Opinion

Poststrejken visade vikten av facklig solidaritet

Jacob Storbjörk är nyvald vice ordförande för FSD.

Poststrejken är över. 700 paketsorterare har fått ett avtal och hela branschens arbetsvillkor är tryggade. PAU:s ordförande Heidi Nieminen har varit modig och hennes kamp har varit viktig för alla löntagare i Finland.

Jacob Storbjörk

Arbetarbladet

 

Hela konflikten belyste problemet med avtalsshopping. Avtalsshopping är ett otyg som leder till försämrade arbetsvillkor och osäkerhet på arbetsmarknaden.  Avtalshopping är något som bland annat statsminister Antti Rinne (SDP) i flera uttalanden sagt att skall upphöra i Finland. Nu med en socialdemokratisk ledd regering finns alla förutsättningar att åstadkomma detta.

 

Statens ägarstyrning skall också ses över i enlighet med regeringsprogrammet. Den tidigare borgerliga regeringens löntagarfientliga politik måste städas bort ur alla styrdokument. Annars är vi snart i en liknande situation igen som den vi upplevde med posten. Regeringen har redan kommit på god väg, men allt detta kräver tid för en grundlig behandling. Nu finns förutsättningar för detta då den akuta krisen med poststrejken upphört.

 

Avtalsshopping är något som arbetsmarknadsforskare Mika Helander öppnar upp mycket bra i en ABL-artikel (27.11). Jag är stolt över att vara medlem i fackföreningsrörelsen. Strejkrätten är oerhört viktig för att tillgodose alla arbetstagare goda arbetsvillkor. Utan stridsåtgärder skulle många försämringar på finländsk arbetsmarknad säkert äga rum. Jag är mycket bekymrad över de politiker som under konflikten talat för att begränsa strejkrätten. Vi behöver fokusera på orsakerna till stridsåtgärderna, inte frånta arbetstagare rätten till stridsåtgärder.

 

Jacob Storbjörk nyvald vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater (FSD)

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE