Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

8.4.2025 13:29 ・ Päivitetty: 8.4.2025 14:17

SDP tukemassa rajalain jatkoa – Lindtman: ”Ikävä tosiasia on, että syyt poikkeuslakiin ovat vähintään ennallaan, elleivät pahemmat”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Poikkeusmenettelyllä säädetty rajalaki tuli voimaan vuoden ajaksi viime heinäkuussa. Hallitus esittää sille jatkoa vuoden 2026 loppuun asti.

Rajalaki on saamassa jatkoa ja taakseen valtaosan myös SDP:n edustajista. Moni ryhmässä haluaa kuitenkin odottaa perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin lausuntoa, ja myös lain mahdollinen pidempi voimassaolo sekä rajaviranomaisten resurssit mietityttävät.

Susanna Luikku

Demokraatti

Rajalain eli virallisesti lain väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi voimassaolo on päättymässä heinäkuussa, ja hallitus esittää sen jatkamista sellaisenaan vuoden 2026 loppuun asti. Edelliskerralla käännytyslaiksikin kutsuttu poikkeuslaki meni läpi, kun sen tueksi asettuivat hallituspuolueiden ohella oppositiosta keskusta ja valtaosa SDP:n edustajista.

Demarien puheenjohtaja Antti Lindtman tiivisti ryhmän enemmistön kannan korostamalla lähetekeskustelussa, että turvallisuustilanne on vähintään yhtä vaikea kuin edelliskerralla.

– Ikävä tosiasia on, että syy lakiin eli aggressiivinen ja arvaamaton Venäjä ei ole poistunut mihinkään, vaan sen toimet ja kokonaistilanne ovat jopa pahentuneet. Ovatko rajaviranomaiset resurssit riittävällä tasolla ja turvatut, Lindtman kysyi sisäministeri Mari Rantaselta (ps) täysistunnossa.

Muut puolueen kärkipoliitikot komppasivat Lindtmanin viestiä, etenkin Tytti Tuppurainen.

– Tiedämme, mihin Venäjä pystyy. Lakia tarvitaan, ja SDP kantaa vastuunsa sen jatkosta.

Miapetra Kumpula-Natri korosti tilanteen poikkeuksellisuutta ja EU:n sekä muun kansainvälisen yhteisön tukea Suomen rajaratkaisuille, ja varapuheenjohtaja Niina Malm Venäjän kaikinpuolista ”härkkimistä” muun muassa verkossa tapahtuvalla hybridivaikuttamisella.

– Kun tilanne on tämä, pitää itse vaikuttaa siihen, mihin voi, Malm perusteli tukea lain jatkolle.

KULISSIEN TAKANA asia ei kuitenkaan ole kaikille ongelmaton. Lain pidemmäksi kaavailtu voimassaolo arveluttaa, ja huolellisen valmistelun, eduskunnan saaman riittävän tiedon, lain soveltamisen riittävän korkean kynnyksen ja oikeusvaltioperiaatteen merkitystä korostetaan demarileirissä. Myös oikeuskanslerin näkemystä pidetään tärkeänä.

Viimeksi käännytyslakia vastaan äänestivät vasemmistoliitto, vihreät, Eva Biaudet ja SDP:stä Elisa Gebhard, Timo Harakka, Krista Kiuru, Johan Kvarnström, Matias Mäkynen ja Nasima Razmyar.

Kimmo Kiljunen ilmaisi tukensa laille mutta kysyi, miksei itärajan ylityspaikkoja avata, jos laki kerran toimii tehtävässään eli välineellistetyn maahantulon estäjänä.

MYÖS MUUT kannat salissa olivat ennallaan: hallituspuolueiden edustajat kehuivat lakia kilvan, keskustan edustajat myötäilivät ja vihreidenkin kritiikki oli melko laimeaa.

Vain Veronika Honkasalo (vas.) kommentoi lakia käytettävän turvapaikkahaun estämiseen ja sen olevan siten ”edelleen perustuslain, kansainvälisten sopimusten ja oikeusvaltioperiaatteen vastainen ilman että kriteerit poikkeusmenettelyyn täyttyvät.”

Rajalaista tekee tälläkin kertaa mietinnön eduskunnan hallintovaliokunta, jolla perustuslakivaliokunta antaa lausunnon.

Koska kyseessä on poikkeuslaki, sen hyväksyminen vaatii kaksi äänestystä: 5/6:n enemmistön vaatiman kiireellisyysäänestyksen ja 2/3:n enemmistön vaatiman voimaantulon. On todennäköistä, että äänestyksiin päästään vasta touko-kesäkuussa, tai jopa alkukesästä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU