Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

STT: EU:n neuvoston oikeuspalvelulta vihreää valoa elpymisrahastolle

STT:n tietojen mukaan Euroopan unionin neuvoston oikeudellinen palvelu katsoo selvityksessään, että EU:n perussopimukset mahdollistavat EU-komission ehdottaman elpymisvälineen kaltaisen mekanismin perustamisen. Muun muassa Suomi oli pyytänyt asiasta selvitystä.

STT:n näkemän osion mukaan selvityksessä kuitenkin todetaan muun muassa, että väline ei saa johtaa EU:n yhteisen budjetin epätasapainoon. Mittava selvitys toimitettiin jäsenmaille torstaina.

Koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi EU-komissio on ehdottanut, että monivuotisen budjetin yhteyteen perustetaan 750 miljardin euron elpymisväline, joka rahoitetaan yhteisellä lainalla. Laina on tarkoitus taata kasvattamalla budjetin liikkumavaraa eli rahoituskehyksen omien varojen kattoa.

Elpymisvälineestä jaettaisiin noin 500 miljardia euroa jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Elpymisväline kytkeytyy tiiviisti yhteiseen budjettiin, joten tukirahat ohjattaisiin jäsenmaille budjetin rahoitusohjelmien kautta.

Neuvoston oikeudellisen palvelun selvityksessä korostetaan, että lainatut varat tulee ohjata ohjelmiin, jotka ovat luonteeltaan budjettia täydentäviä. Näin ne olisivat erillään vuotuisista menoista ja tuloista, ja budjettiteknisestä näkökulmasta epätasapainoa ei syntyisi.

EU:n periaatteiden mukaan budjetin tulojen ja menojen tulee olla tasapainossa.

Oikeudellinen perusta herättänyt huolta

Komission ehdotus yhteisestä lainasta on mittakaavaltaan poikkeuksellinen, ja sen oikeudellinen perusta onkin herättänyt keskustelua.

Suomessa esimerkiksi perustuslakivaliokunta on esittänyt huolen siitä, että EU:n elpymissuunnitelma ei välttämättä kaikilta osin ole EU:n oikeuden mukainen.

EU-maiden johtajat neuvottelivat elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista ensimmäisen kerran juhannusaattona. Kokouksen jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että oikeudelliset kysymykset eivät merkittävästi nousseet muiden jäsenmaiden puheenvuoroissa esille.

Hallitus on jo aiemmin linjannut, ettei Suomi voi hyväksyä komission elpymisväline-esitystä sellaisenaan, vaan haluaa siihen muutoksia. Hallitus on muun muassa linjannut, että elpymisvälineen kokoa tulisi pienentää ja siitä jaettavien lainojen määrää kasvattaa suhteessa tukiin.

Tällä hetkellä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel käy kahdenvälisiä keskusteluja jäsenmaiden kanssa. Michelin tehtävänä on laatia kompromissiehdotus elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista, jotka muodostavat yhdessä noin 1 850 miljardin euron kokonaisuuden.

EU-johtajat kohtaavat seuraavan kerran heinäkuun puolivälissä ylimääräisessä huippukokouksessa.
STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE