Huvudnyheter
7.2.2021 08:24 ・ Uppdaterad: 7.2.2021 09:34
Erica Helin är företagaren med hjärtat till vänster
FSD:s andra vice ordförande Erica Helin från Skärgårdens Socialdemokrater kandiderar i kommunalvalet i Pargas. Hennes socialdemokratiska linje beaktar småföretagarnas intressen, samtidigt som hon profilerar sig som vänstersocialdemokrat.
Helin vill ha ett småföretagarvänligare parti som generellt profilerar sig tydligt till vänster.
– Inga frågor är så små att man inte behöver bry sig, svarar Helin när man frågar henne om vilken fråga hon profilerar sig med i kommunalvalet 2021.
Hon har suttit i bygg- och miljönämnden i Pargas i fyra år och har erfarenhet av social- och hälsovårdsnämnden från tidigare. Helin upplever helt enkelt att hon är redo att ta an alla frågor som rör Pargas och att hon har blivit väl insatt i kommunens ärenden i största allmänhet.
Som småföretagare kommer det naturligt för Helin att hon vill lyfta företagarfrågorna inom partiet och i politiken.
– Det kan väcka förundran att man är socialdemokrat och företagare, konstaterar Helin om mottagandet hon ibland får.
– Småföretagarnas situation är långt samma som de som är anställda på personalpooler har det, konstaterar Helin.
I företagarfrågan vill hon att också socialdemokraterna själva i allt högre grad ser det naturligt att småföretagare om vilka uppfattas som arbetare.
– Vi är ett arbetarparti och arbetarna är till en betydande del småföretagare, framhåller Helin.
– Med några få anställda är det hårt och småföretagarna är den nya lågbetalda arbetskraften. Också i coronakrisen klarar sig de stora företagen bättre. Det var fel att inte ordna exempelvis julmarknader som är livsviktiga för småföretagare och kan hållas utomhus samtidigt som väldigt många fick trängas inomhus i en supermarket.
– Det är inte alltid så jättehejsan att vara småföretagare, kommenterar Helin och vill att SDP ska tydligare lyfta fram just småföretagarnas intressen.
– På samma sätt som vi har genustänk och miljötänk, gäller det att ha företagartänk och företagarkonsekvensanalys.
Helin berömmer minister Ville Skinnaris insatser för mellanstora företag men upplever att just ensamföretagarna och de som har några få anställda borde synas tydligare i SDP:s politik.
– Vi är på väg mot en kultur där var och en är sin arbetsgivare men det är inte för alla att vara egenföretagare. Allt detta med lov, tillstånd och skatter innebär en enorm byråkrati för småföretagarna.
Enligt Helin är det lättare för mellanskiktet och storföretagen att sköta byråkratin, det finns flera anställda, större muskler helt enkelt.
– Det blir lätt utbrända människor och personliga konkurser för egenföretagare, här borde facket också se den här nya typen av dagdrivarkategorin.
Om profileringen som småföretagarvänlig inte automatiskt medför ett stämpel som vänstersocialdemokrat, framhåller Helin att det är välfärdsstaten och vänsterpolitiken som är helt centrala för henne.
– Rättviseprincipen är den absolut viktigaste för socialdemokraterna. Alla ska behandlas i mån om möjlighet lika.
– Jag kan inte ens förstå människor som skulle vilja ha privat sjukvård eller privat skola. Jag vill att sjukvården finns där för alla oberoende plånbokens tjocklek och en jämlik grundskola är en av grundbultarna i en demokrati, säger Helin.
Historiskt sett hänvisar hon till Finland före andra världskriget som var ett rätt så högersinnat land. Hon påpekar att andra världskriget ledde till att man uppfattade samhörigheten över klassgränserna.
– Bombplan gör inte skillnad på fattiga och rika eller arbetare och borgare. Innan dess klarade vi inte av att vara nordiska, poängterar hon med syftning på välfärdsstaten.
– Ju bättre vi har det, desto enklare är det att titta till sig själv, säger Helin och menar att svåra tider kan ha en sammansvetsande effekt, kanske det kan komma någonting gott ur coronaåret.
– Nu har vi det bra med en socialdemokratiskt ledd regering men det finns de som delar upp människor i vi och dom. Den mörka högern finns i hela Europa och de som dras till den nya ytterhögern bryr sig inte om de fattiga.
Främlingsfientligheten ser hon som ett första skede i indelningen i vi och dom som kan dras hur långt som helst.
– Om man utan anledning hatar invandrare, ska man inte tro att hatet ska upphöra bara för att ytterhögern får kontroll över invandringspolitiken.
Efter att ha klargjort för sin inkluderande vänsterpolitiska profil återvänder Helin till kommunalpolitiken och Pargas.
– Alla kommuner kämpar med sin ekonomi nu när det är svåra ekonomiska tider, men tillika är det spännande tider att vara kommunpolitiker.
En sak som Helin ser som avgörande är hur social- och hälsovårdsreformen kommer att inverka i praktiken.
Om kommunekonomin nämner hon lånebördan och statens ansvar i exceptionella tider.
– Kan kommunerna göra investeringar i framtiden eller måste staten gå in och försäkra lånemöjligheterna i och med att kommunernas relativa skuldbörda ökar och fastighetsmassan minskar?
Förlängd läroplikt är en annan viktig reform som Helin nämner bland de stora frågorna de kommande åren.
– Det blir utmanande och intressanta fyra år. Man måste våga förändra och utveckla sig fast det är alltid lättare och tryggare att köra med det samma invanda. Det är viktigt för Pargas att inte stagnera i det vad man en gång har varit utan prova förändring och våga vara kreativa, avslutar Helin som inte tänker välja den lätta vägen.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Opinion
Nyheter
Nyheter