Politiikka

Stubbilta meni usko Yhdysvaltoihin: ”Ei kykene enää olemaan globaali johtaja”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen pääministeri Alexander Stubb käytti tänään puolueensa ryhmäpuheenvuoron, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi eduskunnassa ilmoituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ja EU-toimintaympäristön muutoksista.

Puheensa aluksi Stubb totesi puhuvansa salin edestä ensi kerran kansanedustajana, jolloin hän ei ole ministeriasemassa.

Hän totesi, ettei itse usko enää siihen, että Yhdysvallat kykenee olemaan globaali johtaja.

– Maa, joka sanoo ei globalisaatiolle. Maa, joka sanoo kyllä protektionismille. Maa, joka haluaa rakentaa muureja. Maa, joka uskoo protektionismiin ei kerta kaikkiaan voi johtaa tätä. Ja silloin me ajaudumme tilanteeseen, jossa syntyy vahva tyhjiö ja tällä hetkellä on kyse siitä, kuka sen valtatyhjiön täyttää ja missä muodossa. Kykeneekö EU siihen, mitä tekee Kiina, mitä tekee vaikkapa Venäjä, kaupan saralla, turvallisuuden saralla, ilmastomuutoksen saralla? Stubb sanoi.

Hieman hänen puheensa jälkeen täysistuntosaliin tuli median kautta tieto, että USA:n presidentti Donald Trump olisi irrottautumassa Pariisin ilmastosopimuksesta.

EU:n tulevaisuudesta Stubb totesi uskovansa siihen, ettää Ranska ja Saksa tulevat muodostamaan samantyyppisen akselin, joka muodostettiin 1950-luvulla ja he tulevat pitkälti johtamaan prosessia.

– Uskon vahvasti siihen, että maahanmuuttoon, euroon, terrorisminvastaiseen taisteluun ja talouteen on vain yhteisiä ratkaisuja. Jos meillä Euroopan tasolla on yhteisiä ongelmia, niihin löytyy vain ja ainoastaan yhteisiä ratkaisuja.

Puheenvuoronsa päätteeksi Stubb kehotti puolustamaan länsimaisia arvoja, vahvistamaan kansainvälisiä instituutioita, syventämään EU-yhteistyötä, tukemaan kansainvälistä oikeutta ja rauhanvälitystä, vaalimaan hyviä kahdenvälisiä suhteita eri maiden kesken, olemaan valmis nopeaankin muutokseen ja luomaan turvallisuutta epävarmuuden aikana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat