Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Sosiaaliturvaleikkausten ja työttömien velvoitteiden kiristämisen tie on kuljettu loppuun” – SAK ehdottaa täsmäkoulutuksia

iStock

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ehdottaa, että hallitus keskittää voimansa työvoiman kohtaanto-ongelman hoitoon. Konkreettisena toimena voisi olla työvoimakoulutuksen lisääminen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

SAK korostaa, että työmarkkinoiden muutokset haastavat hallitusta sen valmistellessa seuraavia työllisyystoimia.

– Kun yrityksiltä kysytään työvoiman saatavuusongelmien syitä, esiin nousevat puutteet työkokemuksessa tai osaamisessa. Jos valmista osaamista ei löydy, ratkaisu voisi olla työnantajien kanssa yhteistyössä järjestettävät lyhytkestoiset täsmäkoulutukset, SAK:n johtaja Saana Siekkinen esittää tiedotteessa.

Avoimia työpaikkoja oli viime vuoden lopulla ennennäkemättömän paljon. Myös julkisissa palveluissa on yhä enemmän vaikeuksia saada työntekijöitä. Koulutus vastaisi SAK:n mukaan näihin tarpeisiin paremmin kuin työttömien kurittaminen.

Siekkinen muistuttaa, että hallitus on jo tehnyt tai valmistelee lukuisia työllisyystoimia, joissa työntekijän vastuita on lisätty. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on tulossa voimaan tänä vuonna. Se kiristää SAK:n mukaan työttömien työnhakijoiden velvoitteita.

”Tarvitaan keinoja, joilla parannetaan työllistymisen edellytyksiä.”

Ensi vuoden alusta voimaan ovat tulossa yli 55-vuotiaiden työllisyystoimet. Osana tätä ratkaisua työttömyysturvan lisäpäivät poistetaan asteittain ja yli 55-vuotiaiden muutosturvaa parannetaan. Lisäksi hallitus valmistelee massiivista työvoimapalveluiden uudistusta, jossa palvelut siirretään kuntien vastuulle 2024.

– Sosiaaliturvaleikkausten ja työttömien velvoitteiden kiristämisen tie on kuljettu loppuun. Uusien heikennysten sijaan tarvitaan keinoja, joilla parannetaan työllistymisen edellytyksiä, Siekkinen toteaa.

Hänen mukaansa kohtaanto-ongelmaa pitäisi ratkoa myös kehittämällä liikkuvuusavustusta ja matkakuluvähennystä nykyistä kannustavammiksi. Näin tuettaisiin työn vastaanottamista kauempaakin.

– Ehdotamme, että työttömyysturvaa uudistetaan niin, että se entistä paremmin kannustaa pienituloisia hakeutumaan koulutukseen. SAK on jo aiemmin ehdottanut työttömyysturvan korotusosan muuttamista euromääräiseksi.

Myös nuorten oppisopimuskoulutusta olisi tarpeen lisätä ja tukea nuorten nopeaa työllistymistä. SAK kiirehtii kokeilua, jossa nuorten oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa edistetään työnantajalle maksettavan koulutuskorvauksen avulla.

– Kokeilussa työnantajalle voitaisiin maksaa korotettuna koulutuskorvauksena puolet palkkakuluista silloin, kun tämä ottaa oppisopimukseen vailla tutkintoa olevan nuoren.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE