna lika bra, men också där har vi möjligheter att hitta helt marknadsbaserade lösningar för att tackla hotet mot arter och ekosystem, avslutar Filatov.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE