Politiikka
20.9.2023 09:42 ・ Päivitetty: 20.9.2023 09:42
Sote-valiokunnassa täysi kaaos – oppositio marssinut kahdesti ulos
Vammaispalvelulain käsittely on riitautunut pahasti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Demokraatin tietojen mukaan oppositio on marssinut valiokunnasta ulos niin eilisessä kokouksessa kuin tämän päivän kokouksessakin.
Taustalla on raju pettymys siihen, miten hallituspuolueet ovat vieneet valiokunnassa eteenpäin vammaispalvelulain uudistusta. Hallitus aikoo siirtää lain voimaantuloa.
Demokraatin tietojen mukaan oppositio katsoo ennen kaikkea, että hallituspuolueet ovat runtanneet vammaispalvelulain läpi valiokuntaopasta noudattamatta ja työskentelytapojen parlamentaarisuudesta välittämättä. Vammaisten oikeuksien ei uskota monin osin toteutuvan. Oppositio katsoo myös, että perustuslakivaliokunnassa saatuja asiantuntijalausuntoja ei ole huomioitu riittävästi.
Tuoreen tiedotteen mukaan ”sosiaali- ja terveysvaliokunnan kaikkien oppositiopuolueiden edustajat kutsuvat mediaa tiedotustilaisuuteen, joka koskee hallituspuolueiden ennennäkemätöntä ja parlamentarismin periaatteiden vastaista toimintaa vammaispalvelulain lykkäämistä koskevan valiokuntakäsittelyn aikana.” Tiedotustilaisuus pidetään eduskunnassa kello 13.
Demokraatti seuraa tiedotustilaisuuden.
Oppisitiopuolueiden kansanedustajat ovat jo kertoneet kannoistaan viestipalvelu X:ssä.
– Vammaispalvelulain siirto tehtiin hallituksen toimesta runttaamalla. Hallitusta ei kiinnostanut nepsy-lasten oikeudet eikä eduskunnan parlamentaariset toimintatavat. Näin ei voi jatkua. Tämän vuoksi jouduimme lähtemään kokouksesta. Tiedotustilaisuus tänään myöhemmin, kirjoittaa esimerkiksi SDP:n valiokuntajäsen Ilmari Nurminen viestipalvelu X:ssä.
Toinen jäsen, SDP:n Kim Berg, päivittää myös asiasta.
– Hallituspuolueet pyyhkivät käytännössä perustuslakivaliokunnan lausunnolla lattiaa vammaispalvelulain käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mistä syystä jouduimme poistumaan valiokunnan kokouksesta kokouksen lopussa, Berg kirjoittaa.
– Hallitus jyrää valiokunnassa mahdollisuuksia toimia niin, että laadukas lainsäädäntötyö kärsii. Vammaispalveluiden käsittely ei ollut asiallista, kirjoittaa puolestaan keskustan valiokuntajäsen Hilkka Kemppi.
– Vammaispalvelulain käsittely oli valiokunnassa pettymys. Odotin hallitukselta vahvempaa tahtotilaa ottaa vammaisten lapset oikeuksien toteutuminen paremmin huomioon. En vakuuttunut sosiaali- ja terveysministeriön perusteluihin, tahtotilan puutteesta on kyse, päivittää Bella Forsgrén.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.