Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunnat demarit kiittelevät mammuttiuudistuksen valmistumista – “Parantaa merkittävästi ihmisten välistä yhdenvertaisuutta”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demariryhmä on tyytyväinen sote-mietinnön valmistumisesta. Uudistus siirtyy nyt eduskunnan suuren salin keskusteltavaksi ja päätettäväksi.

Demokraatti

Demokraatti

“Sote-uudistus parantaa merkittävästi ihmisten välistä yhdenvertaisuutta, kun hajanaisista, kuntien ja kuntayhtymien järjestämistä palveluista siirrytään 22 hyvinvointialueen järjestämismalliin. Uudistus parantaa myös kansanvaltaa, kun suorilla vaaleilla valitut aluevaltuutetut vastaavat koko sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta perus- ja erityistasoineen”, arvioi valiokuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén.

“Demokratian vaaliminen on yksi sivistysvaltion kulmakivistä. Hyvinvointialueilla tehdään arkeen vaikuttavia päätöksiä, jolloin on reilua, että valta on asukkailla. Tulevissa aluevaaleissa valitaan tärkeitä päätöksentekijöitä vastaamaan koko maakunnan ihmisten hyvinvoinnista”, jatkaa kansanedustaja Heidi Viljanen.

“Tammikuulle suunnitellut hyvinvointialueiden valtuustovaalit tulee olemaan tärkeä etappi, jossa ihmiset pääsevät valitsemaan tulevat sote-päätöksentekijät. Heillä on merkittävä tehtävä alueiden sote-palveluiden muotoilussa”, toteaa kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Kiljusen mukaan muun muassa Etelä-Karjalan Eksotessa palveluita on jo järjestetty tulevan sote-mallin suuntaisesti.

“Tällä hetkellä Eksoten yksi tärkeimmistä tavoitteista on yksinkertaistaa palveluprosesseja, jolloin voimme kohdistaa rajalliset resurssit paremmin ja vaikuttavammin oikeisiin kohteisiin. Se, että kehittämisen suunta nyt viimein saadaan koko maan tasolla ratkaistua, vahvistaa merkittävästi myös paikallisen työn tekemistä”, Kiljunen jatkaa.

Viljasen mukaan sote-uudistus vahvistaa peruspalveluita, sujuvoittaa ihmisten hoidon ja hoivan saamista sekä parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa.

“Ihmisen koko palveluketju saadaan paremmin toimimaan, kun yksi palveluiden järjestäjä vastaa kokonaisuudesta. Yksityisillä palvelutuottajilla ja järjestöillä on jatkossakin olennainen tehtävä tuottaa ihmisille parhaalla tavalla sopivia palveluita”, Viljanen sanoo.

“Turvaamme ihmisten tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset palvelut – riippumatta lompakon paksuudesta tai ihmisen asuinpaikasta. Palveluiden yhteensovittaminen helpottaa paljon palveluita käyttävien ihmisten asemaa, kun palveluihin pääsy on oikea-aikaista ja joustavaa”, sanoo kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Nurmisen mukaan Pirkanmaalle tärkeiden julkisomisteisten yhtiöiden, Coxan ja Sydänsairaalan laadukkaat palvelut tulevat jatkumaan.

“Perustuslakivaliokunnan edellyttämät viranomaistoiminnan tarkennukset yhtiöiden osalta on käyty huolellisesti läpi ja sovittu yhdessä alueen kanssa. Tästä on hyvä jatkaa edelleen palveluiden kehittämistä pirkanmaalaisten parhaaksi”, Nurminen toteaa.

“Erityisen lämpimät kiitokset ansaitsee perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tiimeineen.”

Kansanedustaja Kim Bergin muaan uudistus parantaa osaavan henkilöstön saatavuutta.

“Hyvinvointialue on suurempana ja monialaisempana järjestäjänä houkuttelevampi työnantaja, kun se pystyy tarjoamaan pientä järjestäjää paremmin esimerkiksi koulutus- ja tutkimus- ja erikoistumismahdollisuuksia sekä vaihtelevia työtehtäviä. Henkilökunnan tarpeenmukainen sijoittelu hyvinvointialueella parantaisi myös henkilöstön saatavuutta siellä, missä siitä on pulaa.”

“Uudistamme sosiaali- ja terveyspalveluita, jotta jokainen pääsee nopeammin hoitoon, matalan kynnyksen palvelut toimivat paremmin ja tasa-arvo sekä kielelliset oikeudet toteutuvat. Rakenneuudistus on välttämätön, jotta voimme kehittää edelleen palveluiden saatavuutta”, Berg arvioi.

Lindénin mukaan olennaisinta seuraavaksi on jatkaa sisällön kehittämistä.

“Perusterveydenhoidon hoitotakuun tiukentaminen niin, että hoitoon pääsee viikossa, on keskeinen tavoitteemme. Tämä takuu sisältää myös pääsyn mielenterveyspalveluihin, mikä on erityisen tärkeää koronan myötä.”

Demariryhmä listaa tulevia tavoitteita: jonot pois terveyskeskuksista, vanhuspalvelulain seuraava vaihe kotiin tuotavien palveluiden ja omaishoidon kehittämiseksi sekä lastensuojelun henkilöstömitoitus.

“Työtä riittää tehtäväksi jatkossakin, mutta nyt aivan uudenlaisella palvelurakenteella, joka mahdollistaa asioiden tekemisen uudella, vaikuttavalla tavalla. On tärkeää saada myös henkilöstö, järjestöt ja kansalaiset aktiivisesti mukaan kehittämään palveluita”, ryhmä summaa tiedotteessaan.

Erityisesti ryhmä haluaa kiittää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua tiimeineen.

“Perustuslakivaliokunnan arvioinnin läpäisevän soten tuominen eduskunnan käsittelyyn oli hallittu suoritus, vieläpä koronapandemiaan liittyvän hektisen päätöksenteon keskellä.”

“Kiitos kuuluu myös valiokunnan virkamiehille ja kollegoille valiokunnassa. Hallituskumppanit valiokunnassa ovat tehneet hyvää ja sitoutunutta yhteistyötä palvelujärjestelmän lujittamiseksi ja ihmisten yhdenvertaisten sote-palveluiden turvaamiseksi. Tästä on hyvä jatkaa palveluiden sisällöllistä kehittämistä”, ryhmä päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE