Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

27.9.2024 14:46 ・ Päivitetty: 27.9.2024 14:46

Suomalainen sotilasasiantuntija: ”Maaoperaation hinta Libanonissa on varmaan aika kova”

AFP / LEHTIKUVA / JALAA MAREY

Lähi-idässä pelätty maasota Israelin ja libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin välillä näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltojen ja Ranskan esitys 21 päivän tulitauosta on kaikunut kuuroille korville Israelissa, joka valmistautuu täyttä höyryä maahyökkäykseen.

-  Se on kutsumassa reserviläisiä palvelukseen ja on moukaroinut Libanonin maaperää – valmistellut taistelutilaa siihen, että maahyökkäys on mahdollista aloittaa. Kynnys siihen on kuitenkin korkea, arvioi STT:lle Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen osastopäällikkö, everstiluutnantti Juha Mäkelä.

Nimettömänä esiintynyt israelilainen turvallisuuslähde kommentoi perjantaina toimittajille, että mahdollinen maahyökkäys Libanoniin pyrittäisiin pitämään ”mahdollisimman lyhyenä”.

Mäkelän mukaan Israelin tavoitteena näyttää olevan puskurivyöhykkeen luominen Etelä-Libanoniin Israelin vastaiselle rajalle, jotta Hizbollahin lyhyen kantaman rakettitulen alta evakkoon lähteneet Pohjois-Israelin asukkaat voisivat palata asuinsijoilleen.

Mainos

-  Etelä-Libanonin alueiden kontrollia ei kykene saavuttamaan muulla kuin maaoperaatiolla, Mäkelä sanoo.

Loppuviikosta Israel jatkoi iskujaan Hizbollahin kohteisiin. Hizbollah puolestaan kohdisti iskuja Pohjois-Israelin kaupunkeihin, kertoi israelilaislehti Haaretz perjantaina.

JOS ISRAEL ryhtyisi maahyökkäykseen Etelä-Libanonissa, se joutuisi arvatenkin maksamaan korkean hinnan puskurivyöhykkeen luomisesta. Israelille pitkän kantaman ilmasodan käynti on ollut Mäkelän mukaan verrattain kustannustehokasta, sillä Hizbollahilla ei ole asejärjestelmiä, joilla se voisi torjua esimerkiksi hävittäjiä.

-  Maaoperaation hinta on varmaan aika kova, sillä silloin puntit ovat paljon enemmän tasan. — Maahyökkäyksessä on se haaste, ettei voida enää hyödyntää teknologian tuomaa ylivoimaa, vaan silloin ollaan hyvin lyhyillä etäisyyksillä ja on erittäin todennäköistä, että sotilaiden tappiot nousevat.

Koska Hizbollahilla on käytössään myös asejärjestelmiä, jotka kantavat koko Israelin maaperälle, Israelin puskurivyöhykkeestä saama hyöty olisi Mäkelän mukaan kyseenalainen – vaikka sillä estettäisiinkin lyhyen kantaman rakettien ampuminen. Samaan aikaan riskit olisivat suuret.

-  Se on juuri sitä puolustustaistelua, johon Hizbollah on valmistautunut.

HIZBOLLAHIA ovat viime viikkoina heikentäneet viestintälaitteiden räjähdykset, joissa tiettävästi haavoittui tuhansia järjestön jäseniä, sekä johtoporrasta surmanneet Israelin ilmaiskut. Tavallisia taistelijoita Hizbollahilla on silti heittää Israelin tielle.

-  Israelilla on tietysti miesmääräisesti ja teknologisesti selvä ylivoima, mutta kun Hizbollah tuntee alueen, niin pienilläkin kolmen hengen sinkopartioilla saadaan paljon vahinkoa aikaan ja kyetään hidastamaan etenemistä, Mäkelä sanoo.

Jos Israel käynnistää laajan maahyökkäyksen, myös suomalaisilla sotilailla olisi oma pieni roolinsa näytelmässä. Etelä-Libanonissa on YK:n pitkäaikainen Unifil-rauhanturvaoperaatio, johon osallistuu noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa.

-  Jos maaoperaatio alkaisi, Israelin joukot käytännössä tunkeutuisivat sen demilitarisoidun alueen eli Unifilin vastuualueen lävitse. Se olisi sitten tietysti äärimmäisen vaikea tilanne kaikille, Mäkelä arvioi.

Lassi Lapintie / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU