Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sota Ukrainassa tuo asiantuntijoiden mukaan lisää vaikeuksia Suomen maatalouteen – Maatalousyrittäjien tulot pudonneet parissa vuodessa 20 000:sta 10 000 euroon

iStock

Suomalaisten maatalousyrittäjien tulot ovat jyrkässä laskussa. Luonnonvarakeskus arvioi, että maatalousyrittäjien yrittäjätulot ovat tänä vuonna enää puolet kahden vuoden takaisista luvuista. Vuonna 2020 yrittäjätulot olivat keskimäärin 20 000 euroa, kun tänä vuonna ne jäävät noin 10 000 euroon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulojen puolittumisen taustalla on viime vuoden heikko satokausi sekä tuotantopanosten hintojen nousu. Tuotantopanoksiin kuuluvat kaikki raaka-aineet ja tuotteet, joita yrittäjä hankkii maatalouden pyörittämistä varten.

Sota Ukrainassa tuo asiantuntijoiden mukaan lisää vaikeuksia Suomen maatalouteen ja viljelijöiden toimeentuloon, eivätkä suomalaisviljelijät juuri hyödy viljatuotteiden nopeasta hintapiikistä. Viljatuotteiden hinta on kasvanut yli kolmanneksen jo ennen sotaa.

Sodan vaikutukset tulevat näkymään Pellervon taloustutkimuksen vanhemman maatalousekonomisti Päivi Kujalan mukaan kaikilla maatalouden osa-alueilla.

- Esimerkiksi lannoitteiden hinnat nousevat entisestään. Esimerkiksi typpilannoitteiden valmistuksessa käytetään maakaasua, jonka saatavuus heikkenee kriisin seurauksena, Kujala sanoo.

Myös energian ja öljyn hinnan nousu vaikuttaa negatiivisesti maatalouteen.

Huono satokausi rajoittaa viljan vientiä

Viljan hintojen noususta ei ole Kujalan mukaan tällä hetkellä hyötyä suomalaisille viljelijöille.

– Meillä ei ole ylimääräistä viljaa myytäväksi viime vuoden huonon sadon takia, Kujala sanoo.

Viljan hinta saattaa pysyä korkeana myös ensi kesänä. Seuraavan sadon määrää on kuitenkin Kujalan mukaan vaikea ennustaa. Vaikka kasvuolosuhteet olisivat hyvät, eivät maatilat välttämättä pysty tuottamaan tavanomaista määrää viljaa. Korkea lannoitteiden hinta voi johtaa viljelypinta-alojen pienentämiseen ja satotasojen heikentymiseen.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan kasvinviljelystilat ovat voineet hyötyä viljan hinnannoususta. Valtaosa Suomen maatiloista ovat kuitenkin kotieläintiloja, joille vilja on kustannus. Heikon satokauden jälkeen nämä tilat ovat joutuneet ostamaan kallista viljaa rehuksi eläimille.

Viljan saatavuus ei kärsi

Maataloustuotteiden hinnat ovat nousseet huomattavasti jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Viljatuotteiden hinnat ovat nousseet Niemen mukaan maailmanlaajuisesti noin kolmanneksen syksystä 2020.

Ukraina on yksi merkittävimmistä viljan ja maissin vientimaista. Maahan kohdistunut hyökkäys nostaa Niemen mukaan viljan hintaa maailmanmarkkinoilla.

-  Suomi ei kuitenkaan tuo merkittäviä määriä viljaa Ukrainasta. Olemme hyvin omavaraisia esimerkiksi ohrassa, kaurassa ja vehnässä, Niemi sanoo.

Vaikka viljojen saatavuudessa ei olisi ongelmaa, tuotteiden hinnat nousevat maailmanmarkkinoiden mukana. Elintarvikkeiden hinnannousu on kuitenkin Niemen mukaan maltillista.

Arvostus ruoantuotantoa kohtaan voi kasvaa

Kujala ja Niemi arvioivat tilanteen synkäksi kotimaiselle maataloudelle, mutta tilanne ei ole toivoton.

- Maito- ja lihatuotteiden omavaraisuusaste on tällä hetkellä hyvä, samoin viljojen. Keskeistä on ylläpitää huoltovarmuutta ja kotimaista ruoantuotantoa. Kujala sanoo.

Molemmat asiantuntijat sanovat, että tilanne voi lisätä suomalaisten arvostusta omaa ruoantuotantoa kohtaan.

– Vaikka arvostus kasvaisi, se ei kuitenkaan lohduta maatalousyrittäjiä. Sen pitäisi näkyä myös heidän saamassaan yrittäjätulossa, Niemi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE