Nyheter

Storbjörk representerade SDP i Kommunförbundets valdebatt

Foto: Topi Lappalainen
Jacob Storbjörk deltog i Kommunförbundets valdebatt på Teams.

FSD:s vice ordförande Jacob Storbjörk från Jakobstad representerade SDP i Kommunförbundets paneldebatt inför kommunalvalet torsdagen den 18 februari. Komikern och imitatorn Christoffer Strandberg ansvarade för underhållningen med bland annat sina imitationer av Sauli Niinistö, Alexander Stubb och Tarja Halonen. Debatten leddes av Kommuntorgets chefredaktör Dan Lolax.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

De övriga partiernas företrädare var kristdemokraten Tommy Björkskog från Nådendal, samlingspartisten Maija Elenius från Pargas, vänsterförbundaren Birgitta Gran från Hangö, centerpartisten Sami Koskinen från Jakobstad, sannfinländaren Lulu Ranne från Tavastehus, de grönas Tuula Närvä från Vasa, SFP:s Anna Bertills från Vörå samt Joel Harkimo från Helsingfors som representerade Rörelse Nu.

 

– Öppenhet och demokrati ska prägla beslutsfattandet, konstaterade Storbjörk i sitt öppningsanförande. Jakobstad var den enda kommunen som hade två företrädare i debatten.

 

Det nyaste riksdagspartiet Rörelse Nu företräddes av en av partiets främsta profiler Joel Harkimo som har blivit invald i Helsingfors stadsfullmäktige som samlingspartist men har bytt fullmäktigegrupp 2019. Harkimo var en av dem som kunde tänka sig skjuta på kommunalvalets tidpunkt.

 

– Det är ännu möjligt att flytta. Kommunalvalet är otroligt viktigt men jag anser att hälsan är viktigast av allt, sade Harkimo.

 

Storbjörk betonade att i undantagsförhållandena gäller det att göra allt för att valet ska vara tryggt.

 

– Vi kan utöka öppettider på röstningsställen, ha fler röstningsställen och satsa på hemmaröstning.

 

SFP:s Bertills var tveksam till att senarelägga valet med tanke på att man ändå inte kan veta vad coronaläget kommer att vara några månader senare.

 

– Jag skulle vara försiktig ur demokratisynvinkel att skjuta på, konstaterade Bertills.

 

Sannfinländarnas Ranne var den enda riksdagsledamoten som deltog i debatten. Hon företrädde konsekvent en nedskärningspolitik också när social- och hälsovården diskuterades.

 

– Vi ska ha en stabil ekonomi och minska på utgifterna, kommenterade Ranne.

 

Storbjörk betonade att vårdreformen syftar på att alla ska ha god vård oavsett var de bor.

 

– Vi tryggar vården, var SDP:s budskap i debatten.

 

På tal om invandringen hänvisade Ranne till invandrarnas högre arbetslöshetssiffror. Storbjörk underströk vikten av den insats som kommunerna gör för integrationen.

 

– Det är viktigt att satsa på integrationen och språkundervisningen, sade Storbjörk som var av den åsikten att en inkluderande stad byggs med hjälp av den fria bildningen. Arbiskurser och bibliotek har stor betydelse för integrationen enligt Storbjörk.

 

De grönas Närvä talade om en företagarvänlig stad.

 

– I Vasa har vi energiklustret och småföretagen, betonade Närvä som såg sin stad som en förebild i det hänseendet.

 

Storbjörk var av den åsikten att man ska vara försiktig med budgeteringen.

 

– Det är inte kvartalsekonomi som gäller utan man ska satsa långsiktigt.

 

Harkimo var missnöjd med att Helsingfors ekonomi är så mycket på plussidan.

 

– Jag tycker inte att en stad ska göra vinst. Man ska satsa på medborgarna eller sänka skatterna, sade Harkimo.

 

Bertills påpekade att coronaläget har gjort det ekonomiska läget oförutsebart åtminstone på kort sikt.

 

– Man kan alltid vara efterklok. Vi vet inte vilken effekt tiden har på vår ekonomi. Många har det jättesvårt, konstaterade Bertills.

 

Den enda i debatten som motsatte sig kommunernas fulla satsningar på att uppnå ett koldioxidneutralt Finland år 2035 var sannfinländaren Ranne.

 

– Det är rimligt att kommunerna gör något men små och medelstora kommuner kan göra investeringar i miljön bara när det är ekonomiskt lönande för kommunerna, påstod Ranne.

 

– Jag stöder självklart hållbarhetsmålen, kontrade Storbjörk som lyfte fram Jakobstads satsningar på cirkulär ekonomi i form av biogas.

 

– Om man tillvaratar den gröna tillväxten och digitaliseringen kan det leda till framgångsrika regioner och kommuner, underströk Storbjörk.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE