Ulkomaat

Suomalaisarvio: ”Nimitys odottamaton” – FBI:n ex-johtaja tutkii Trumpin Venäjä-kytköksiä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi STT:lle, että Yhdysvaltain oikeusministeriön tekemä Venäjä-tutkinnan johtajanimitys kertoo tutkinnan tilanteen vakavuudesta. Tutkintaa on ravistellut muun muassa liittovaltion poliisin FBI:n johtajan erottaminen.

Aaltola pitää johtajanimitystä odottamattomana, sillä presidentti Donald Trumpin hallinnon halu haudata Venäjä-tutkinta on ollut suuri.

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri ilmoitti varhain tänään Suomen aikaa, että FBI:n entinen johtaja Robert Mueller (kuvassa) on nimitetty Venäjä-tutkinnan johtoon.  Asiasta kertoi apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein.

Tutkinnassa on kyse Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin viime vuonna sekä mahdollisista kytköksistä presidentti Donald Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä.

Washington Postin mukaan Rosenstein sanoo tiedotteessa, että hän päätti asiasta ainutlaatuisten olosuhteiden ja tutkinnan saaman suuren huomion takia.

– Päätökseni ei tarkoita, että rikoksia olisi tapahtunut tai että mitkään syytteet olisivat taattuja. En ole tullut sellaiseen lopputulokseen, Rosenstein sanoi tiedotteessa.

CNN kertoo, että Rosensteinin allekirjoittamassa päätöksessä sanotaan, että erikoissyyttäjänä Muellerilla on valtuudet nostaa liittovaltion syytteitä tutkinnan perusteella.

Rosensteinin mukaan välttääkseen mahdolliset eturistiriidat Mueller on suostunut irtisanoutumaan lakifirmasta, jossa hän on ollut töissä. Mueller toimi FBI:n johdossa vuosina 2001–2013.

Päätös on nähty myönnytyksenä demokraateille, jotka ovat yhä kovaäänisemmin vaatineet, että tutkintaa pitäisi johtaa oikeusministeriöstä irrallaan oleva taho. Oikeusministeriön ilmoitus Muellerin nimittämisestä saikin ensireaktioissa kiitosta.

Muellerilla on valtuudet nostaa syytteitä tutkinnan perusteella.

Esimerkiksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi Twitterissä, että Muellerin nimitys on hyvä ensiaskel. Tiedotteessaan Pelosi painottaa, että Trumpin hallinnon on varmistettava, että Muellerilla on tarvittavat resurssit ja itsenäisyys tutkinnan toteuttamiseksi.

Puolestaan senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer tviittasi, että Mueller on juuri oikea valinta erikoissyyttäjäksi Venäjä-tutkintaan.

– Minulla on nyt huomattavasti parempi luottamus siihen, että tutkinta pysyy faktoissa, mihin tahansa ne johtavatkaan, hän tviittasi.

Myös senaatin tiedustelukomitean johto toivotti Muellerin nimityksen tervetulleeksi, kertoo Guardian. Komitean puheenjohtaja Richard Burr ja varapuheenjohtaja Mark Warner sanovat lehden mukaan, että päätös on positiivista kehitystä, joka antaa amerikkalaisille varmuutta siihen, että tutkinta tehdään oikeudenmukaisesti ja vapaana poliittisesta vaikuttamisesta.

Trump sanoo Valkoisen talon julkaisemassa tiedotteessa, että kuten hän on monta kertaa sanonut, perusteellinen tutkinta tulee vahvistamaan sen, ettei hänen kampanjansa ole juonitellut minkään ulkomaalaisen toimijan kanssa.

Tiedotteessa Trump sanoo myös odottavansa, että tutkinta saadaan päätökseen nopeasti. Tiedotteessa Trump ei kuitenkaan suoraan viitannut Muellerin nimittämisuutiseen.

Tiedote julkaistiin pian apulaisoikeusministeri Rosensteinin ilmoituksen jälkeen.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat