ehdokasmainos

Sosialidemokraatit kirjastojen ja Rahulan koulun puolesta – ”Tyytyväiset ihmiset ovat parasta mainosta Mikkelille”

Kirjailijat saavat lainauskorvausta kirjaston hyllyistä lainatuista kirjoista.

Mikkelissä keskusteluttavat parhaillaan niin koulu- kuin kirjastoverkko. Kaupungin talouden tasapainottamistyöryhmä on esittänyt säästösyistä lakkautettavaksi sekä Lähemäen että Kalevankankaan kirjastoja. Säästötoimien kohteeksi on joutumassa myös Rahulan koulu.

Mikkelin sosialidemokraatit ry kävi jäsenkokouksessaan vilkasta keskustelua säästötoimista, eikä kannata kirjastojen ja Rahulan koulun lakkauttamista. Mikkelin sosialidemokraattien mielestä säästö on vähäinen, mutta haitta asukkaille ja koululaisille suuri.

–Uudet opetussuunnitelmat on juuri otettu käyttöön ja kirjastojen toiminnot ovat olennainen osa nykyaikaista opetusta. Lähikirjastot ovat tärkeitä myös asukkaiden peruspalveluna, Mikkelin sosialidemokraatit painottavat.

Mikkelin sosialidemokraatit muistuttavat, että edellisten koululakkautusten säästöjä ei ole pystytty osoittamaan ja nytkin on kyse pienestä summasta, joka on lähinnä kiinteistön sisäinen vuokra.

–Tuolla summalla ei ole merkitystä kaupungin talouteen, mutta sen sijaan asukkaiden ja koululaisten palveluihin päätös vaikuttaa olennaisesti.

Mikkelin sosialidemokraatit pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että Mikkeli tunnetaan ihmisystävällisenä, luotettavana ja turvallisena kotikaupunkina kaikille asukkaille. Hyvät ja toimivat peruspalvelut ovat demareiden mielestä tärkeä osa kaupungin mainetta ja menestystä sekä uusien asukkaiden houkuttelua.

– Tyytyväiset ihmiset ovat parasta mainosta Mikkelille, Mikkelin sosialidemokraattien puheenjohtaja Jukka Rossi tiivistää.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kansanedustaja: ”Tämän asian hallitus joutaisikin perua – sattuu iäkkäisiin ja köyhiin”

Kuva: Kari Hulkko
kymalainensunahulkko5
Suna Kymäläinen.

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) vaatii hallitusta perumaan suunnitelmansa pienentää diabeetikoiden lääkekorvauksia. Suomen Diabetesliiton mukaan säästötoimi kohdistuu kipeimmin iäkkääseen ja pienituloiseen diabeetikkoon.

– Hallitus on ajautunut tielle, jossa heikoimmilta viedään jälleen. Tämä esitys on kylmyydessään jo eettisyyden rajoja koetteleva, toteaa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustaja Kymäläinen.

– Tyypin 2 diabetes on kansantauti ja erittäin periytyvä ja monien muiden sairauksien rinnalle herkästi puhkeava sekä etenevä tauti. Yleistämisen ja syyllistämisen kulttuurista on päästävä eroon.

– Kyseessä on ihmisten elämää ja elinajan pituutta vahvasti rajoittava sairaus, joka lääkitsemättä aiheuttaa lisäkustannuksia vaativien hoitotoimenpiteiden muodossa. Hyvinvointivaltiossa ei voida päättää, että yhtäkkiä yhden sairauden kohdalla jätetäänkin ihmiset oman onnensa nojaan.

– Erityisesti pienituloisten ihmisten arkea on valitettavasti jo nykyisellään, ettei rahaa ole lääkkeisiin. Elintärkeiden lääkkeiden kohdalla tätä ei voi hyväksyä. Hallituksen on pikimmiten peruttava päätös pienentää diabeteslääkkeiden korvausprosentin alennus, Kymäläinen painottaa.

– Hallituksen esitys eduskunnalle tavoittelee 20 miljoonan euron säästöä diabeetikoiden lääkekorvauksista. Lääkekorvausten laskeminen tarkoittaisi aikuisiän diabetesta sairastaville satojen eurojen lisälaskua, joka on Kymäläisen mielestä kohtuutonta.

– Muutos ei hillitsisi diabeteksen hoidon kustannusten kasvua, vaan lisäisi epätasa-arvoa kohdistumalla alimpaan tuloluokkaan, muutos lisäisi kuntien menoja ja teettäisi lisätöitä viranomaisille uusien korvauspäätösten tekemisessä sekä tarkoittaisi uusien Kela-korttien teettämistä ja toimitusta 250 000 henkilölle.

Suomen Diabetesliiton eduskunnalle antaman lausunnon mukaan käsitys, että tyypin 2 diabetes olisi ehkäistävissä omilla elintavoilla, on tutkitusti virheellinen.

Työväentalolla nikkaroidaan – lapset asialla

Kotkakerhossa nikkaroidaan. (Kuva: Sanna Koskenranta)

Lappeenrannan Työväentalolla nikkaroidaan. Kyse ei ole työväentalon kunnostustöistä vaan Nuorten kotkien kerhosta, jonka pääasiallisena ohjelmana ovat erilaiset nikkarointityöt. Lappeenrannassa Nuorten kotkien kerhotoiminnalla on vahvat perinteet. Viikoittain kokoontuvia kerhoja on kaikkiaan viisi.

Idea nikkarointikerhosta on syntynyt Kotkapiirin kesäleirien innoittamana.

– Kaakkois-Suomen nuorten kotkien kesäleireillä lapset ovat tykänneet erilaisista nikkarointitöistä ja työväentalolla mietittiin, että miksei nikkarointia voisi ottaa myös kerhon teemaksi, kun tilatkin meillä toiminnalle löytyy, kertoo Lappeenrannan työväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kukkonen

Nikkarointikerho kokoontuu torstaisin, puoli neljästä viiteen. Tämän illan kerhossa ensijännitys on kadonnut, kerholaiset ovat koolla jo toisen kerran. Puolessatoista tunnissa ehtii syntyä paljon. Maalatut kivet ovat kuluvan illan tuotoksia, seuraavalla viikolla on tarkoitus tehdä linnunpönttöjä. Nikkarointikerhoa vetävät Lappeenrannan nuorten kotkien ohjaaja Noora Hasu sekä Lappeenrannan työväentalon talonmies Simo Lipiäinen. ­­­

– Kun tulee itsekin pieniä nikkarointihommia tehtyä, niin mukavahan se on näitä myös lasten kanssa askaroida, Simo Lipiäinen sanoo.

Pieni joukko viidestä kahdeksaan vuotiaita kerholaisia saa aikaan mukavan puheensorinan tekemisen ohessa. Uusiakin kerholaisia mukaan vielä mahtuu, niin nikkarointikerhoon kuin muihinkin Lappeenrannan kotkakerhoihin.

nuoret_kotkat_lpr_99x100mm

Keskustelua aiheesta

Rinne Lappeenrannassa: ”Ihmisten huoli arjessa pärjäämisestä on käsin kosketeltavaa”

Antti Rinteen vierailu täytti Lappeenrantalaisen kahvilan (Kuva: Sanna Koskenranta)

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne vieraili maanantaina Lappeenrannassa. Rinne oli kutsuttuna Lappeenrannan Wanhojen tovereiden syyskauden avaukseen Marjolaan, jossa hän puhui täydelle salille. Päällimmäisenä huolena Rinteen puheesta välittyi ihmisiltä viime aikoina saatu palaute. Monella on huoli arjessa pärjäämisestä.

– Samaan aikaan kun maan hallitus leikkaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta, antaa se kädenojennuksen paremmin pärjääville. Rikkaille annetaan helpotuksia, mutta pienituloisista ei tunnuta välittävän, Rinne ihmettelee.

Rinne luonnehtii hallituksen ”kaverikapitalismin” ulottuvan myös peruspalveluihin sote-uudistuksen myötä. Rinteen mukaan ei voi olla sattumaa, että samaan aikaan kun hallitus ajaa valtavaa yksityistämistä sosiaali- ja terveyspalveluihin, 34 alan yritystä on heinäkuun aikana myyty ulkomaille.

–  Verorahat on tarkoitettu palveluiden ja turvaverkkojen ylläpitämiseksi, ei yksityisten yritysten voittojen tuottamiseksi, Rinne linjaa.

Rinteen esittämiin vaihtoehtoihin yhtyivät kaikki Marjolassa olleet, mutta kuinka saadaan viesti myös laajalle yleisölle?

– Meillä on iso työ SDP:n sanoman saattamisessa ihmisille ja siihen työhön tarvitaan jokaista puolueen jäsentä. On mentävä ihmisten luo, keskusteltava ja kuunneltava, Rinne päättää.

Rinne kuuli arjen terveisiä myös aamupäivän yleisötilaisuudessa sekä työpaikkavierailulla paperitehtaalla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Antti Lindtman Haminassa: ” Vielä ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa”

Neuvottoman työväentalolla juhlittiin 110-vuotiaita työväenyhdistyksiä. Kuvassa Jouni Kormu, Nina Peltonen, Toimi Kunnari, Ville Virtanen ja Jarkko Harjumaaskola sekä kansanedustaja Antti Lindtman (Kuva: Sanna Koskenranta)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman puhui lauantaina Haminan neljän työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlassa Neuvottoman työväentalolla. Juhlapuheessaan Lindtman painotti, että politiikassa on aina vaihtoehtoja eikä vielä ole liian myöhäistä vaihtaa sitä suuntaa, johon maan hallitus on Suomea viemässä.

SDP tarjoaa vaihtoehtoa suunnan kääntämiseksi. Lindtman puhui voimallisesti yhteiskunnan eheydestä ja kiteytti sanoman neljään pääkohtaan.

– Otetaan kaikki mukaan, panostetaan työllisyyteen tässä ja nyt, pidetään kiinni tärkeimmästä kilpailukykytekijästä eli osaamisesta ja sopeutetaan talous oikeudenmukaisesti, Lindtman linjasi.

Pidetään kiinni tärkeimmästä kilpailukykytekijästä eli osaamisesta

Lindtman puhui arvostaen aiemmista sukupolvista. Sosialidemokraattinen liike on elänyt aatteesta ja rakentanut hyvinvointi Suomea. Nyt kylvetään kuitenkin ne siemenet, joilla tulevaisuus rakentuu.

– Tämä sukupolvi päättää, mihin suuntaan kuljemme. Tarvitsemme viisautta ja kaukokatseisuutta, Lindtman jatkaa.

Neuvottoman työväentalolla pitkää ja ansiokasta taivalta juhlivat Neuvottoman, Summan, TY-Liiton sekä Reitkallin työväenyhdistykset. Yhteinen juhla on hyvä esimerkki siitä yhteistyöstä, jota sosialidemokraattisessa liikkeessä myös jatkossa arvojen ja aatteen edistämiseksi tarvitaan.

– Yli sadan vuoden historia antaa meille tämän päivän toimijoille vahvan pohjan jatkaa sitä sosialidemokraattista työtä, jota edeltäjämme ovat ansiokkaasti tehneet. Tämän päivän haasteet ovat ehkä erilaiset, mutta arvojemme mukaiselle työlle on edelleen vahva tarve, sanoo Neuvottoman Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Harjumaaskola.

Yhdistyksen juhlassa muistettiin myös liikkeessä ansioituneita tovereita. Puolueen kultaisen ansiomerkin saivat Ulla-Maija Virtanen, Rauno Hyytiäinen, Jouko Paljakka, Seija Paljakka sekä Asko Tuominen.

Huomionosoitusten saaneiden taholta toivottiin, että sosialidemokraattiseen yhdistystoimintaan saadaan jatkossa lisää uutta väkeä, jotta ansiokas matka jatkuu myös tulevaisuudessa.

 

Keskustelua aiheesta

Savonlinnassa juhlittiin 110-vuotiasta piirijärjestöä

Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien piirijuhlaan kuului myös juhlamarssi (Kuva: Sanna Koskenranta)

Kaakkois-Suomen sosialidemokraatit viettivät lauantaina perinteistä piirijuhlaa Savonlinnan kauppatorilla. Tällä kertaa juhlan keskeisenä aiheena oli piirin 110 -vuotinen taival. Juhla toi Savonlinnan kauppatorille avoimeen yleisötilaisuuteen suuren joukon kansanedustajia. Politiikan ajankohtaisia kysymyksiä olivat avaamassa Eero Heinäluoma, Suna Kymäläinen, Sirpa Paatero, Satu Taavitsainen ja Riitta Myller. Ay-liikkeen tervehdyksen juhlaan toi Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari.

– Piirijuhla Savonlinnassa on mahtava käynnistys politiikan syksyyn, kiitteli juhlaan Savonlinnan kaupungin tervehdyksen tuonut valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.)

Iloiseen juhlatunnelmaan aurinkoisella Savonlinnan torilla mahtui myös vakavaa keskustelua päivän politiikasta. Koulutuksen eriarvoistuminen, arjen turvallisuus sekä hallituksen leikkauspolitiikka puhuttivat, niin aamupäivän politiikan areenalla -keskusteluissa, kuin juhlapuheissa.

Politiikan puimista ei piirijuhlassa jätetty vain kotimaan kysymyksiin. Minne seilaat EU? – oli keskustelun aiheena juhlaan kuuluneilla risteilyillä, joilla aihetta alusti kansanedustaja Riitta Myller.

Aurinkoinen sää helli piirijuhla yleisöä (Kuva: Sanna Koskenranta)

Aurinkoinen sää helli piirijuhla yleisöä (Kuva: Sanna Koskenranta)

Musiikin, politiikan, viihteen ja iloisten kohtaamisten piirijuhlassa näyttävin huipentuma oli kuitenkin piirijuhlamarssi, jolla viimeistään varmistettiin sosialidemokraattien näkyvyys Savonlinnan lauantaipäivässä.

Keskustelua aiheesta