Talous

Suomalaiset ovat varsinaisia jänishousuja tässäkin lajissa – Asiantuntija: ”Mikä on harmi”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Neljäsosa suomalaisista ei tiedä, millainen sijoittaminen heitä kiinnostaa tai miten se pitäisi tehdä. Lisäksi riskinottohalukkuus on yleisesti matala. Erityisesti naisten ja miesten välillä on eroja, miten paljon he haluavat ottaa riskiä, selviää finanssikonserni Investiumin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksesta selviää myös, että sijoittavien suomalaisten riskinottohalukkuus sijoituksille on matala. Puolet säästää tai sijoittaa alle viiden vuoden aikavälille.

Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen pitää lyhytjänteistä sijoittamista ja matalaa riskinottoa hankalana yhdistelmänä.

– Sillä yksinkertaistetusti tuotto kasvaa joko ajan kanssa tai rohkeilla päätöksillä. Nämä tulokset kielivät, että suomalaisen sijoitusymmärrys on heikkoa, mikä on harmi. Sillä sijoittamisen avulla moni voisi saada varoistaan enemmän irti, varsinkin jos heiltä löytyy säästötileillä makaavaa rahaa.

Tutkimuksesta selviää, että sijoittavat tai jo säästävät suomalaiset kääntyvät mielellään sijoitusneuvojan puoleen. Yli kolme viidestä arvostaa sijoitusneuvojan näkemystä sijoittaessaan tai säästäessään. Lisäksi lähes neljä viidesosaa suomalaisista sijoittajista kertoo, että arvostaa henkilökohtaista palvelua.

– Jos omaa osaamista sijoittamisesta ei löydy, mutta haluaa silti sijoittaa, on ammattilaisen apu tärkeää. Vaikka ammattilaisen osaamista käyttäisikin, kannustaisin silti kaikkia tutustumaan sijoittamisen perusteisiin, Laitinen opastaa.

Haluaisin kannustaa erityisesti naisia aloittamaan sijoittamisen jo nuorena.

Tutkimuksesta selviää, että miesten riskinottohalukkuus sijoituksilleen on suurempaa kuin naisten. Yli puolilla naisista (52 %) se on matala, kun miehillä vastaava luku on 38 prosenttia. Suomalaiset eivät myöskään koe sijoittamista pitkällä aikavälillä houkuttelevaksi. Miehistä lähes puolet (46 %) säästää tai sijoittaa alle viiden vuoden ajalle, kun naisista lyhyelle aikavälille sijoittaa yli puolet (56 %).

– Turvallisuushakuisuus on toki myös hyve. Mutta mitä pidempijänteisesti malttaa sijoittaa, sen pienemmillä kuukausisummilla voi kerryttää korkoa korolle ja sitä paremmin sijoitukset sietävät korkeampaa riskiä. Siksi haluaisinkin kannustaa erityisesti naisia aloittamaan sijoittamisen jo nuorena, Laitinen neuvoo.

Hän epäilee, että epävarmat ajat ovat myös vaikuttaneet siihen, että riskejä ei haluta ottaa niin paljon. Tämä näkyy sijoittamisessa esimerkiksi kasvavana kiinnostuksena kiinteistösijoittamiseen. Laitisen mukaan historiallisesti kiinteistösijoitusten tuoton ja riskin suhde on ollut erinomainen esimerkiksi korko- tai osakesijoittamiseen nähden.

Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2017 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 1 000 vastaajaa ja tutkimusotos oli kansallisesti edustava.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat