3.3.2016 10:19 ・ Päivitetty: 3.3.2016 10:19
Sotaharjoituksista jäi kysymyksiä
Poliittiset toimijat presidenttiä myöten ärsyyntyivät jälleen kerran siitä, millä tavalla kysymys ja etenkin tiedotus puolustusvoimien harjoittelusta Yhdysvaltojen kanssa onnistuttiin taas sähläämään.
Keskustelu alkoi, kun Yle uutisoi amerikkalaisten F-15-hävittäjien tulosta Suomeen keväällä. Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet saivat tietää asiasta median kautta. Mediakohu eteni klassiseen tapaan sitä mukaa, kun uusia ”paljastuksia” ilmeni. Seuraavassa vaiheessa kerrottiin Suomeen tulossa olevista amerikkalaisista panssariajoneuvoista. Myös merivoimat aikovat harjoitella keväällä Yhdysvaltojen kanssa.
Ilmeni, etteivät asioista päättäneet ministeritkään olleet tilanteen tasalla. Ulkoministeri Soini joutui jälkikäteen ”selvityttämään” asioita. Ministeri Stubb hehkutti Yhdysvaltojen olevan tärkein puolustusvoimien kahdenvälisistä kumppaneista.
Parin viikon kiehunnan jälkeen presidentti Sauli Niinistö kutsui viime viikolla puoluejohtajat palaveriin, jossa tilannetta selvennettiin.
Niinistön väliintulo oli tarpeellinen. Presidentin mukaan suunnitelmissa olevat harjoitukset käydään jatkossa tarkemmin läpi ja seulotaan sellaiset, jotka mahdollisesti sisältävät jotain uutta.
Kritiikki kohdistuu puolustusministeriöön, jonka esittely valtionjohdolle tulevista harjoituksista näyttää olleen vähintäänkin ylimalkaista. Edellisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan ministeriö on aikaisemmin suorastaan paheksunut sitä, että poliitikot puuttuvat harjoitustoimintaan ja vaativat siitä yksityiskohtaisia tietoja. Keskustavaikuttaja, Vanhasen hallituksen valtiosihteeri Risto Volanen kirjoitti blogissaan suoraan, että kenraalit ovat johtaneet maan turvallisuuspolitiikkaa.
Saattaa olla, että esimerkiksi Yhdysvaltojen tai Venäjän näkökulmasta asiat näyttävät toisenlaisilta kuin mitä Suomen poliittinen johto sanoo.
Lisää aiheesta
Tasavallan presidentin mukaan on kahdenlaisia harjoituksia. Vain niin sanotuilla karttaharjoituksilla on sellaista ulko- ja turvallisuuspoliittista sisältöä, joka edellyttää ulkoministeriön valmistelua. Amerikkalaishävittäjien ja muun sotakaluston Suomen-vierailut liittyvät presidentin mukaan pelkästään tekniikan ja sotataitojen harjoitteluun, eikä niillä luoda turvallisuuspolitiikan suuntaa.
Tätähän keskustelussa nimenomaan epäiltiin. Saattaa olla, että Niinistön väliintulon jälkeenkin F-15-vierailu herättää kysymyksiä linjanmuutoksista. Amerikkalaiskoneet eivät aikaisemmin ole harjoitelleet Suomen kamaralla.
Kekkosenkin käyttämän viisauden mukaan niin on, jos siltä näyttää. Saattaa olla, että esimerkiksi Yhdysvaltojen tai Venäjän näkökulmasta asiat näyttävät toisenlaisilta kuin mitä Suomen poliittinen johto sanoo.
Erkki Tuomioja kirjoitti blogissaan, että on pidettävä kristallinkirkkaana periaatteena, että emme missään olosuhteissa salli kenenkään käyttää Suomen maaperää tai ilmatilaa muille maille vihamielisiksi tulkittaviin tarkoituksiin.
Jos halutaan lähettää jokin turvallisuuspoliittinen viesti johonkin, olkoon se tämä.
JK
Tänään vietetään työväenlehtipäivää. Päiväksi on valittu tämän lehden perustamispäivä. Demokraatin, alkujaan Työmiehen ensimmäisen numeron ilmestymisestä tulee kuluneeksi 121 vuotta. Silloinkin viesti katsottiin tärkeämmäksi kuin organisaatio. Periaate ei ole muuttunut. Välineet ovat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.