Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

STM ryhtyi moniin toimiin: “Tarkoituksena on, että rokotuksiin ei tulisi joulutaukoa”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) selvittää monia eri keinoja, joilla koronarokottamista voitaisiin tehostaa niin, ettei rokottamiseen tulisi joulutaukoa. Lisähenkilöstöä tarvittaisiin erityisesti, jos kolmansien rokotteiden rokotusväliä päätettäisiin lyhentää nykyisestä 5-6 kuukaudesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STM toivoo muun muassa työterveyshuoltoa nykyistä vahvemmin mukaan koronarokotuksiin. Asiaa koskevaa asetusta on tarkoitus muuttaa lähiaikoina.

- Asetukseen kirjataan se, että kunnan on selvitettävä työterveyspalvelujen tuottajien mahdollisuus osallistua rokotusten toimeenpanoon, kertoo osastopäällikkö Satu Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Työterveyshuoltoa on jo nyt hyödynnetty rokotuksen antajana, mutta Koskelan mukaan kuvioon on liittynyt esimerkiksi rokotteiden jakeluun ja sopimusmenettelyihin liittyviä ongelmia, kun yhdellä työpaikalla voi olla työntekijöitä useista eri kunnista.

- Sitten toki työterveyshuollon mukana oleminen edellyttää, että on käytössä potilastietojärjestelmät ja Kanta-palveluyhteys.

Kunnan velvollisuudeksi työterveyspalvelujen käyttämistä ei kuitenkaan voi asetuksella säätää, sillä muuten se olisi uusi tehtävä kunnille.

Koskelan mukaan asiaa koskevasta asetuksesta on tänään kuulemistilaisuus ja asetus on tarkoitus esitellä valtioneuvostolle huomenna.

Lisää aiheesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiistaina Ylen A-studiossa pitävänsä tärkeänä kolmansien rokoteannosten vauhdittamista nyt, kun kahdesti rokotettujen suoja alkaa hiipua. Hän kertoi, että koronatoimiin on pyydetty apua eri tahoilta.

Lähihoitajille myös rokotusoikeus?

STM selvittää myös, voisivatko lähihoitajat toimia rokottajina rokotuskoulutuksella. Tällä hetkellä vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut hammaslääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö voi rokotuksen antaa.

– Sen vuoksi tätä lisähenkilöstöä on perinteisesti rekrytoitu sieltä hammashuollon, kouluterveydenhuollon tai neuvolatoiminnan puolelta, Koskela sanoo.

Lähihoitajien rokottamisoikeus vaatisi rokotusasetuksen muuttamista.

Virkamiehet ovat olleet myös yhteydessä moniin eri sote-alan järjestöihin, kuten Suomen sosiaali ja terveys ry:hyn (Soste) ja SPR:ään.

- Olemme saaneet vastauksen, että siellä on vahva intressi olla tukemassa kuntia rokottamisessa, Koskela kertoo.

Kunta voisi tuoda järjestöjen matalan kynnyksen toimitiloihin rokotuspisteitä tai järjestökentältä rekrytoitaisiin lisähenkilöitä tukemaan kuntien rokotustoimintaa kuntien omiin rokotuspisteisiin.

- Tarkoituksena on, että rokotuksiin ei tulisi joulutaukoa, Koskela sanoo.

Opiskelijat ja eläkeläiset mukaan

Myös ammattikorkeakouluihin on oltu yhteydessä, jotta loppuvaiheen opiskelijoita saataisiin mukaan rokotustalkoisiin. STM haluaa myös, että kunnat varmistaisivat, että kaikki halukkaat eläkkeellä olevat sairaanhoitajat ja lääkärit on haalittu mukaan.

Rokottaminen on kuntien vastuulla.

- Nämä on toimenpiteitä, joilla jokaisella voi olla pieni merkitys, mutta kuitenkin merkitystä osana kokonaisuutta, Koskela sanoo.

Ulkopuolisia resursseja voitaisiin käyttää myös tartunnan jäljitykseen. Kaikki koronasta aiheutuvat lisäkustannukset korvataan kehyksen ulkopuolisina menoina täysimääräisesti kunnille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE