Huvudnyheter
23.7.2021 10:05 ・ Uppdaterad: 23.7.2021 10:05
Socialdemokratisk ungdom ordnade minnesstund för terrorattentaten den 22 juli
Torsdagen den 22 juli ordnade Socialdemokratisk ungdom en minnesstund för offren i terrorattacken vid Utøya för 10 år sedan. Platsen för minnesstunden var utanför den norska ambassaden i Helsingfors.
Vid minnesstunden på torsdag kväll samlades ett tiotal personer för att minnas attentaten vid Utøya den 22 juli 2011. Minnesstunden bestod av ljuständning, flera talturer, en sång samt en tyst minut för offren. Personer som höll tal var bl.a. Socialdemokratisk ungdoms ordförande Pinja Perholehto och norska ambassadens ministerråd Gerd Pettersen.
Om vi inte uppmärksammar dagar som den 22 juli, lär vi oss inte av historien”
Den organiserande kraften bakom minnesstunden, Pinja Perholehto, menade att denna typ av minnesstund och uppmärksammande är viktig, även om händelsen kantas av djup sorg.
– Om vi inte uppmärksammar dagar som den 22 juli, lär vi oss inte av historien. Detta terrorattentat var inget resultat av slumpmässiga händelser, utan ett strategiskt och planerat angrepp mot socialdemokratin, av en ideologi som ännu idag är närvarande. Denna ideologi kommer nog inte bara att försvinna. Det handlar mera om vad vi kan förändra i det politiska klimatet, inte bara minnas.
Jag var själv närvarande i Oslo, i ministeriet när den första bomben sprängdes”
Andra personer som hade svårt att sätta ord på sorgen och orättvisan som kantar Utøya attentaten var Gerd Pettersen. Hon gläds över engagemanget kring att minnas och uppmärksamma Utøya på nordiskt plan, och minns själv dagen med stor sorg.
– Det här är en dag som vi alla på ministeriet minns. Jag var själv närvarande i Oslo, i ministeriet när den första bomben sprängdes. Det är en dag jag minns med sorg och osäkerhet. Det var ingen som visste vad som hade hänt när vi var tvungna att evakuera lokalerna.
– Det är fint att se oss samlas här över de partipolitiska gränserna idag. Attackerna den 22 juli var ett slag mot fred, framtid och förmåga att påverka. Breiviks politiska åsikter och historia kan och ska inte skiljas från hans handlingar. Attackerna var ett slag mot arbetarrörelsen och den politiska mångfalden. Vi kan inte godkänna politiskt våld, konstaterade Vänsterungas ordförande Liban Sheikh i sitt tal när ordet var fritt.
– Dessa terrordåd är hemska oavsett politisk färg. Det är så hemskt att den politiska flamman kan släckas, tyckte ordförande för KD unga Annika Lyytikäinen, under ordet är fritt.
Andra som höll tal när ordet är fritt var Lyyli Raatikainen.
– Terrorattackerna den 22 juli var inte bara en attack mot socialdemokratin, utan också samhörigheten. Sommarläger är jätteviktiga för alla, särskilt unga och barn, menade Raatikainen som även framförde låten Vapauden Viesti till minne av händelsen.
Ministeriet hade också uppmärksammat dagen, vilket Pettersen uppskattade.
– Händelserna som följde på Utøya berörde de flesta. Min dotters vänner var några av de som befann sig på ön. För att uppmärksamma den 22 juli har vi på ministeriet publicerat en rad texter på sociala medier för att få personer att minnas denna dag.
Gerd Pettersen menade att problemet med hatprat fortfarande finns närvarande och måste synliggöras.
– Det finns fortfarande bekymmer kring högerextremismen i Norden och rapporter publicerade av säkerhetspolisen visar att högerextrema hot fortfarande är väldigt höga. Vi måste motverka denna trend i Norden genom att b.la. motverka hatpratet. Trots att våra demokratier i Norden är starka idag, förstör hatprat och polarisering det politiska klimatet. Vi kan inte glömma dessa händelser.
Det är svårt att prata om Utøya, eftersom det inte är min historia att berätta, men det jag kan säga är att vi aldrig får glömma”
Pinja Perholehto menade att vi i Finland inte minns 22 juli så som man i Norge minns det.
– Jag tror inte vi har gjort tillräckligt i Finland. Våra kolleger i Norge hade hoppats på att det fruktansvärda som hände den 22 juli skulle påverka hatpratet som är en bidragande faktor till högerextremismen.
Perholehto berättade även att terrorattacken till viss del påverkat hur unga idag aktiverar sig politiskt och hur den socialdemokratiska rörelsen organiserar sig.
– Vi i Socialdemokratisk ungdom har ändrat hur vi organiserar våra evenemang och sommarläger. Vi publicerar aldrig adresser i förväg och dessa hemlighålls, samtidigt som vi ofta är utomhus. Idag har vi även polisen närvarande i området. Detta är för att förhindra oinbjudna gäster.
Perholehto menade att hur vi kommer ihåg händelsen påverkar vad vi kan göra för att förhindra liknande terrorattacker.
– Jag tror inte att vi i Finland idag minns terrorattacken vid Utøya så som man i Norge gör. Vi har till viss del glömt bort att det var en planerad och riktad högerextrem attack mot socialdemokratin och vår rörelse, med ett hopp om att förinta den. Det är svårt att prata om Utøya, eftersom det inte är min historia att berätta, men det jag kan säga är att vi aldrig får glömma.
Rosor och tända ljus fick pryda ambassadens trappsteg på torsdag kväll medan ett tiotal mörkt klädda personer tillsammans uppmärksammade de som avled och genomled den 22 juli.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Opinion
Nyheter