Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

25.7.2025 11:42 ・ Päivitetty: 25.7.2025 11:42

Stubb Gazan nälänhädästä: ”Tuomittavaa ja häpeällistä”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Presidentti Stubbin mukaan Suomi keskustelee tiiviisti keskeisten eurooppalaisten liittolaistensa kanssa seuraavista toimista Israelin suhteen.

Presidentti Alexander Stubb sanoo, että Gazassa siviilien kärsimykset käyvät yhä epäinhimillisemmiksi. Stubb sanoo, että Gazassa todistetaan ihmisen aiheuttamaa nälänhätää, mikä on hänen mukaansa tuomittavaa ja häpeällistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Stubb otti Gazan tilanteeseen kantaa viestipalvelu X:ssä perjantaina. Viestissään Stubb vetoaa, että Israelin tulee antaa YK:n ja kansalaisjärjestön tehdä työnsä alueella viivytyksettä.

-  Israelin hallituksen malli humanitaarisen avun toimittamiseksi ei toimi. Elintärkeä apu ei pääse perille, ja satoja ihmisiä on ammuttu heidän hakiessaan ruokaa, Stubb sanoo.

Hän kuvailee tilannetta kestämättömäksi Gazan siviileille ja sanoo, että sodan on loputtava nyt.

-  Vaadimme osapuolia sopimaan välittömästi tulitauosta ja panttivankien vapauttamisesta, joiden perheet odottavat heitä edelleen kotiin.

Stubb lisää, että Suomi on sitoutunut Israelin ja Palestiinan kahden valtion malliin YK:n päätöslauselmien mukaisesti. Hänen mukaansa Suomi keskustelee tiiviisti keskeisten eurooppalaisten liittolaistensa kanssa seuraavista toimista perustuen Suomen kantoihin.

EUROOPAN isoista maista ainakin Britannia, Ranska ja Saksa aikovat keskustella Gazan humanitaarisesta kriisistä perjantaina. Asiasta kertoi Britannian pääministeri Keir Starmer torstaina. Hän kutsui kumppanimaiden kanssa käytävää keskustelua hätäpuheluksi.

Maiden on Starmerin mukaan tarkoitus keskustella ainakin siitä, miten tappaminen saadaan loppumaan ja miten alueen nälänhädästä kärsiville ihmisille saadaan ruokaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi torstaina, että Ranska aikoo tunnustaa Palestiinan valtion YK:n yleiskokouksessa syyskuussa.

-  Kiireellinen prioriteetti tällä hetkellä on Gazan sodan lopettaminen ja siviiliväestön pelastaminen, Macron kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Jos Ranska lasketaan mukaan, Palestiinan valtion tunnustaa uutistoimisto AFP:n laskemien mukaan nyt 142 maata. Israel ja Yhdysvallat vastustavat voimakkaasti Palestiinan valtion tunnustamista.

YK:N ihmisoikeusvaltuutetun toimisto kertoi tiistaina, että Israelin asevoimat on surmannut yli tuhat Gazan avustuspisteille ruoka-apua hakemaan tullutta palestiinalaista toukokuun loppupuolelta lähtien.

Toukokuussa suurimmasta osasta Gazan avustuksesta alkoi vastata Yhdysvaltojen ja Israelin tukema Gaza Humanitarian Foundation (GHF).

Kiistanalaista GHF:n toimintaa ovat varjostaneet lähes päivittäiset raportit siitä, kuinka israelilaisjoukot tulittavat ruoka-apua odottavia ihmisiä.

Keskiviikkona yli sata avustus- ja ihmisoikeusjärjestöä taas varoitti nälkiintymisen leviämisestä Gazan kaistalla. Järjestöjen mukaan Gazan ulkopuolella odottaa tonneittain avustustarvikkeita, mutta niiden levittäminen on estetty.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU