MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

SPD överväger förnyat stöd till Merkel-regering

Martin Schulz.

Frågan om ett framtida regeringssamarbete avgörs i en medlemsomröstning bland de drygt 400 000 socialdemokraterna i Tyskland.

 

Den tyska regeringskrisen började för en knapp vecka sedan. ”Det är bättre att inte regera än att göra det dåligt”, markerade liberalernas (FDP) partiledare Christian Lindner. Därmed sprängde han de redan fyra veckor långa sonderingar om att ingå en så kallad Jamaica-koalition tillsammans med CDU/CSU och Bündnis 90/Die Grünen.

 

För första gången i förbundsrepublikens parlamentariska efterkrigshistoria hamnade landet därmed i en slags politisk återvändsgränd.

Sedan valet den 24 september saknar den fortfarande sittande (tillförordnade) svart-röda-regeringen majoritetsunderlag.

Ansvarig för att färden mot Jamaica strandade är FDP:s uppenbara felnavigering.

Misstaget resulterar sedan dess i en febril debatt om regeringsskutans nya kursläggning. Den är fortfarande oklar. Men dimman tycks ändå lätta något och på horisonten dyker upp ett perspektiv då de tyska socialdemokrater återigen kan få en nyckelposition.

 

Dilemmat kvarstår

Som första reaktion efter FDP:s politiska tvärbromsning fastslog SPD-ordföranden Martin Schulz att partiet inte är rädd för ett nyval.

Både han och parlamentsgruppens nya ledare Andra Nahles betonade dessutom att socialdemokraterna inte står till förfogande som räddningsankaret för den Merkel-ledda regeringen. Skälet bakom denna hållning är tämligen enkelt. Åtminstone enligt SPD-chefen Martin Schulz gav väljarna i slutet av september ett klart budskap. Den stora koalitionen hade förlorat stort. CDU/CSU med minus 8,5 procentenheter och SPD med minus 5,2 till rekordlåga 20,5 procent.

 

Chocken efter det senaste valresultatet ledde till det enhälliga beslutet att partiet ska ta ansvar som största oppositionsparti. Dessutom rådde enighet om att SPD behöver tid för en nödvändig förnyelsedebatt. Men denna personmässiga och programmatiska regenerationsprocess har knappast lämnat startgropen.

 

FDP:s utspel att tvätta bort sitt gula paritfärg ur Jamaica-flaggan kom i otid. Visserligen fångades de tyska socialdemokraterna kallt, men efter intensiva debatter ser man idag en nyvalslösning ändå mera med en nypa salt.

 

Gravt störande element i det perspektivet är att det saknas seriösa indikatorer att ett nytt valresultat kommer att skilja sig avsevärd från utfallet i september. Och enbart marginella förskjutningar räcker inte för att bryta upp den aktuella låsningen.

 

En del pessimister fruktar vidare att konflikten bland de demokratiska partierna också kan gynna landvinningar för det högerpopulistiska AfD.

 

Således skulle ett liknande valresultat i mars eller april 2018 försätta både socialdemokratin och den tyska parlamentarism i nästan exakt samma läge som idag.

Denna insikt formade tveklöst den interna debatten inom partiet. Ytterligare inflytande hade dessutom förbundspresidenten Franz-Walter Steinmeiers apell i sitt samtal med Martin Schulz. Enligt trovärdig medierapportering vädjade presidenten främst om att SPD även med blick på läget i Europa bör ta sitt statspolitiska ansvar för att Tyskland återigen får en stabil regering.

 

Vilket alternativ?

Efter gårdagens åtta timmar långa styrelsemöte på Willy-Brandt-Haus i Berlin fastslog SPD:s partisekreterare Hubertus Heil inför medierna den förändrade positionen. Socialdemokraterna kommer att öppna sig för samtal med syftet att undvika ett nyval.

 

Dimman över den tyska Reichsdagen har lättat något, men det som man ännu inte skymtar är konturen om hur den parlamentariska stabiliteten ska byggas.

Alternativet står fram för allt mellan en CDU/CSU minoritetsregering som tolereras av SPD eller att återskapa en svart-röd-koalition.

Även ett tidigare oprövat färgmönster i form av en svart-röd-grön flagga dyker upp på horisonten. Fördelen med en så kallad Kenya-koalition vore att bredda ansvaret på tre partier. Men en okänd kurs från den spruckna Jamaica-visionen till ”Kenya” verkar ändå snarare avlägsen.

SPD:s vägval är inte enkelt. Fördelen med en förnyad regeringssamverkan består i att socialdemokraterna kan sätta ett politisk pris för utvecklingen i Tyskland.

Visserligen blir det en röd prislapp, som dock knappast kommer att stå för rea-erbjudanden.

Att det svart-röda samarbete på grund av tidigare erfarenheter är impopulärt bland partiets gräsrötter är bekant. Men vem säger att bäst före-datumet ska sättas på en hel mandatperiod på fyra år?

När den partiinterna debatten om SPD:s förnyelse har mognat kan

nyvalsalternativet möjligen återkomma på agendan.

Idag avrundade Schulz debatten. Enligt ett färskt twittermeddelande ska avgörandet om ett framtida regeringssamarbete fällas i en medlemsomröstning bland de drygt 400 000 socialdemokraterna i Tyskland.

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139047]

Jacob Söderman 80 år: Miljöfrågan kan lyfta partiet

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Jacob Söderman är bortrest över sin födelsedag och ser fram emot en sommar med bland annat cykling i i Alsace.  – Mina gamla arbetskamrater från EU-ombudsmannens kansli träffas varje år i början av juni i Strasbourg och cyklar till Molsheim – staden där Bugatti-bilen byggdes – och tillbaka till Strasbourg. Det blir 50 kilometer i behagligt tempo med goda vänner och litet mat och vin på torget i den gamla staden.

Jubilerande Jacob ”Jacke” Söderman ser miljöpolitiken som socialdemokraternas största miss och samtidigt en enorm möjlighet för framtiden.

Lue lisää

Anette Karlsson: Vårdreformens stora problem finns kvar

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

Med den föreslagna modellen kommer kostnaderna att stiga, vården att försämras och vårdbusinessen få ett starkt fotfäste i vårt samhälle, enligt FSD:s vice ordförande Anette Karlsson.

Lue lisää

Min färd i rörelsen del 11: Sorti

Kuva: Foto: Pasi Salminen
Jacob Söderman.

”Kalevi Sorsa beskrev mig som en obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Min färd i rörelsen är en artikelserie med historier ur Jacob Södermans liv.  ABL har publicerat en del per vecka sedan årsskiftet. Detta är sista delen.

 

På Svenska socialdemokratiska arbetarpartiets kongress i Stockholm 1981 deltog vår ordförande Kalevi Sorsa, partisekreterare Erkki Liikanen, Finlands svenska arbetarförbunds fullmäktigeordförande Hugo Still från Jakobstad och jag som partistyrelsemedlem.

Efter öppningsceremonin hade vi ledigt i väntan på kvällsprogrammet.

Hugo Still trivdes på mötesplatsen.

Erkki åkte emot Kalevi till flygplatsen.

Tiden gick. När jag antog att Kalevi var på hotellet knackade jag på hos honom.

Erkki var där. De hade redan pratats vid en stund. Erkki sade att han hade ett ärende att sköta och gick.

Kalevi Sorsa tittade forskande på mig.

Han berättade att landshövdingen Kaarlo Pitsinki, hade krånglat till det på Nylands länsstyrelse.

Inrikesministeriets kanslichef Arno Hannus var upprörd och ville att Pitsinki skulle friställas.

Kalevi frågade om jag kunde tänka mig att bli landshövding, om Pitsinki friställs.

– Huset är i oordning. Du är den rätta mannen att få det snabbt i ordning, sade Kalevi.

Jag satt tyst en stund.

Jag hade gått med på att kandidera för landshövdingsposten i Vasa inför midsommaren 1977, men motståndet i länet mot en vänsterradikal och zigenarvän var monumentalt.

Efter en bitter debatt i länets finska media hela sommaren gick det i stöpet.

De ledande valarbetarna i Åboland var helt chockerade. De menade att man bara ville fixa in Rafael Paasio i riksdagen.

”Raffu” hade fått åtta röster mindre än jag i valet 1975 och blivit förste suppleant. Hans son Pertti Paasio, en kommande partiordförande, valdes med glans den gången.

I riksdagsvalet 1979 blev Pertti Paasio första suppleant, medan jag valdes som tvåa i SDP:s valförbund med över 7 000 röster.

Att bo i Åbo hade emellertid blivit besvärligt för min familj. Min hustru jobbade i Helsingfors. Hon tog sig till Åbo med buss till veckoslutet.

Två av barnen studerade vid Åbo Akademi, medan den yngste gick i yrkesskola i Pargas.

Att föräldrarna var i Helsingfors under veckan var inte bra.

Som politiker kände jag mig dessutom ofta som en gammal cirkushäst som kom igång blott någon blåser en fanfar.

Det vore intressant att aktivera och förnya länsförvaltningen, som bland annat övervakade genomförandet av grundskolereformen och folkhälsolagen och miljön.

Inom Nylands län fanns allt. Huvudstad, växande städer, bruksorter och eftersatt landsbygd, universitet och industri, fina skärgårdsmiljöer, ett mångsidigt kulturliv, nedkörda förorter och många sociala problem.

Så jag svarade Sorsa att det kunde gå för sig, men tillade:

– Jag räknar dock med att bli minister i nästa regering. En möjlig utnämning till landshövding får vänta litet.

Kalevi Sorsa nickade.

 

Nytt ministeruppdrag

Mauno Koivisto valdes till republikens 1982. Kalevi Sorsa utsågs att bilda sin tredje regering. Han var en statsminister av klass.

Regeringen tillträdde den 19 februari 1982 med mig som social- och hälsominister.

Jag satte igång med att göra något för Åbolands sjukhus, fick loss pengar till en renovering av sinnessjukhuset i Ekenäs, fördela resurser för folkhälsoreformen, besökte ILO:s möte i Geneve och mycket annat.

Kanslichef Hannus kontaktade ånyo statsminister Sorsa. Han ville att landshövding Pitsinki skulle avsättas.

Statsministern, justitieminister Taxell och minister Esko Rekola samt justitiekanslern bekantade sig med förslaget. De förordade det. Pitsinki fick gå.

Då frågade Kalevi Sorsa mig ånyo om jag vill bli landshövding.

Jag tog upp saken hemma och samtyckte i april.

President Mauno Koivisto utnämnde sin första landshövding den sista april. Utnämningen blev offentlig den 1 maj 1982.

Jag talade det året på första maj i Åbo, Kimito och Nystad. Det var ett eländigt väder. Det blev många trista farväl i snöyra.

Något slutligt farväl till Åboland blev det aldrig. Jag har hållit kontakt med många vänner och valarbetare under åren.

Den första juli 1982 började jag som landshövding i Nyland.

I intervjuerna bestred jag att jag blev ”satt på hyllan”.  Man förväntas göra så.

Om någon hade hoppats få bort mig från offentligheten gick det alldeles tvärtom. Landshövdingen i Nyland blev ett hett namn i huvudstadens media.

Den nya landshövdingen stod upp och försvarade sitt län och dess befolkning och krävde mera anslag för att lösa problemen.

Jag har aldrig lärt mig så mycket om hur det finska samhället fungerar som jag gjorde som landshövding, tro mig.

Vad än man besökte; kommuner, kulturevenemang, tävlingar, olika seminarier eller jubileumsfester, militärgarnisoner, polisstationer eller Folkets Hus: alltid blev man vänligt mottagen.

När man var landshövding var folk öppna och ärliga när de presenterade sin sak.

 

Politikern blir tjänsteman

Den första juli 1982 gjorde jag min sorti från den politiska scenen och blev en tjänsteman. Jag lämnade partistyrelsen.

 

Varför ville Sorsa ha bort mig?

Jag jobbade effektivt som riksdagsman på många plan.

Vi var dock ofta av olika mening i politiska frågor. Jag höll inte alltid tyst. Vi stod inte varandra nära.

Sorsa var omgiven av yngre medlemmar i riksdagsgruppen. Pirkko Työläjärvi kallade dem en gång för ”pojat” (pojkarna).

Jag stod inte högt i kurs hos dem.

De lär en gång ha betecknat mig som en intrigmakare, ”en giftblandare från Venedig”.

Giftblandare var inte positivt, men att vara en sådan ”från Venedig” var nästan smickrande.

En gång sade Kalevi Sorsa att ”Jacke talar ut innan han riktigt tänker efter.  Så gör inte en bra politiker…”

Men han tillade:

”Han är en förbannat bra jurist.”

När han var talman 1989 tipsade han mig om att jag borde söka till Riksdagens JO.

Tjänsten blev ledig då Olavi Heinonen blev president i Högsta Domstolen.

Mina sju år som landshövding hade fått stämpeln som politiker att suddas ut.

 

Sorsa och fransmännen

På våren 1995 kontaktades jag av de nya finska medlemmarna i EU-parlamentet.

De ville föra fram mitt namn som kandidat för posten som Europeiska ombudsmannen. De fick inte fransmännens stöd. De bad mig tala med Sorsa.

Jag besökte Kalevi Sorsa som var direktör på Finlands bank. Martti Ahtisaari hade blivit vald till president 1994.

Sorsa satt i ett stort, ganska kalt rum.

Inga dokumenthögar låg på bordet.

Någon stress av jobbet märkte man inte.

Han lyssnade på mig och frågade vad en ombudsman gör i EU.

Jag berättade vad jag visste. Så frågade jag om han kunde tala med fransmännen.

Michel Rocard, som kan kände från sina år i Paris, var en inflytelserik medlem i EU-parlamentet.

Sorsa tittade upp. Han smålog. ”Övervakar EU-ombudsmannen kommissionen också? Liikanen behöver minsann litet övervakning”, sa han i skämtsam ton.

– Jo, sade jag, om det gäller dålig administration.

– Okej, jag skriver till Rocard, sa Sorsa.

 

En vaktmästare ledsagade mig ut i vårsolen.

 

“En obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Inte så illa.

 

PS.

Jag hade också tänkt skriva ett avsnitt under titeln ”Förbundet”, men nöjer mig med att hänvisa till Alf-Erik Helsings förträffliga FSD-historik “Med djärva tankar – Finlandssvensk socialdemokrati 1974-2014” från 2017.

Boken beskriver den tiden sakligt och kan köpas bland annat här.

 

 

Olli Heikkonen i ”poeternas land”

Kuva: Foto: Erika Brenner

– Poeter i Nicaragua samlar folket på samma sätt som schlagersångare i Finland, sammanfattar Olli Heikkonen från Finland, en av 130 poeter som deltog i den internationella poesifestivalen i Granada, Nicaragua, ett av Latinamerikas största poesievenemang.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]

”Med djärva tankar” gav god debatt – ”en tydligare vänsterprofil skulle göra partiet gott”

Kuva: Foto: Caroline Lång
Den 6 mars hölls en paneldebatt i Vasa om FSD:s historik. På bilden från vänster Viveca Dahl, Stefan Sjöberg, Alf-Erik Helsing, Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers.

Med flera generationer i panelen gick diskussionen från gamla minnen till djärva nya tankar då FSD:s historik och rörelsens framtid diskuterades i Vasa.

Lue lisää