Internationellt

Solenergi stärker sociala satsningar i norra Brasilien

Kallyl Bruno Sousa/Pixabay
Den brasilianska delstaten Roraimas flagga.

Genom en satsning på solenergi har elavbrotten blivit betydligt färre i delstaten Roraima i norra Brasilien. Myndigheterna i storstaden Boa Vista uppger att de offentliga energikostnaderna har minskat kraftigt – och att pengarna nu i stället går till olika sociala satsningar.

IPS

Arbetarbladet

 

 

I Boa Vista, en stad med 437 000 invånare, har flera stora solparker installerats, vilket i sin tur har minskat de offentliga energikostnaderna med motsvarande runt tio miljoner kronor om året.

– Resurserna har i stället gått till satsningar inom vård, utbildning och sociala program – de områden som prioriteras av stadens politiska styre, säger Thiago Amorim, vid kommunens avdelning för offentlig service, till IPS.

Vid sidan av de större anläggningarna har även solpaneler installerats på taken till många offentliga byggnader. Kommunen har också satsat på en effektivare energianvändning, bland annat genom ett program för att byta ut all offentlig belysning till led-lampor till nästa år.

Satsningarna på solenergi pågår även i andra delar av den stora men glest befolkade delstaten Roraima, där även många privata företag har börjat installera solpaneler.

I fyra av delstatens städer har exempelvis domstolsbyggnaderna försetts med solpaneler som en del i arbetet för att få ner elkostnaderna.

Det främsta syftet är att spara på energikostnaderna och målsättningen på sikt är att all energi ska komma från solen”

Delstatsuniversitet UFRR håller dessutom på att bygga en stor solenergianläggning som ska stå klar nästa år och förse dess tre universitetsområden med en stor del av den el som konsumeras.

– Det främsta syftet är att spara på energikostnaderna och målsättningen på sikt är att all energi ska komma från solen. Men satsningen kommer också att bli värdefull inom vår energiutbildning, säger Emanuel Tischer vid UFRR till IPS.

Han säger att universitetet bedriver forskning om förnybara energikällor, bland annat med målet att studenterna ska kunna bidra till utvecklingen av effektivare och billigare solpaneler.

Edinho Macuxi, som företräder urfolksorganisationen CIR, säger att satsningarna på solkraft dessutom kan få en annan viktig effekt – att delstatens behov nya kraftverksdammar minskar. Han säger till IPS att det finns planer på en utbyggnad av vattenkraften som riskerar att slå mycket hårt mot de lokala ursprungsbefolkningarnas territorier. Av det skälet är hans organisation engagerad i flera olika satsningar på vind- och solenergi på urfolkens marker.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE