Politiikka
15.3.2018 12:57 ・ Päivitetty: 15.3.2018 12:57
”Sopeutumiseläkkeen saajissa on räikeitä tapauksia” – SDP:n Ojala-Niemelä: Pääomatuloihin on puututtava
Kansalaisaloite vaatii kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista. Asia on eduskuntakeskustelussa tänään. Kansalaisaloitteen mukaan kaikki eduskunnan jättävät kansanedustajat pitäisi saada sopeutumisrahan piiriin.
Sopeutumisrahaa voi tällä hetkellä saada maksimissaan kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä vanhuuseläkkeelle saakka.
Kansanedustaja voi saada sopeutumiseläkettä, jos hänet on valittu eduskuntaan ennen vuotta 2011 ja hän on toiminut kansanedustajana vähintään 7 vuotta. Vuoden 2011 jälkeen valitut kansanedustajat voivat saada ainoastaan sopeutumisrahaa.
SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä toteaa, että aihe herättää takuulla mielenkiintoa.
– Vaikea sanoa, mille kannalle edustajat kääntyvät. Luulisin, että enemmistö on sitä kantaa, että jotakin tälle järjestelmälle tulisi tehdä.
Sopeutumiseläkkeeseen on oikeutettu 150 henkilöä, heistä 64 henkilöä on edelleen kansanedustajia, joista 6 on saanut joskus sopeutumiseläkettä. Etuuteen oikeutettua, jotka eivät tällä hetkellä ole kansanedustajina, on 86. Heistä 62 on saanut joskus sopeutumiseläkettä ja noin 30 saa nyt, 24:llä on oikeus, mutta he eivät ole koskaan sitä hakeneet.
Ojala-Niemelä painottaa, että sopeutumiseläkkeen saajissa on ollut räikeitä tapauksia, joissa pääomatuloja on hyödynnetty. Koska pääomatulot eivät vaikuta eläkkeeseen, tuloja on järjestelty ja nostettu pääomatuloina.
Lisää aiheesta
– Tältä osin järjestelmä ei vastaa kansalaisten oikeudentajua. Minusta järjestelmää tulisi muuttaa niin, että pääomatulot huomioitaisiin eläkettä laskettaessa. On hyvä, että kansalaisaloite tuodaan eduskuntaan ja se saa asianmukaisen käsittelyn. Pitää olla valmis tarkastelemaan järjestelmän muutostarpeita, Ojala-Niemelä toteaa.
Eduskuntaryhmien johto koolla pääsiäisen jälkeen.
Siitä on Ojala-Niemelän mukaan kahtalaista käsitystä, pystyttäisiinkö sopeutumiseläkkeeseen puuttumaan taannehtivasti. 2011 sopeutumisrahaa säädettäessä lähdettiin siitä, että se ei olisi mahdollista, koska se puuttuisi kansanedustajien perusoikeuksiin.
Perustuslain tulkintaan liittyy myös se, nähdäänkö sopeutumiseläke eläketulona vai onko se työttömyysturvaa. Jos kyseessä on eläke ja eläkepäätöstä ei ole vielä tehty, tällöin puuttuminen voisi olla helpompaa kuin tapauksissa joissa eläkepäätös jo on tehty.
Perustuslaki ei sen sijaan tulisi esteeksi, jos sopeutumiseläkkeen saajien mahdollisuuksiin nostaa pääomatuloa eläkkeen laskematta puututtaisiin.
Ojala-Niemelän mukaan SDP haluaa estää sopeutumiseläkettä saavien hyötymisen pääomatulojen kautta. Pääomatulot on laskettava mukaan siten, että ne vähentävät sopeutumiseläkettä. Ylipäänsä Ojala-Niemelä sanoo, että sopeutumiseläkkeen ja sopeutumisrahan välistä kuilua pitää pystyä kaventamaan.
Henkilökohtaisesti Johanna Ojala-Niemelä katsoo, että jonkinlainen työttömyysturva kansanedustajille olisi tarpeen, sillä työllistyminen voi aidosti olla poliittisen leimautumisen takia vaikeaa eritoten maakunnissa. Hän toteaa, että sopeutumisraha on joka tapauksessa summaltaan pienempi kuin ansiosidonnainen päiväraha.
Ojala-Niemelä muistuttaa, että sopeutumiseläkkeen ja -rahan problematiikkaa selvitetään eduskunnassa tällä hetkellä virkamiestyöntä. Puhemies kutsuu eduskuntaryhmien johtoa keskustelemaan asiasta pääsiäisen jälkeen. Tuolloin ensimmäiset virkamiesselvitykset ovat valmiita.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.