Politiikka
2.10.2018 14:39 ・ Päivitetty: 2.10.2018 14:39
Stubbilta odotettu viesti – toivottaa EPP:n erikoisella tavalla tervetulleeksi Helsinkiin – ”vaatii kanttia”
Alexander Stubb vahvistaa, että hän lähtee tavoittelemaan Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkuutta ja tähtää näin komission puheenjohtajaksi.
EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuun 7. ja 8. päivä Helsingissä. Valittu henkilö on puolueen keulakuva kevään EU-parlamenttivaaleissa ja ehdokas komission puheenjohtajaksi.
Stubb kertoo kampanjoivansa eurooppalaisten arvojen puolesta. Niitä ovat ihmisarvon kunnioitus, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeudet, mukaan lukien vähemmistöjen oikeudet, kuten hän kirjoittaa EPP:läisille lähettämässään kirjeessä.
– Olen vakuuttunut, että nämä arvot ovat Euroopan perusta, ja puolustan niitä komission puheenjohtajana, Stubb kirjoittaa.
Näin hän asemoi itseään samalla vastapariksi saksalaiselle kilpakumppanilleen Manfred Weberille, joka edustaa Stubbiin verrattuna ehkä puolueen konservatiivisempaa laitaa.
Kirjeessään Stubb toivottaa EPP:läisen puolueväen tervetulleeksi Helsinkiin. Tulo marraskuiseen, pimeään ja kylmään, Suomeen vaatii hänen mukaansa kanttia.
Kärkiehdokaskisasta saattaa tulla kahdenvälinen.
Lisää aiheesta
Stubb aikoo ottaa viisi viikkoa vapaata Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävästä kampanjointia varten. Hänen tavoitteenaan on vierailla mahdollisimman monessa EU:n pääkaupungissa.
Kokoomuksen eurooppalainen emopuolue on EU-parlamentin suurin. Jos puolue pysyy isoimpana myös seuraavissa vaaleissa, kärkiehdokkaalla on mahdollisuus nousta komission johtoon.
Stubbin ehdokkuutta osattiin odottaa, sillä hän on kiertänyt tiiviisti Euroopan pääkaupungeissa ja antanut haastatteluita kansainväliselle medialle.
Kärkiehdokaskisasta saattaa tulla kahdenvälinen. Mukaan odotettiin myös brexit-neuvottelija Michel Barnieria, mutta hän jättäytyi pois neuvottelukiireisiinsä vedoten.
Barnierin jääminen pois saattaa parantaa Stubbin mahdollisuuksia nousta EPP:n kärkiehdokkaaksi. Ranskalainen ei kuitenkaan sanonut, ettei olisi käytössä komission johtoon.
Kärkiehdokasmenettely ei nimittäin ole kiveen hakattu. Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on arvostellut järjestelyä.
Vaalien jälkeen jää nähtäväksi, onko vaalitulos niin selvä, että jäsenmaat esittävät suurimman puolueen kärkiehdokasta komission johtoon. Viime kädessä komission puheenjohtajasta äänestää Euroopan parlamentti.
STT–ANNIINA LUOTONEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.