Ulkomaat
28.2.2023 10:43 ・ Päivitetty: 28.2.2023 10:47
Stoltenberg Suomen Nato-prosessin jumituksesta: Unkari ei ole kertonut, mitä se haluaa
Unkarin iltalypsyä ei ole kuulunut: Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan maa ei ole esittänyt uusia konkreettisia vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.
Helsingissä vieraileva Jens Stoltenberg ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat medialle jäsenyysprosessin tämän hetken tilanteesta tiistaina.
– Turkin, Suomen ja Ruotsin edustajat neuvottelevat jäsenyyden ratifioinnista Brysselissä ensi viikolla, Stoltenberg kertoo.
Hänen mukaansa neuvotteluissa on saatu ”edistystä”, mutta Stoltenberg ei kysyttäessä halunnut täsmentää mitä tällä tarkoitti.
Turkin näennäiset vaatimukset ovat liittyneet lähinnä Ruotsin aiempaan terrorismilainsäädäntöön ja maiden välisen asekaupan edistämiseen.
UNKARIN ratifiointijarrutukselle ei sen sijaan ole löytynyt järkevää tai edes muuta selitystä kuin Viktor Orbanin pelipolitiikka.
Maan parlamentin käsittelyyn asia voisi tulla jo viikon-parin sisällä, mutta tästä ei ole mitään varmuutta.
Lisää aiheesta
Iltalypsystäkään ei liene kyse, sillä Unkari ei tiettävästi ole esittänyt uusia ehtoja hyväksynnälle.
– En ole kuullut sieltä mistään konkreettisista vaatimuksista, Stoltenberg vakuuttaa. Samaa sanoo Sanna Marin.
– Meille ei ole tällaisia ilmoitettu, Marin kertoo.
NATON jäsenkandidaattien ei kuitenkaan Stoltenbergin mukaan tarvitse olla huolissaan turvallisuudestaan, vaikka käsittelyaika venyykin.
– Suomi ja Ruotsi ovat jo nyt tällä hetkellä suojatummassa asemassa kuin vuosi sitten. Kaikki jäsenmaat hyväksyivät teidät hakuprosessiin. Jos Suomeen tai Ruotsiin nyt kohdistuisi sotilaallinen uhka, on mahdotonta ajatella että Nato ei reagoisi siihen.
Stoltenberg osallistuu Helsingissä Pohjoismaiden sosialidemokraattien yhteistyöjärjestön SAMAK:n vuosikokoukseen. Hän on takavuosina käynyt samassa kokouksessa Norjan työväenpuolueen puoluejohtajana ja pääministerinä.
Stoltenberg kertoo tapaavansa tiistaina myös presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr).
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
27.2.2023 07:54
Turkin ulkoministeri: Nato-neuvottelut jatkuvat 9. maaliskuuta – ”Saatamme erottaa Ruotsin ja Suomen jäsenyysprosessit”
Politiikka
24.2.2023 09:12
Unkarin Orban radiossa: Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksistä äänestäminen vaatii vielä keskusteluja