tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Sosialidemokraatit kirjastojen ja Rahulan koulun puolesta – ”Tyytyväiset ihmiset ovat parasta mainosta Mikkelille”

Mikkelissä keskusteluttavat parhaillaan niin koulu- kuin kirjastoverkko. Kaupungin talouden tasapainottamistyöryhmä on esittänyt säästösyistä lakkautettavaksi sekä Lähemäen että Kalevankankaan kirjastoja. Säästötoimien kohteeksi on joutumassa myös Rahulan koulu.

Mikkelin sosialidemokraatit ry kävi jäsenkokouksessaan vilkasta keskustelua säästötoimista, eikä kannata kirjastojen ja Rahulan koulun lakkauttamista. Mikkelin sosialidemokraattien mielestä säästö on vähäinen, mutta haitta asukkaille ja koululaisille suuri.

–Uudet opetussuunnitelmat on juuri otettu käyttöön ja kirjastojen toiminnot ovat olennainen osa nykyaikaista opetusta. Lähikirjastot ovat tärkeitä myös asukkaiden peruspalveluna, Mikkelin sosialidemokraatit painottavat.

Mikkelin sosialidemokraatit muistuttavat, että edellisten koululakkautusten säästöjä ei ole pystytty osoittamaan ja nytkin on kyse pienestä summasta, joka on lähinnä kiinteistön sisäinen vuokra.

–Tuolla summalla ei ole merkitystä kaupungin talouteen, mutta sen sijaan asukkaiden ja koululaisten palveluihin päätös vaikuttaa olennaisesti.

Mikkelin sosialidemokraatit pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että Mikkeli tunnetaan ihmisystävällisenä, luotettavana ja turvallisena kotikaupunkina kaikille asukkaille. Hyvät ja toimivat peruspalvelut ovat demareiden mielestä tärkeä osa kaupungin mainetta ja menestystä sekä uusien asukkaiden houkuttelua.

– Tyytyväiset ihmiset ovat parasta mainosta Mikkelille, Mikkelin sosialidemokraattien puheenjohtaja Jukka Rossi tiivistää.

Keskustelua aiheesta

Teräsvaari rohkaisee aktiivisuuteen – ”Epäonnistumisen pelko on pahimpia toiminnan estäjiä”

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Lukijat äänestivät kouvolalaisen Tuomo Saarisen Demokraatin Teräsvaariksi.

Demokraatin Teräsvaariksi nimetty kouvolalainen Tuomo Saarinen pohtii tittelin sopivan hänelle hyvin, sillä onhan hän vaari omille lapsenlapsilleen ja sadoille lapsille Nuorten kotkien toiminnassa.

– Ihan kiva, että tällainen titteli tuli. Vaikken kiitoksenkipeä olekaan, niin eivät nämä ihmiset, jotka liikkeessä toimivat, turhan usein tunnustusta saa, hän tuumii.

Monenlaisissa talkoo- ja vapaaehtoishommissa mukana ollut Saarinen sanoo, ettei koskaan mieti etukäteen, mitä hän itse toiminnastaan saa. Jälkikäteen huomaa, millaisen palkan on saanut – iloa onnistumisista ja mielihyvää auttamisesta.

Aina ei voi onnistua, mutta sitä ei pidä Saarisen mukaan pelätä. Hänen mielestään ihmiset pelkäävät joskus ”ihan olemattomiakin epäonnistumisia” ja passivoituvat.

– Epäonnistumisen pelko on yksi pahimpia toiminnan estäjiä, hän kiteyttää.

Olemalla aktiivisesti mukana, voi saada kokemuksia, joita muuten ei saa.

Rohkeutta kohdata epäonnistumisen pelko Saarinen toivottaa erityisesti nuorille. Saarinen kertoo seuranneensa tyytyväisenä, miten nuorille demareille on jaettu merkittäviäkin luottamuspaikkoja eri puolilla Suomea. Saarisen mielestä on tärkeää, että nuoret saavat vastuuta. Se on nuorille oppimisen paikka, ja samalla saadaan uusia ideoita.

– Nuoret eivät ole leipääntyneet niin, että toimitaan kuten ennenkin. Tärkeintä paikkojen saamisessa on, että nuoret pysyvät leikissä mukana. Jos kelpaa vain ehdokkaaksi, ei välttämättä kauhean kauan mukana roiku, hän sanoo.

– Joskus 20–30 vuotta mukana olleet saattavat pitää turhan lujaa kiinni paikoista, ja se on karhunpalvelus tälle liikkeelle, hän jatkaa.

Muistan tälläkin hetkellä siinä työväentalon penkissä kokemani poliittisen herätyksen.

Viialasta kotoisin oleva Tuomo Saarinen syntyi sosialidemokraattiseen perheeseen. Hänen isänsä oli vuonna 1918 Oriveden työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja punaisten plutoonan komentaja. Hän jäi vangiksi Tampereella ja kuljetettiin Tammisaareen tärkeänä vankina, sillä hänellä uskottiin olevan tietoa asekätköstä Orivedellä. Kuulusteluihin Saarisen isä vietiin päävartioon Helsinkiin – koppiin numero kolme.

– Vuonna 1961 olin alikessuna kaartin pataljoonassa. Lähdimme sitten taiteilija Veijo Baltzarin kanssa keskiviikkoiltana naisiin, emmekä malttaneet tulla kasarmille takaisin. Niinpä jouduin päävartion putkaan Helsinkiin. Samaan koppiin, jossa isä oli ollut. Se jäi mieleen, Saarinen kertaa.

Saarinen sanoo, että kaikkea hänen toimintaansa ohjaa vankka käsitys oikeasta ja väärästä. Sosialidemokraattiset arvot vievät eteenpäin siihen suuntaan, mikä oikealta tuntuu.

Saarinen on ollut 6-vuotiaasta asti mukana Nuorten kotkien toiminnassa ja myöhemmin nuoriso-osastossa. Vaikka hän tuli syntyneeksi sosialidemokraattiseen perheeseen, ja oli liikkeessä mukana, ei aatteita ja arvoja kotona juurikaan erikseen puitu. Ne tavallaan vain olivat.

– Muistan, kun menin 17-vuotiaana isän kanssa Viialan työväentalolle kuuntelemaan kansanedustajan puhetta. Hänen poliittinen alustuksensa jotenkin iski. Muistan tälläkin hetkellä siinä työväentalon penkissä kokemani poliittisen herätyksen, hän kertoo.

Kokemuksia ei saa ujostellen tai anteeksipyydellen.

Vuodet sosialidemokraattisessa liikkeessä ovat antaneet Saariselle paljon. Uskomattomia kokemuksia ja kohtaamisia on mahtunut joukkoon paljon. Nuorisoliitossa toimiessaan Saarinen tuli kiertäneeksi paljon Neuvostoliittoa ja ystävystyi esimerkiksi Gennadi Janajevin kanssa.

– Yksi upeimpia kokemuksia monien joukossa oli Neuvostoliiton pioneeriliiton 50-vuotisjuhla Punaisella torilla. Siellä minä olin seuraamassa upeaa paraatia Kremlin muurin alapuolella, kutsuvieraiden eturivissä. Oli se aika käsittämätöntä, Saarinen muistelee.

– Minulla on sd-liikkeessä toimiville nuorille sellainen viesti, että olemalla aktiivisesti mukana, voi saada kokemuksia, joita muuten ei saa. Kokemuksia ei kuitenkaan saa ujostellen tai anteeksipyydellen. Olkaa siis rohkeasti mukana!

Tästä on kyse:
Demokraatin paperilehdessä esiteltiin kevään aikana kymmenen sosialidemokraattisen liikkeen voimahahmoa. He ovat aktiviisia, iäkkäämpiä miehiä, jotka ovat vuosien ajan tehneet talkoo- ja vapaaehtoistyötä liikkeen hyväksi. Jokainen heistä on todellinen teräsvaari, mutta lukijat saivat äänestää haastattelusarjan päätteeksi suosikkinsa, jolle virallinen Teräsvaari-titteli luovutettiin.

Keskustelua aiheesta

Teollisuusliitosta totta ”- Vahvempi ote järjestämistyöhön”

Metalliliiton ylimääräinen liittokokous kokoontui Helsinkiin 16.-17.5. päättämään uuden teollisuuden suurliiton synnystä. Lähes samaan aikaan kokoontuneet Puuliiton ja TEAMin valtuustot päättivät kokouksissaan omien liittojensa purkautumisesta ja sulautumisesta teollisuusliittoon. Uusi liitto kokoaa merkittävän osan teollisuus- ja vientialojen työntekijöistä. Liitto on yli 200 000 jäsenellään yksi maamme suurimpia ammattiliittoja.

Historiaa tehtiin keskiviikkoiltana kello 20.47, kun Metalliliiton liittokokous vahvisti Teollisuusliiton synnyn.

Kaakkois-Suomesta Helsinkiin suunnanneet ay-aktiivit Niina Malm Metalliliitosta ja Mika Vanhatalo sekä Markku Tirkkonen Puuliitosta suhtautuvat uuteen teollisuusliittoon toiveikkaasti.

– Tämän päivän nuorilla on kaikki tieto käsissään. Tämä edellyttää myös ammattiliitoilta uusiutumista ja tulevaisuuteen katsomista, mihin teollisuuden suurliitto voi tuoda vastauksia. Uuden liiton on otettava vahvempi ote järjestämistyöhön, sillä liiton jäsenyys ei ole nuorille enää itsestäänselvyys, kommentoi Imatran Ovakon pääluottamusmies Niina Malm.

Vaikka Metalliliiton, Puuliiton ja TEAMin muodostama Teollisuusliitto nähdään ay-liikkeen aseman vahvistajana, on ay-väen puheenvuoroissa tulevaisuudesta myös huolta. Työelämän muutos, yhteiskunnallinen ilmapiiri ja kiristynyt työelämä vaativat vahvempaa joukkovoimaa.

–Ay-liikkeen voimaa tarvitaan suhteessa työnantajaleiriin. Tämä on nyt uuden alku, jossa kolmen liiton vahvuudet voidaan saattaa yhteiseksi hyödyksi, sanoo kouvolalainen Domus-keittiöiden pääluottamusmies Mika Vanhatalo

Teollisuusliiton tavoitteena on työmarkkinoilla olevien jäsenten edunvalvonnan tehostaminen ja teollisuusliittojen painoarvon turvaaminen sopimustoiminnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Vaikuttamista ja painoarvoa tarvitaan, sillä ay-liikkeen aseman heikentäminen tuntuu olevan yksi porvarihallituksen tavoitteista.

– Työntekijöiden aseman turvaaminen ja edunvalvonta on tässä keskiössä. Toki liittojen jäsenille myönteinen viesti on myös jäsenmaksujen pieneneminen, toteaa Mikkelistä Helsinkiin saapunut UPM Pelloksen vanerityöntekijä Markku Tirkkonen.

Helsingin Messukeskuksen käytävillä useat kolmen liiton aktiivit kohtasivat ensimmäistä kertaa. Seuraavassa kohtaamisessa, uuden teollisuusliiton ensimmäisessä liittokokouksessa 28.–30.11.2017, rakennetaan varmasti jo yhteistä teollisuusliiton voimaa.

Keskustelua aiheesta

Kaakkois-Suomen Nuorten kotkien lastenjuhla veti ja viihdytti

Nuoret kotkat ympäri Suomen juhlistavat satavuotiasta Suomea lastenjuhlien merkeissä. Kaakkois-Suomen Nuorten kotkien lastenjuhla järjestettiin lauantaina 6.5. Lappeenrannan Myllysaaressa. Kaikille avoin lastenjuhla sekä keväisen aurinkoinen sää houkutteli paikalle satoja osallistujia.

Tapahtumassa esiintyi lastenmusiikkiyhtye Uppo-Outo ja Kumiankat sekä nuori taiteilija Taika Oliver. Esiintyjien lisäksi viihdykettä oli tarjolla kasvomaalauksen, koira-ajelun, pomppulinnojen sekä rastiradan merkeissä.

– Aurinkoinen sää ja runsas osallistujajoukko oli todella positiivinen yllätys, iloitsee Kaakkois-Suomen Nuorten Kotkien järjestötyöntekijä Jaana Saarinen

Onnistunutta tapahtumaa olivat luomassa Nuorten Kotkien vertaisohjaajat sekä kotkatoiminnassa mukana olevat aikuiset. Talkoolaiset täyttivät ilmapalloja, grillasivat satoja makkaroita ja taiteilivat kasvomaalauksia lasten poskille. Osa talkooväestä viihdytti lapsia rooliasuihin pukeutuneina – juhlaväen seassa viilettivät niin Rölli kuin Teletapit.

– Meillä on Kaakkois-Suomessa upea joukko aikuisia ja vertaisohjaajia. Ilman aktiivisia talkoolaisia ei tällaisia tapahtumia saisi järjestettyä, Saarinen kiittelee.

Lastenjuhlan onnistumista jännitettiin ehkä eniten vaihdelleen kevätsään vuoksi, mutta suurimmat perhoset olivat 8-vuotiaan Taika Oliverin vatsassa. Esiintyminen lastenjuhlassa oli hänelle ensimmäinen julkinen keikka. Taikuutta ja vatsastapuhumista sisältänyt esitys onnistui täydellisesti ja kannustaa varmasti nuorta taiteilijaa nousemaan lavalle myös uudestaan.

–Esiintyminen oli tähän asti parhain kokemus ja yleisö oli tosi kiva ja tuli hyvin mukaan. Meinaan kyllä esiintyä myös jatkossa, Oliver sanoo.

Taika Oliver ja Anssi apina lavalla (Kuva: Sanna Koskenranta)

 

Keskustelua aiheesta

Työväen vappu Kaakkois-Suomessa

Työväen vappua juhlitaan Kaakkois-Suomessa kuntavaalivoiton merkeissä. Perinteinen työn ja kevään juhla tuo Kaakkois-Suomeen vappupuhujiksi muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, SDP:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin, Posti- ja Logistiikka alan Unionin puheenjohtajan Heidi Niemisen sekä Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren.

Antti Lindtman on vappupuhujana Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Puoluesihteeri Antton Rönnholm puhuu Kotkassa ja Haminassa, Kimmo Kiljunen Kouvolassa Kuusankosken vappujuhlassa. Etelä-Savon puolella vappupuheita pitävät Savonlinnassa Suna Kymäläinen ja Heidi Nieminen, Mikkelissä Niemisen lisäksi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen. Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari puhuu vappupäivänä Joroisissa.

Alta nähtävissä kaikki Kaakkois-Suomen vappujuhlat.

Lue lisää

Keskustelua aiheesta

”Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä” – sd-kansanedustaja murehtii taksipalvelujen alasajoa

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Taksiautoilijat osoittivat mieltään eilen Helsingin keskustassa taksiliikenteen vapauttamista vastaan.

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen kritisoi ankarasti hallituspuolueiden ajamaa taksiautoilun alasajoa. Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle. Opposition vastalauseet kaatuivat äänestyksissä.

– Huoli taksien saatavuudesta on nyt aito ja totisinta totta. Hallituspuolueet nuijivat alas suomalaisen taksiautoilun tasa-arvoisuuden tänään eduskunnassa.

Kymäläinen ihmettelee, ettei edes molemmin puolin pääsiäistä järjestetyt mielenosoituksetkaan vaikuttaneet mihinkään.

Huoli on nyt aito ja totisinta totta.

– Ne eivät saaneet Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ymmärtämään, kuinka tuhoisasta asiasta on kysymys takseille. Ei edes pääkaupunkiseudun taksijärjestöjen huoli saanut hallituspuolueiden kansanedustajia muuttamaan mieltään. Ei mielenosoitukset tai lukuisat yhteydenotot, joilla taksiautoilijat yrittivät vääntää asiantilaa rautalangasta hallitukselle.

Kymäläisen mielestä eilinen mielenosoitus kuvasi hyvin tilannetta, ettei taksipalveluiden alasajo koske vain harvaan asuttuja seutuja.

– Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä. Laadukkaat, rehdit, hinnoittelultaan tasa-arvoiset, ennustettavat ja turvalliset 24/7-taksipalvelut eivät ole enää kaikille, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Kymäläinen arvioi.