Opinion

Aktiva och engagerade medborgare utgör grunden vår representativa demokrati

Det första besöket för tio år sedan gav mersmak. I dag arbetar Jacob Storbjörk i riksdagen.

Jag har haft ett starkt samhällsintresse sedan jag gick med i Oxhamns skolas “parlamentsklubb” år 2010. Konceptet med parlamentsklubbar är en del av satsningen “ungdomsparlamentet” som ordnats vartannat år sedan år 1998.

Jacob Storbjörk

Arbetarbladet

 

I parlamentsklubben fick en grupp unga Jakobstadsbor möjlighet att lära sig debattera och påverka, ta reda på saker och förbereda tal. Det hela kulminerade i att vi fick besöka Finlands riksdag. Jag fick till och med äran att vara riksdagsledamot för en dag då jag i plenum fick ställa en fråga till dåvarande jord- och skogsbruksminister Sirkka Liisa Anttila (Cent.) om tillsatsämnen i maten. Alltsammans gav mersmak och jag drömde därefter om att i framtiden få återfinna mig i riksdagen.

 

Den drömmen blev till slut verklighet. Jag har under hösten fått jobba som riksdagsassistent åt FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström och informatör för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Det var också viktigt för mig att fortsätta bo kvar i Jakobstad och sköta mina förtroendeuppdrag i kommunalpolitiken. Jag är tacksam över en förstående arbetsgivare och hoppas att VR skulle under detta år förstå att inte glömma bort oss resenärer som är beroende av goda tågförbindelser till Bennäs tågstation.

 

Det blev minsann inte någon småtråkig politisk höst, tvärtom, den blev synnerligen livlig. Det är inte så ofta man får vara med om en regeringskris och att en ny statsminister väljs under loppet av ens prövotid. Men allt slutade helt gott på många sätt.

 

Sanna Marin (SDP) kommer bli en mycket bra statsminister. Med henne som statsminister fortsätter även regeringsprogrammet som stärker landets två nationalspråk. En grundbult i detta arbete är att tillgodose en god vård och omsorg på ens modersmål. Det att regeringen beviljat fortsatt dygnet runt-vård vid Malmska i Jakobstad och att Vasa centralsjukhus fick fulljour är exempel på två utmärkta prioriteringar.

 

”Jag tycker själv faktiskt vi i Finland är på god väg med att skapa ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle”

 

Det är annars så sant som president Mauno Koivisto lär ha sagt i Kari Nars bok ” Mauno – Optimistisk pessimist”. Riksdagsledamöter kan nog turvis vara riktigt osakliga i plenumsalen. Men väl utanför plenum är alla riksdagsledamöter hur “morjens” som helst, samarbetar gärna och småpratar med alla om allt möjligt. Jag hoppas därför att vi alla kunde ta det som ett lite försenat nyårslöfte att i god anda föra en sakligt grundad diskussion om vart vårt samhälle är på väg. Istället för att genast haka på drevet med hätska inlägg och ogrundade påståenden.

 

Jag tycker själv faktiskt vi i Finland är på god väg med att skapa ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Låt mig lyfta fram två exempel som blev verklighet efter årsskiftet.

 

För det första slopades aktiveringsmodellen. Aktiveringsmodellen behandlade människor på ett omänskligt och orättvist sätt. Den här regeringen är istället övertygad om att stöd och en aktiv sysselsättningspolitik är bättre tillvägagångssätt i målet att få fler människor i jobb.

 

Den andra positiv saken som kommer glädja väldigt många finländare redan denna månad är att de minsta pensionerna i vårt land höjs med 50 euro i månaden och pensioner under 1300 euro med 34 euro i månaden. Konkretiserat så har alltså 600 000 finländare efter årsskiftet fått en höjd pension tack vare regeringens politik. Grundtryggheten höjs också med 20 euro i månaden.

 

Detta är viktiga satsningar som regeringspartierna åstadkommit med enbart sin första statsbudget. Det finns många beslut kvar att fatta och jag lovar att enligt min bästa förmåga och i min roll jobba stenhårt för att utvecklingen går åt rätt håll.

 

Avslutningsvis vill jag önska årets ledamöter i ungdomsparlamentet lycka till i förberedelserna för årets Ungdomsparlament 27.3.2020. Jag håller också tummarna över att så många som möjligt av er från Vasa valkrets får möjlighet att ställa frågor till ansvariga ministrar så som jag fick för cirka 10 år sedan.

 

Jacob Storbjörk – FSD:s 1:a vice ordförande, politices magister och medarbetare i SDP:s
riksdagsgrupp

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE