Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

15.11.2021 13:36 ・ Päivitetty: 15.11.2021 13:36

Sote-uudistus vihdoinkin toteutumassa

Johanna Autio

Ensimmäisiin aluevaaleihin on enää kaksi kuukautta. Puolueet etsivät edelleenkin ehdokkaita. Tilanne on epävarma, sillä mielipidekyselyissä kansalaisilla on vähän tietoa, mistä aluevaltuustoissa päätetään. Ennakkoon on arvioitu, että äänestysaktiivisuus jää EU-vaalien tasolle eli noin 50 prosenttiin.

Harry Wallin

Kunnallisneuvos, Seinäjoki

Miten tähän on tultu? Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisella on pitkä historia, sillä Matti Vanhasen 1. hallitus käynnisti keväällä vuonna 2006 kehittämishankkeen, jonka tarkoituksena oli eheän kuntarakenteen muodostaminen, kuntapalveluiden tuottaminen taloudellisesti ja kuntien vastuulla olevien palvelujen tuottaminen riittävän vahvoina yksikköinä. Hankkeen seurauksena toteutettiin kuntakentässä lukuisia kuntaliitoksia.

Paras-hanke kuitenkin pysäytettiin Kataisen hallituksen aikana vuonna 2011. Hallitus asetti tavoitteeksi, että sote-palveluiden tuottaminen perustuisi vahvojen peruskuntien malliin. Se olisi tarvinnut laajaa kuntakentän muutosta. Muun muassa Eero Heinäluoma arveli hankkeen alkaessa, että Suomen kuntamäärä tulisi uudistuksen johdosta pienenemään 200:lla. Uudistus kariutui siihen, että kuntakenttä ei ollut valmis kuntaliitoksiin ja puolueet vastustivat pakkoliitoksia.

Alexander Stubbin hallituksen tavoitteena oli perustaa viisi soten suuraluetta, joka perustui viiteen erityisvastuualueeseen. Tämän mallin tyrmäsi eduskunnan perustuslakivaliokunta, jossa sain olla mukana. Päätös perustui demokratian puutteeseen ja taloudelliseen eriarvoistumiseen. Perustuslakivaliokunta ohjeisti, että uudistuksen perustana olisi aluemalli, jonka päättäjät valittaisiin suoralla vaalilla. Sipilän hallituksen esitys kaatui liian suureen kokonaisuuteen ja ajan puutteeseen.

Nyt sote-uudistuksen 20 vuoden historia on saamassa tammikuussa päätöksen. On aika ryhtyä toteuttamaan parempia kuntalaisten palveluja 1.1. 2023 alkaen. Kyseessä on todella suuri uudistus ja on selvää, että kaikki ei ole valmista vaan uudistuksia tarvitaan jatkossakin. Lisäksi on varmistettava, että kolmannen sektorin ja yksityiset palvelun tuottajat voivat täydentää julkisia palveluita muun muassa palveluseteleiden kautta.

Nähtäväksi jää miten siirtolaiskriisi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tulee vaikuttamaan vaalitulokseen. Vaarana on, että kriisi vie kaiken huomion, jolloin aluevaalit jäävät huomiotta. Myös jos Suomen rajalle yllättäen tulisi tuhansia siirtolaisia, kiristäisi se varmasti kansalaisten mielipiteitä. Tämän vuoksi Marinin hallituksen on viipymättä uudistettava valmiuslakia siten, että myös Suomi voi sulkea rajan kuten Kreikka, Latvia, Liettua ja Puola. Nyt ei ole aikaa komiteoille.

 

Kirjoittaja on entinen SDP:n kansanedustaja ja kunnallisneuvos Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU