Huvudnyheter

Socialdemokratisk Ungdom: Vi ska aldrig glömma den 22 juli

Foto: Jenni Lang
Pinja Perholehto är ordförande för Socialdemokratisk ungdom.

Torsdagen den 22 juli blir det tio år sedan 77 personer dog i terrorattackerna i Norge. 69 av dem miste livet på Utøya. De deltog i AUF:s, Arbeiderpartiets ungdomsorganisations, sommarläger.

ABL

 

 

Pinja Perholehto, ordförande för Socialdemokratisk ungdom, påminner att det fortfarande är aktuellt med växande politiskt våld och hatprat, trots att det har gått tio år sedan dåden. Problemet är aktuellt och allvarligt.

 

– Händelserna den 22 juli var inte ett enskilt dåd utan medvetet och målinriktat politiskt våld. De uttryckte ett hat mot diversitet, jämlikhet och det nordiska välfärdssamhället. Det politiska våldet föds inte i ett vakuum. Det föds när man långsamt skapar en efterfrågan och acceptans till det genom att omforma attityder. Därför spelar ord och gränser man sätter på dem, som kriminaliseringen av hatprat, alltid en roll. Det är slutligen bara en kort väg från tal till handling, konstaterar Perholehto.

 

På torsdagen minns man offren av Oslo och Utøya runt om i Europa. Socialdemokratisk ungdom ordnar en vaka med levande ljus i Helsingfors till minne av offren. Tillställningen ordnas framför Norges ambassad den 22 juli från och med klockan 18:30 och en minuts tystnad hålls klockan 18:45. Inträdet är fritt. Deltagarna kan ta ett levande ljus med sig mellan klockan 18:30 och 19:30 och stanna en stund för att minnas offren i tystnad. I samband med minnesstunden följs både nationella och lokala coronaanvisningar.

 

I minnesstunden kan man delta också hemifrån genom att tända ett ljus och sätta en bild på sociala medier med hashtaggar som #Utoya #muistammeaina #eitilaavihalle #aldriglemme. Det går också att markera Norges ambassad som plats.

 

– Det är inte alls likgiltigt hur vi förhåller oss till rasistiska uttalanden, koordinerade hatkampanjer eller hatprat. De är inte yttrandefrihet och samhället borde vara ärligt gällande vilken sorts prat vi ger utrymme på sociala medier, i riksdagen och på gatorna, fortsätter Perholehto.

 

Trots händelserna 2011 är Utøya idag en vacker och stämningsfull plats. Man har fortsatt med traditioner och den restaurerade ön är kvar i AUF:s användning. Det bevisar att man inte kan ta kål på det öppna samhällets värderingar med våld. Samtidigt bevisar det att man ska inte ge makt åt rädslan och hatet.

 

– Varken AUF eller socialdemokraterna har ensamt som sitt ansvar att stå för den offentliga diskursen om högerextremistiska rörelsers våld. Det är en uppgift för hela samhället. Vi hoppas att alla kan stanna idag inför det här temat och fundera hur man själv kan påverka till att bygga en sådan framtid där hatet inte tar ytterligare utrymme, avslutar Perholehto.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE