Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

15.3.2017 22:05 ・ Päivitetty: 3.11.2017 14:48

Sosiaaliturva on kriisissä, ja yksi merkki siitä on Kelan epätoivoinen tilanne

Suomen kieleen ilmaantui kuusikymmentä vuotta sitten uudissana hyvinvointivaltio. Mitä missä milloin -kirjassa vuonna 1954 sillä tarkoitettiin valtiota, joka takaa kansalaisilleen sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Pikku hiljaa Suomessa siirryttiin uuden sanan myötä kunnan hoidokeille jaetuista avustuksista kohti kaikkien kansalaisten hyvinvointipalveluja.

Parissa vuosikymmenessä luotiin sosialidemokraattien myötävaikutuksella muun muassa sairausvakuutus, äitiyspäiväraha, asumistuki ja monet muut nykyisin itsestään selvinä pidetyt etuudet.

Syntyi sosiaalipolitiikkaa, joka kattoi laajasti kaiken lasten päivähoidosta viimesijaiseen turvaan.

Mitä lähemmäs tultiin vuosisadan loppua, sitä korkeammiksi kohosivat sosiaaliturvan kustannukset. Vahvan talouskasvun aikana hyvinvointipalveluihin oli rahaa, mutta rakenteiltaan muuttuvassa hitaan kasvun taloudessa rahaa on vähemmän, ja samalla digitalisaation povataan pudottavan yhä useammat säännöllisten työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Sosiaaliturvan uudistus on yksi suurimmista haasteista vuoden 2019 vaalien jälkeiselle hallitukselle.

Nopean kasvun vuosina luotu edistyksellinen sosiaaliturva on kriisissä. Sen uudistamistamistarpeesta ollaan samaa mieltä sekä hallituksessa että oppositiossa. Eräs kriisin merkki on Kansaneläkelaitoksen epätoivoinen tilanne. Alkuvuodesta Kelaa ovat lähestyneet sadattuhannet perustoimeentulotuen hakijat. Monille heistä viimesijaiseksi tarkoitettu tuki on muodostunut pysyväksi toimeentulon lähteeksi. Töitä tai kykyä etsiä niitä ei enää ole.

Sosiaaliturvan uudistus on yksi suurimmista haasteista vuoden 2019 vaalien jälkeiselle hallitukselle. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että sote-uudistus saadaan tällä kaudella maaliin niin, että se on osa ratkaisua, ei ongelmaa. Alkuperäiset sote-uudistuksen tavoitteet eli yhdenvertaiset palvelut, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ja kustannusten hillitseminen ovat myös sosiaaliturvan kehityksen kannalta välttämättömiä.

SDP pyrkii rakentamaan omaa tulevaisuuden malliaan Demarinuorten yleisturvan pohjalta. Malli edellyttäisi reaaliajassa päivittyvää tulorekisteriä, joka varmistaisi sosiaaliturvan kannustavuuden kaikissa tilanteissa. Yleisturva olisi mallina paitsi toimivampi myös huomattavasti nykyistä tukiviidakkoa yksinkertaisempi.

Mikäli merkittävää sosiaaliturvan uudistusta ei saada aikaiseksi, uhkana on köyhäinhoidon paluu ja jakautunut yhteiskunta, jossa ihmisiä pompotellaan vapaaehtoisten hyväntekijöiden luukulta toiselle.
Ilman toimivaa sosiaaliturvaa palaamme takaisin kansalaisuutta rapauttavien kunnanhoidokkien aikakauteen, jossa köyhyys on pysyvää ja nousu tasaveroiseksi yhteiskunnan jäseneksi mahdotonta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU