Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb: Ukrainan JEF-jäsenyydestä keskusteltiin – ”Päädyimme siihen, että tämä on tässä vaiheessa liian aikaista”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ukrainalle ei vielä avautunut ovea puolustusyhteistyötä tekevien JEF-maiden ryhmään Tallinnan JEF-päämieskokouksessa. Presidentti Alexander Stubbin mukaan asiasta keskusteltiin kyllä, mutta jäsenyyttä ei koettu tässä vaiheessa ajankohtaiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

JEF (Joint Expeditionary Force) on Britannian johtama kymmenen maan puolustusyhteistyökehys, johon kuuluvat Britannian ohella Hollanti, Pohjoismaat ja Baltian maat.

Ryhmä keskittyy erityisesti Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueen puolustukseen, mutta myös Ukrainan jäsenyys nousi Tallinnan kaksipäiväisessä kokouksessa esille. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui keskusteluihin videoyhteyden välityksellä.

-  Päädyimme siihen, että tämä on tässä vaiheessa liian aikaista, Stubb kertoi lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Tallinnassa kokouksen kulisseissa on pohdittu myös Puolan ja Saksan mahdollista JEF-jäsenyyttä. Ne ovat ainoat Itämeren Nato-maat, jotka eivät kuulu ryhmään. Stubb on avoin JEF-yhteistyön laajentamiselle.

-  Ehkä pitkässä juoksussa voisi harkita myös muiden Nato-maiden mukaantuloa tähän kokoonpanoon, erityisesti niiden jotka ovat Itämeren ympärillä, Stubb kommentoi.

TALLINNAN kokous oli Stubbin ensimmäinen JEF-kokous presidenttinä. Hän sanoi havainneensa, että JEF on hyvinkin hyödyllinen formaatti Suomelle.

Lisää aiheesta

-  Se oli hyödyllinen ennen kuin meistä tuli Nato-jäseniä, mutta se on erityisen hyödyllinen juuri nyt monellakin tapaa.

JEF tehostaa Itämeren maiden yhteistyötä Britannian kanssa. Britannia on eurooppalaisena ydinasevaltana yksi Suomen avainliittolaisista.

Tallinnassa keskustelujen ykkösteema oli Ukraina. JEF-maat olivat yhtä mieltä siitä, että vaikka ilmassa on nyt keskusteluja tulitauko- ja rauhanneuvotteluista, Ukrainan tukemista pitää jatkaa.

Presidentin mukaan se, missä vaiheessa Ukraina haluaa neuvotella tulitauosta ja sen jälkeen rauhansopimuksesta, on Ukrainan itsensä päätettävissä.

Liittolaisten päätettävissä puolestaan on se, kutsutaanko Ukrainaa Natoon. Pitkässä juoksussa Suomi tukee Ukrainan Nato-jäsenyyttä, Stubb sanoi.

-  Meidän tehtävämme on myös saada kaikki Nato-liittolaiset pitkässä juoksussa samalle linjalle. Se ei ole tämän päivän päälle, mutta varmasti tulee olemaan hyvin keskeinen keskustelun aihe seuraavien kuukausien aikana.

JEF-jäsenyys ei olisi keino turvatakuiden tarjoamiseksi Ukrainalle, vaan se tarjoaisi samanlaista sotilaallista yhteistyötä kuin nykyisille JEF-maille.

-  Kun me puhumme turvatakuista ja jäsenyyksistä, turvatakuiden ydin tulee Natosta ja viitosartiklasta, Stubb painotti.

Jos Ukrainalle räätälöitäisiin JEFin kautta jonkinlainen turvatakuiden ”a la carte -ratkaisu”, sillä olisi Stubbin mukaan seurausvaikutuksia myös Natoon.

SAAPUESSAAN JEF-kokoukseen Stubb kommentoi rauhanturvaajien lähettämistä Ukrainaan. Se on hänen mielestään liian aikaista.

Stubbin mielestä kymmenientuhansien rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan tilanteessa, jossa Ukrainalla ei vielä olisi pitäviä turvatakuita, ei olisi kestävällä pohjalla vaan lisäisi eskalaation riskiä.

Tallinnassa sovittiin, että vuoden 2026 JEF-kokous järjestetään Suomessa. Ensi vuoden kokous pidetään Norjassa.

Anssi Rulamo / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE