Suomalaiset ovat varsinaisia jänishousuja tässäkin lajissa – Asiantuntija: ”Mikä on harmi”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Neljäsosa suomalaisista ei tiedä, millainen sijoittaminen heitä kiinnostaa tai miten se pitäisi tehdä. Lisäksi riskinottohalukkuus on yleisesti matala. Erityisesti naisten ja miesten välillä on eroja, miten paljon he haluavat ottaa riskiä, selviää finanssikonserni Investiumin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksesta selviää myös, että sijoittavien suomalaisten riskinottohalukkuus sijoituksille on matala. Puolet säästää tai sijoittaa alle viiden vuoden aikavälille.

Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen pitää lyhytjänteistä sijoittamista ja matalaa riskinottoa hankalana yhdistelmänä.

– Sillä yksinkertaistetusti tuotto kasvaa joko ajan kanssa tai rohkeilla päätöksillä. Nämä tulokset kielivät, että suomalaisen sijoitusymmärrys on heikkoa, mikä on harmi. Sillä sijoittamisen avulla moni voisi saada varoistaan enemmän irti, varsinkin jos heiltä löytyy säästötileillä makaavaa rahaa.

Tutkimuksesta selviää, että sijoittavat tai jo säästävät suomalaiset kääntyvät mielellään sijoitusneuvojan puoleen. Yli kolme viidestä arvostaa sijoitusneuvojan näkemystä sijoittaessaan tai säästäessään. Lisäksi lähes neljä viidesosaa suomalaisista sijoittajista kertoo, että arvostaa henkilökohtaista palvelua.

– Jos omaa osaamista sijoittamisesta ei löydy, mutta haluaa silti sijoittaa, on ammattilaisen apu tärkeää. Vaikka ammattilaisen osaamista käyttäisikin, kannustaisin silti kaikkia tutustumaan sijoittamisen perusteisiin, Laitinen opastaa.

Haluaisin kannustaa erityisesti naisia aloittamaan sijoittamisen jo nuorena.

Tutkimuksesta selviää, että miesten riskinottohalukkuus sijoituksilleen on suurempaa kuin naisten. Yli puolilla naisista (52 %) se on matala, kun miehillä vastaava luku on 38 prosenttia. Suomalaiset eivät myöskään koe sijoittamista pitkällä aikavälillä houkuttelevaksi. Miehistä lähes puolet (46 %) säästää tai sijoittaa alle viiden vuoden ajalle, kun naisista lyhyelle aikavälille sijoittaa yli puolet (56 %).

– Turvallisuushakuisuus on toki myös hyve. Mutta mitä pidempijänteisesti malttaa sijoittaa, sen pienemmillä kuukausisummilla voi kerryttää korkoa korolle ja sitä paremmin sijoitukset sietävät korkeampaa riskiä. Siksi haluaisinkin kannustaa erityisesti naisia aloittamaan sijoittamisen jo nuorena, Laitinen neuvoo.

Hän epäilee, että epävarmat ajat ovat myös vaikuttaneet siihen, että riskejä ei haluta ottaa niin paljon. Tämä näkyy sijoittamisessa esimerkiksi kasvavana kiinnostuksena kiinteistösijoittamiseen. Laitisen mukaan historiallisesti kiinteistösijoitusten tuoton ja riskin suhde on ollut erinomainen esimerkiksi korko- tai osakesijoittamiseen nähden.

Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2017 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 1 000 vastaajaa ja tutkimusotos oli kansallisesti edustava.

Keskustelua aiheesta

Kemianteollisuuden kasvu on hiipumassa, vaikka nousua on vielä edellisvuoteen verrattuna

Kuva: Getty Images

Kemianteollisuuden viennin kasvu on taittunut alkuvuodesta laskuun, vaikka nousua on vielä edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kemianteollisuuden edunvalvontajärjestö.

Viennin arvo laski heinä-syyskuussa 3 prosenttia edellisestä jaksosta, ja samaa laskevaa tai tasaantuvaa kehitystä on myös hinnoissa, tuotannossa ja arvonlisässä.

Kemianteollisuuden liikevaihto kasvoi kauden aikana 8 prosenttia ja vienti 7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kemianteollisuuden kasvu on hiipumassa huolimatta siitä, että odotukset tulevaisuuden suhteen ovat sangen valoisia, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä tiedotteessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kauppa kasvaa kohisten: +8 %

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Myynti kasvoi lokakuussa kaikilla kaupan toimialoilla, kertoo Tilastokeskus.

Koko kaupan myynti kasvoi lokakuussa 8,0 prosenttia viime vuoden lokakuusta. Eniten kaupan toimialoista kasvua koettiin tukkukaupan myynnissä, joka kasvoi lokakuussa yli 11 prosenttia.

Autokaupan myynti kasvoi lokakuussa puolestaan liki seitsemän ja vähittäiskaupan myynti pari prosenttia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

RKP:n ex-puheenjohtaja palaa parrasvaloihin – seuraa Jorma Ollilaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallitus saa uuden puheenjohtajan Carl Haglundista (38). Hän seuraa tehtävässä hallituksia yli 12 vuotta johtanutta Nokian maailmanmaineeseen aikoinaan nostanutta Jorma Ollilaa (67).

– Katson, että nyt on hyvä hetki siirtää puheenjohtajuus eteenpäin. Etla ja Eva ovat vakiinnuttaneet asemansa ja rahoituspohjansa, Ollila perustelee.

Haglund muistetaan politiikasta. Hän toimi muun muassa RKP:n puheenjohtajana vuosina 2012–2016, puolustusministerinä 2012–2015 ja europarlamentaarikkona 2009–2012.

Kauppatieteiden maisteri Haglund on poliitikkouransa jälkeen toiminut energiayhtiö Sunshine Kaidin varatoimitusjohtajana.

Haglund kertoo ottavansa tehtävän vastaan motivoituneena.

– Etlalla ja Evalla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Laadukkaalla taloudellisella tutkimuksella ja analyysillä luodaan pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle. Hyvinvointiyhteiskunnan kehittäminen edellyttää syvällistä ymmärrystä talouden rakenteista ja kehityksestä. Tässä Etla ja Eva ovat keskeisiä toimijoita, Haglund kiittelee.

Etlan ja Evan kannatusyhdistykset päättivät torstaina vahvistaa myös jäsenpohjaansa ja valita samalla kannatusyhdistysten hallituksiin uusia nimiä. Nykyisten TT-säätiön ja Elinkeinoelämän keskusliiton lisäksi myös Finanssiala, Kaupan liitto sekä Teknologiateollisuus liittyvät jäseniksi.

Kannatusyhdistysten hallituksissa jatkavat Timo Ahopelto, Bengt Holmström, Satu Huber, Kari Jordan, Matti Kähkönen, Veli-Matti Mattila, Leena Mörttinen ja Björn Wahlroos. Uutena hallitukseen valittiin Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen.

Jungner ryhtyi nyt veronkierron neuvonantajaksi – miten välttää perintövero? – Mutta luotatko tähän neuvonantajaan?

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Mikael Jungner esiintyy nyt veronkiertäjänä.

Toimitusjohtaja, entinen SDP:n puoluesihteeri, Ylen pääjohtaja ja monessa muussa mukana ollut Mikael Jungner on nyt ryhtynyt Facebookissa neuvomaan halukkaita perintöveron kiertoon. Jungner kirjoittaa:

– Miten välttää perintöverotus tyystin, ja laillisesti?

– Perinnön jättäjä perustaa yrityksen. Siirtää omaisuutta yritykseen omana pääomana. Lainaa tuota pääomaa yrityksestä perinnön saajalle. Ei tee mitään. Kolmen vuoden päästä saatava on vanhentunut. Perinnönsaaja/lainaaja saa pitää lainaamansa pääoman ilman veroseuraamuksia, Jungner neuvoo.

Jungnerin maine verokiertäjänä ei taida olla kovin tukevalla pohjalla, sillä häntä seuraavat eivät oikein tunnu keskustelussa luottavan neuvoihin.

– Onko noin? Onko tarkistettu verojuristilta, ettei ole laitonta veronkiertoa? kysyy eräskin epäilijä.

– Ei ole tarkistettu. Veronkierto voidaan purkaa, jos toimen tarkoitus on selvästi kiertää veroja. Koskeeko tuo myös toimimattomuutta, siinä se ratkaiseva kysymys, Jungner vastaa.
.

Disney ahmaisee 21st Century Foxin elokuva- ja tv-toiminnan lähes 45 miljardilla

Kuva: gigglebug entertainment
Disney julkisti Annecyn animaatio festivaalilla Ranskassa tekevänsä uuden 101 dalmatialaista -TV-sarjan, joka perustuu suomalaisten Anttu Harlinin ja Joonas Utin heille ideoimaan konseptiin. Harlinin ja Utin Gigglebug Entertainment on tunnettu Kikattava Kakkiainen tv-sarjasta.

Viihdejätti Disney kertoi torstaina ostavansa osia media-alan jätti 21st Century Foxista. Kauppasumma on lähes 45 miljardia euroa, ja se käsittää 21st Century Foxin elokuva- ja tv-toiminnan ja joitakin kansainvälisiä toimintoja.

Kauppa tehdään Disneyn osakkeilla. Lisäksi Disney kuittaa Foxin velkoja yli 11 miljardia euroa, kertoo muun muassa Variety-sivusto.
Disney sanoi tiedotteessaan, että kauppa muun muassa antaa mahdollisuuden luoda aiempaa houkuttelevampaa sisältöä. Myös kuluttajiin saadaan entistä suoremmat suhteet tavoilla, jotka heille sopivat parhaiten, sanoi Disneyn toimitusjohtaja Robert Iger.
Igerin oli määrä väistyä vuonna 2019, mutta nyt jatko venyy vuoden 2021 loppuun.

Disney on havitellut Foxin sisältöjä, jotta sillä olisi aseita taistella kilpailijoitaan kuten Netflixiä vastaan.

STT-AFP- New York