Politiikka

Soppa sakenee Kittilässä, nyt on ministeriön vuoro ärähtää: ”Tilanne äärimmäisen vakava”

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.

28:aa kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Valtiovarainministeriö toteaa perjanataina omassa tiedotteessaan, että Kittilän tilanne on kuntakentässä ”huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava”.

Valtiovarainministeriö on jo aiemmin pyytänyt kunnalta selvitystä, mihin toimenpiteisiin kunta on ryhtynyt KRP:n toukokuussa julkistaman tiedotteen sekä luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimestaan koskevan aloitteen johdosta.

Valtiovarainministeriöön 12.10. saapuneen vastauksen mukaan Kittilän kunta on pyytänyt selvitystä esitutkinnassa olleilta henkilöiltä ja heidän vastausaikansa päättyy 16.10. Kunta on ilmoittanut käsittelevänsä asian viimeistään 17.11. pidettävässä ylimääräisessä kunnanvaltuuston kokouksessa.

Valtiovarainministeriö puolestaan katsoo, että rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen henkilöpiirin laajuuden vuoksi luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimestaan koskeva asia on vietävä välittömästi valtuustoon. Kunnan vastauksessa esitetty aikataulu on ministeriön mukaan liian pitkä.

Valtiovarainministeriö sanoo, että sillä on valmiudet käynnistää kuntalain 12 a luvun mukaisesti poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn käynnistämisen valmistelu nopealla aikataululla, jos kunta ei ryhdy riittäviin toimenpiteisiin.

Selvitysmenettelyn tarkoituksena on auttaa kuntaa turvaamaan kunnan päätöksentekokyky ja hyvä hallinto poikkeuksellisessa tilanteessa. Selvitysmenettelyssä selvityshenkilö tai selvitysryhmä toimii tiivisti yhteistyössä kunnan kanssa ja tekee kunnanvaltuuston käsiteltäväksi ehdotuksen tarvittaviksi toimenpiteiksi kunnan hallinnon saattamiseksi kuntalain ja muiden lakien mukaiseksi.

Kunnanvaltuuston velvollisuus on käsitellä ehdotus ilman aiheetonta viivytystä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat